Παραπολιτικά

Και άδειες κυκλοφορίας... οδηγών!

Ήταν θλιβερός ο απολογισμός του χρόνου που έφυγε σε θανατηφόρα οδικά δυστυχήματα. Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, παρά τις εκκλήσεις της Αστυνομίας, παρά τον καθημερινό φόρο αίματος που πληρώνουμε, δεν βάζουμε μυαλό. Ο Κυπραίος δύσκολα αποκτά οδική συνείδηση. Του λες ότι πρέπει να φορά τη ζώνη ασφαλείας για να σώσει τη ζωή του σε τυχόν δυστύχημα, και το βράδυ ακούς στις ειδήσεις ότι κάποιος σκοτώθηκε επειδή δεν φορούσε ζώνη. Του λες να μην τρέχει γιατί είναι επικίνδυνο, και το βράδυ βλέπεις στραπατσαρισμένο το αυτοκίνητό του λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Του λες να φοράει κράνος πάνω στη μοτοσικλέτα, και το βράδυ ακούς την εκφωνήτρια να συνοδεύει την είδηση του θανάτου του με τη λεπτομέρεια ότι «το θύμα δεν φορούσε κράνος».

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που υπάρχουν, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που ευθύνεται για τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα. Δηλαδή κινδυνεύουμε λιγότερο από τα ξεφούσκωτα λάστιχα ενός αυτοκινήτου και περισσότερο από τα... ξεφούσκωτα μυαλά του οδηγού του.

Διερωτώμαι αν ταυτόχρονα με τις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα έπρεπε να εξασφαλίζουμε και άδειες κυκλοφορίας... οδηγών. Να περνάμε όλοι από εξέταση ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων και άλλων ειδικών, γιατί ως Κυπραίοι συνδυάζουμε την παρουσία μας στους δρόμους με όλα τα συμπλέγματα, τις ανασφάλειες, τα αππώματα και τις ανευθυνότητες που μας χαρακτηρίζουν.

ΜΠΟΞΕΡ