Παραπολιτικά

Ο EastMed και οι δικοί μας που τον αποδομούν

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι πολλαπλά σημαντική. Για γεωστρατηγικούς λόγους, για λόγους άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, για λόγους δημιουργίας συνθηκών ευρύτερης συνεργασίας των χωρών της περιοχής, για λόγους που άπτονται της σταθερότητας και της ασφάλειας, για λόγους αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων, για δεκάδες άλλους λόγους.

Ο EastMed αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία, την ώρα ακριβώς της υπογραφής της συμφωνίας, ενέκρινε, μέσω της Εθνοσυνέλευσής της, την αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη, με πρωταρχικό στόχο να στηρίξει το καθεστώς της Τρίπολης και κατά συνέπεια την παράνομη συμφωνία που υπέγραψαν οι δυο τους, για σφετερισμό μεγάλων τμημάτων των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η αγχώδης προσπάθεια κάποιων στην Κύπρο, πρωτοστατούντος του ΑΚΕΛ, αλλά και των αποκαλούμενων «οπαδών της όποιας λύσης», να αποδομήσουν τον EastMed, υπερπροβάλλοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υλοποίησή του. Αλλά και ισχυριζόμενοι ότι ο αγωγός παρεμβάλλει εμπόδια στη λύση του Κυπριακού. «Το ΦΑ πρέπει να αξιοποιηθεί για την προώθηση της λύσης στο Κυπριακό, καθώς και για την εκτόνωση της έντασης που προκαλεί η Τουρκία με τις έκνομες ενέργειές της», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου. Αλλά πώς θα εκτονωθεί η ένταση, η οποία υφίσταται επειδή ακριβώς η Τουρκία θεωρεί δικό της το δικό μας ΦΑ; Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν προέκυψαν εξαιτίας του δικού μας ενεργειακού προγράμματος. Οι σχεδιασμοί της για τη «γαλάζια πατρίδα» άρχισαν πολύ πριν από τους δικούς μας. Και η προσέγγισή της με το καθεστώς της Λιβύης δεν άρχισε τώρα. Πάει αρκετά χρόνια πριν, όταν η Τουρκία άρχισε να προσφέρει βοήθεια στον Σαράτζ, για να τον έχει στο χέρι και να τον χρησιμοποιήσει στα άνομα σχέδιά της.

Ας μη δικαιολογούν, λοιπόν, κάποιοι δικοί μας την τουρκική αρπακτικότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εμείς... την προκαλέσαμε.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ