Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η Διεθνής Κοινότητα

Κάθε χρόνο από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβρη λαμβάνει χώραν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - έτσι και φέτος. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 ο Γενικός Γραμματέας Antonio Guterres προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και έδωσε, όπως κάθε χρόνο, έναν απολογισμό, στην ουσία, για την κατάσταση στον πλανήτη και την ατζέντα του ΟΗΕ.

Βλέποντας την κατάσταση στον κόσμο μπορούμε κι εμείς να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

Το πρώτον είναι ο κορωνοϊός. Για πρώτη φορά στον αιώνα μας η ανθρωπότητα αντιμετώπισε τέτοιαν πανδημία, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και κατά το 2021. Είναι αδιανόητο, για έναν μη ειδικό σαν εμένα, για την εποχή μας να μη βρίσκεται τόσον καιρό κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της μάστιγας και ένα κατάλληλο εμβόλιο για να την προλάβει. Αναμένουμε.

Εν τω μεταξύ η πανδημία επηρέασε τη ζωή μας σ’ όλα τα επίπεδα και σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Μεγάλη οικονομική κρίση στις αναπτυγμένες οικονομίες, φοβερή ανεργία, αύξηση της μάστιγας του κινδύνου της πείνας σε αναπτυσσόμενες χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη Δημοκρατία του Κόνγκο, στη Βόρεια Νιγηρία, στο Νότιο Σουδάν και στην Υεμένη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της πείνας.

Οι σκοποί της αειφόρου ανάπτυξης έχουν πληγεί.

Ήταν φυσικό, με τη μάστιγα της πανδημίας, να σταματήσουν οι πόλεμοι και ο κόσμος, για ένα διάστημα, τουλάχιστον, να ζήσει ειρηνικά, σε μια κοινή προσπάθεια καταπολέμησης του ιού. Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε πλήρως. Διαμάχες συνεχίζουν να μαίνονται όπως π.χ. στο Σαχέλ.

Αλλά, επίσης, στη γειτονιά μας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας σχετικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, τη Συρία, τους Κούρδους, τη Λιβύη, συνεχίζεται χωρίς ένδειξη αλλαγής. Τώρα, δε, η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τη Διεθνή Κοινότητα, στη χρονιά που έρχεται στη λήξη της;

Ο πρωταγωνιστής ήταν και είναι η πανδημία του Covid-19, που έφερε τα πάνω κάτω στον κόσμο και κανένας δεν ξέρει πού θα καταλήξει. Το μυστήριο για μένα είναι η αργοπορία στην εξεύρεση μέσων για πρόληψη και θεραπεία της μάστιγας αυτής.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει ακάθεκτος τη δράση του, το ίδιο και οι διαμάχες στον κόσμο. Πού μπορεί να βρεθεί θεραπεία; Ίσως η απάντηση να είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η φύση του. Εφ’ όσον ο άνθρωπος και ο χαρακτήρας του είναι αυτός που είναι, μπορούμε να πετύχουμε λύση στα προβλήματά μας για μια παγκόσμια ειρήνη χωρίς διαμάχες και πολέμους; Και, αν όχι, πώς προχωρούμε τότε;

*Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA)

Υποστηρίξτε τη