Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αναζητούνται επειγόντως αξιόπιστες κοινωνικές και εθνικές πολιτικές

Εξήντα χρόνια από την ίδρυση του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, ο μαρτυρικός Κυπριακός Ελληνισμός εξακολουθεί να αναζητεί εναγωνίως εθνική στρατηγική για αξιοπρεπή επίλυση του Κυπριακού, αξιώνοντας ταυτόχρονα αξιόπιστη διακυβέρνηση για απαλλαγή της κοινωνίας από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ανισοπολιτεία και την εντεινόμενη πολιτική ανηθικότητα.

Οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται εν μέσω της πανδημίας σε συσχετισμό με την υποβόσκουσα κοινωνική αποσύνθεση και τον διαπιστούμενο πνευματικό υποσιτισμό, τείνουν να προσλάβουν χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε τούτη τη δυσχερή θέση που βρισκόμαστε σήμερα, με την ασύδοτη κομματοκρατία να κυριαρχεί σχεδόν μονοπωλιακά στον δημόσιο βίο, τα πράγματα είναι πολύ ζοφερά για τη μικρή μας πατρίδα, που αναζητεί επειγόντως σανίδα σωτηρίας. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι μοναδική συνταγή διάσωσης και επιτυχούς πορείας προς το μέλλον είναι να αναζητήσουμε νέους Καποδίστριες, που θα αφυπνίσουν τους πολίτες συγκροτώντας μέτωπο αντίστασης στους κάθε λογής ντόπιους και ξένους εμπόρους των λαών και των εθνών.

Ήλθε η ώρα να βρούμε ταπεινούς και σοφούς ηγέτες, του αναστήματος ή τουλάχιστον της πολιτικής σχολής του Ιωάννη Καποδίστρια, που θα υποστηρίξoυν με σθένος ότι, κράτος χωρίς δικαιοσύνη, δεν είναι κράτος. Οφείλουμε ως κοινωνία να βρούμε τους ευπατρίδες που θα καλλιεργήσουν τον πολιτικό πολιτισμό και θα τον κάνουν κτήμα των πολιτικών στελεχών, ώστε η πολιτεία να αποτελέσει εκπαιδευτήριο που να εμπνέει την αρετή. Να μη διδάσκει το έχειν και το κατέχειν, αλλά να προάγει το δημόσιο συμφέρον και να αντιστέκεται προληπτικά σε επερχόμενα δεινά. Και ασφαλώς να στείλει ισχυρό το μήνυμα πως οι πολιτικοί άρχοντες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να θυσιαστούν, αν χρειασθεί, χάριν του καλού της πατρίδας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι πολίτες υποχρεούνται να αναλάβουν την ατομικές αλλά και συλλογικές τους ευθύνες. Από την πλευρά τους, οι πολιτικοί ηγέτες και το πολιτικό δυναμικό της χώρας καλούνται να συνειδητοποιήσουν επιτέλους πως μόνο με εθνική ενότητα, ομοψυχία και υιοθέτηση μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με δύναμη, σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα κόμματα, έχουν χρέος υπέρτατο να καταλάβουν πως η ισοπεδωτική και ατεκμηρίωτη αντιπολίτευση στα μείζονα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, μόνο ζημιά προκαλεί στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας και τον μαρτυρικό κυπριακό λαό. Η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν μπορεί να κοκορεύεται για επιτυχίες όταν η πολιτική του εξευμενισμού του τουρκικού θηρίου αποτυγχάνει οικτρά. Ούτε νομιμοποιείται να μιλά για οικονομικά επιτεύγματα, όταν οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ η μεσαία τάξη συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο.

Τιμώντας τους αγωνιστές της κυπριακής ελευθερίας υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας τους, αναζητώντας τους νέους Καποδίστριες που θα θέσουν τους θεμελιούς της κοινωνικής ανασυγκρότησης και της πολιτειακής αναγέννησης, φέρνοντας την άνοιξη στο πολύπαθο νησί μας.

*Δημοσιογράφος

Υποστηρίξτε τη