Αναλύσεις

Καταργείται τις επόμενες μέρες η βίζα για Κυπρίους που πάνε ΗΠΑ

Αναμένεται στην Κύπρο Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ώστε να μπουν κάποιες από τις τελευταίες πινελιές στην άρση της υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίων για Κυπρίους που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, και ταυτόχρονα με τις άλλες σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις, προ των πυλών είναι, όπως αποκαλύπτει η «Σ», μια βαρυσήμαντη εξέλιξη στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών - Κύπρου. Συγκεκριμένα, ανώτατες διπλωματικές πηγές, με γνώση όλων όσων γίνονται, χωρίς να δημοσιοποιούνται, επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα μας ότι τις αμέσως επόμενες μέρες (όχι εβδομάδες) αναμένεται στην Κύπρο Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ώστε να μπουν κάποιες από τις τελευταίες πινελιές στην άρση της υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίων για Κυπρίους που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Μπορεί η ακύρωση, λόγω εξελίξεων του ταξιδιού του Μάικ Πομπέο, να μην… άρεσε (για σκοπούς πάντα επικοινωνίας), ωστόσο τα αμέσως επόμενα 24ωρα αναμένεται επίσκεψη όχι με επικοινωνιακό, αλλά ουσιαστικό περιεχόμενο.

Η κάθοδος του στελέχους του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς, όπως επίσης αποκαλύπτει η «Σ», η Λευκωσία έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά και απάντησε σε ένα τεράστιο ερωτηματολόγιο που έχουν στείλει οι αμερικανικές Αρχές, ως ένα από τα τελευταία βήματα για τη λήψη απόφασης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος που θα έχει, αν όλα κυλήσουν ομαλά, επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, καλείται να ανάψει το πράσινο φως για άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας.

Μπορεί κάποιοι να βλέπουν το ζήτημα ως αμιγώς τουριστικό, όμως δεν είναι. Ανώτατη κυβερνητική πηγή, με την οποία συζήτησε το θέμα η εφημερίδα μας, χαρακτήριζε την πιο πάνω εξέλιξη ίσως πιο σημαντική και από την ίδια τη διμερή συμφωνία που θα υπογράψουν Λευκωσία και Ουάσινγκτον. «Μόνο χώρες που οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τυφλά και θεωρούν άρρηκτους συμμάχους απολαμβάνουν ένα τέτοιο δικαίωμα», σχολίαζε, για να περιγράψει τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.