Έγκλημα

Βόμβες, σφαίρες, επιδόματα & μαφίες μεταναστών: Η κραυγή απόγνωσης της Σουηδικής Αστυνομίας

Πώς η επιδοματική πολιτική του κράτους προνοίας της Σουηδίας, «υπερδύναμης» του φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, έγινε ο δούρειος ίππος που άλωσε το κράτος δικαίου. Αποκαλυπτικές μαρτυρίες αξιωματικών της Σουηδικής Αστυνομικής Αρχής για το κενό ασφαλείας στη χώρα.

Σε απόγνωση βρίσκεται η Αστυνομία της Σουηδίας από την τρομοκρατία που σπέρνουν στους δρόμους της φιλήσυχης σκανδιναβικής χώρας συμμορίες μεταναστών. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά το 2015, έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων και των δολοφονιών, σε ένα έθνος όπου αυτά τα πράγματα πριν μερικά χρόνια ήταν ανήκουστα. Τόσο ασφαλής ήταν η Σουηδία, που μέχρι και οι υψηλόβαθμοι πολιτειακοί αξιωματούχοι κυκλοφορούσαν χωρίς αστυνομική προστασία, όπως φάνηκε με τις δολοφονίες του Πρωθυπουργού Olof Palme το 1986 και της βουλευτού Anna Lindh το 2003, οι οποίες ωστόσο ήταν πολιτικά κινούμενες και στοχευμένες.

Σε εκτενές άρθρο του, πλαισιωμένο με πολλές φωτογραφίες, ο δημοσιογράφος Jake Wallis Simons της αγγλικής «Daily Mail» (12/10/2020) περιγράφει από το Γκέτεμποργκ πως ανώτατοι αξιωματικοί της Σουηδικής Αστυνομικής Αρχής (Polismyndigheten) «σε μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες της Ευρώπης παραδέχονται πως χάνουν τον έλεγχο του νόμου και της τάξης».

Αστυνομικοί αναφέρουν πως «μόλις πέντε χρόνια μετά που η χώρα υποδέχτηκε μετανάστες με ανοιχτές αγκάλες, εγκληματικές φατρίες από τη Μέση Ανατολή, τη βόρειο Αφρική και τα Βαλκάνια βρίσκονται πίσω από τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας στις κάποτε ειρηνικές πόλεις». Οι πηγές μιλούν πως πέρσι σημειώθηκαν 257 βομβιστικές επιθέσεις και περισσότεροι από 300 πυροβολισμοί.

Οδοφράγματα συμμοριών

Το κυριότερο γνώρισμα ενός Σώματος Ασφαλείας είναι το μονοπώλιο που έχει στην ρύθμιση της τάξης στους δημόσιους χώρους και της επιβολής του νόμου όταν υπάρχει παράβαση.

Ένα συμβάν που κλόνισε αυτή τη δυνατότητα για τη Σουηδική Αστυνομία έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο. «Η πιο διαβόητη εγκληματική φαμίλια του Γκέτεμποργκ», η συμμορία του Ali Khan, έστησε οδοφράγματα στα βορειοανατολικά της πόλης και έλεγχε τους διερχόμενους οδηγούς με φακούς καθώς κυνηγούσε μέλη αντίπαλης συμμορίας. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα, η Αστυνομία ξήλωσε τα οδοφράγματα και συνέλαβε 20 άτομα, «αλλά σε μια κίνηση που συμβολιζεί το "ελαφρύ άγγιγμα" της Σουηδίας, οι ύποπτοι απελευθερώθηκαν διότι οι εισαγγελείς αποφάσισαν πως δεν παραβίασαν το νόμο».

Μιλώντας αποκλειστικά στη «Daily Mail», ο Αρχηγός της Αστυνομίας στην πόλη του Γκέτεμποργκ, Erik Nord είπε πως «αυτές οι εγκληματικές φατρίες έχουν μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα η οποία το κάνει πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με κανονικές αστυνομικές μεθόδους. Χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνομία και τα δικαστήρια και οι φυλακές μας πρέπει να ενισχυθούν για να αντιμετωπίσουν επειγόντως αυτή τη κατάσταση. Αλλιώς θα μεταμορφωθούν σε ένα παράδεισο των γκάνγκστερς.»

erikstrom.jpg

Ο Πρωθυπουργός τςη Σουηδίας Stefan Löfven δεν θεωρεί πως η παρουσία μεταναστών σχετίζεται με την αύξηση της βίας. Αλλά καθώς η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου, οι αστυνομικοί σπάνε τη σιωπή τους.

«Πριν δύο χρόνια, αν οι άνθρωποι συνέδεαν την μετανάστευση με το έγκλημα όπως κάνω εγώ τώρα, θα κατηγορούνταν πς είναι ρατσιστές», ανέφερε ο Erik Nord, «αλλά τώρα έχουμε μετατόπιση παραδείγματος».

Τον περασμένο μήνα, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας της Σουηδίας, Mats Löftving ανέφερε πως 40 μαφιόζικες φατρίες ήρθαν στην χώρα «αποκλειστικά με σκοπό την οργάνωση και την συστηματοποίηση του εγκλήματος».

Αυτά τα σχόλια έγιναν μετά από το συμβάν με το παράνομο οδόφραγμα στο Γκέτεμπορκ, που ήταν μέρος μιας βεντέτας όταν τα μέλη της φατριάς Backa πυροβόλησαν μέλος της φατριάς Ali Khan.

Η οικογένεια Ali Khan, συνεχίζει η «Daily Mail», χαρακτηρίζεται ως μαφιόζικη οργάνωση από αστυνομικούς και δημοσιογράφους στη Σουηδία, αν και τα μέλη της επιμένουν πως οι καταδίκες ορισμένων από αυτούς δεν εκπροσωπούν το σύνολο. Μέλη της οικογένειας αυτής έχουν αναφερθεί στις αρχές περισσότερες από 200 φορές τα τελευταίο δύο χρόνια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις «οι πληροφοριοδότες μυστηριωδώς απέσυραν τα παράπονά τους».

Σε κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Ulf Merlander ανέφερε: «Οι Ali Khan είναι μέρος πολλών εγκληματικών δραστηριοτήτων αυτά τα χρόνια. Επηρεάζουν την τοπική κοινωνία πολύ αρνητικά για πολύ καιρό. Όταν βλέπω αυτή την οικογένεια, περίπου 60 από τα 120 άτομα είναι πάνω από 15 χρονών. Περίπου 40 από αυτούς είναι άνδρες και περισσότεροι από 40 έχουν ποινικό μητρώο.»

Πρόσθεσε πως «οι τύποι εγκλήματος για το οποίο είναι γνωστοί οι Ali Khan είναι δολοφονίες, εκβιασμός, σοβαρή παραβίαση της γυναικείας εντιμότητας, φυσική κακομεταχείριση, παράνομες απειλές, ναρκωτικά και παράνομη οπλοκατοχή.»

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το μέλος της συμμορίας Backa δεν ήξερε καν ότι πυροβολούσε κατά ενός μέλους της Ali Khan. Στον κύκλο αντιποίνων που ξεκίνησε, το μέλος της Backa δολοφονήθηκε σε μία επίθεση με πυροβολισμούς από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Με σκοπό να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από μια ενδεχόμενη κλιμάκωση, οι της Ali Khan έστησαν τα οδοφράγματα ελέγχοντας όλα τα αυτοκίνητα που έμπαιναν στην περιοχή τους για αντιπάλους.

Η υπερθνική συμμορία των Ali Khan

Το δίκτυο των Ali Khan περιγράφεται από τους αξιωματικούς της αστυνομίας και τα ΜΜΕ ως μια από τις πιο φοβερές και βίαιες συμμορίες της Σουηδίας. Έχει επίσης την τυπική οργάνωση που έχουν όλα τα δίκτυα της μαφίας στην χώρα. Είναι μέρος μιας μεγαλύτερης φατριάς που αποτελείται από εφτά συνολικά οικογένειες, με παρακλάδια στη Δανία, τη Γερμανία και τον Λίβανο. Οι Ali Khan θεωρούνται ως ο «εκτελεστικός βραχίονας» της φατριάς.

ΠΙστεύεται πως ο 63χρονος ιμάμης Hashem Ali Khan είναι ο επικεφαλής της φαμίλιας. Έφτασε στα 27 του στη Σουηδία με μια σφαίρα στην πλάτη το 1984 ως πρόσφυγας που έφυγε από τον εμφύλιο του Λιβάνου. Έστησε το σπιτικό του σε μια ήσυχη γειτονιά στο προάστιο του Angered στο βορειοανατολικό Γκέτεμπορκ, το οποίο θα μετεξελιχθεί στην καρδιά της «επικράτειας» της οικογένειάς του.

Όπως γράφει ο Simons, σε αυτό το μεσοαστικό, μοντέρνο σπίτι, ο αδύναμος συνταξιούχος με το την μεγάλη, λευκή γενειάδα δέχεται τακτικά τις επισκέψεις πρεσβύτερων συγγενών. Ιερουργεί κάθε Παρασκευή στο τέμενος al Salam που βρίσκεται εκεί κοντά, το οποίο επίσης προσφέρει μαθήματα πολεμικών τεχνών, προσευχής και μελέτης.

alikhan.jpg

Παρά το ότι ο συνταξιούχος είχε συλληφθεί δύο φορές το 2019 - μια φορά σχετικά με ένα πολυβόλο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας - δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για κανένα έγκλημα. Απέφυγε κατηγορίες για οπλοκατοχή πέρσι όταν ο ανήλικος, έφηβος εγγονός του πήγε στον αστυνομικό στάθμο ισχυριζόμενος πως το παράνομο όπλο ανήκε σε αυτόν.

Αλλά πέντε από τα εφτά παιδιά του, και τρεις από τους σύμβιούς τους, έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα που περιλαμβάνουν δολοφονία, ναρκωτικά, απειλές κατά της αστυνομίας, επιθέσεις και παρεμπόδιση στο έργο της δικαιοσύνης.

Ο 38χρονος γιος του Ibrahim συνελήφθη για λαθρεμπόριο δακρυγόνων και σιδερογροθιών με λεπίδες, ενώ ο 33χρονος γιος τους Abdelbast δολοφόνησε ένα 18χρονο από τη Χιλή σε μια εκδικητική επίθεση.

Εννέα από τα 34 εγγόνια του ιμάμη είναι επίσης ένοχα για ποινικά αδικήματα. Ο 28χρονος Khalil, για παράδειγμα, έχει κατηγορηθεί για επίθεση, ληστεία, παρεμπόδιση δικαιοσύνης, κλοπή και ναρκωτικά. Ο αδελφός του Hashem, 22 χρονών, πήγε δύο φορές φυλακή για ναρκωτικά, επίθεση και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

40 μεγάλες φατριές & εκατοντάδες μικρότερες

Οι Ali Khan και άλλες καθιερωμένες φατριές έφτασαν στη Σουηδία με το πρώτο κύμα της μαζικής μετανάστευσης, πριν τριάντα περίπου χρόνια. Οι ρίζες της οικογένειες είναι στην Παλαιστίνη και από την Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά πέρασαν στο Λίβανο τον τελευταίο αιώνα και από εκεί στη βόρεια Ευρώπη.

Οι Ali Khan είναι η κορυφή του παγόβουνου, γράφει ο Simons. Πέραν από των 40 φατριών υπάρχουν εκατοντάδες άλλες μικρότερες με συνεχείς διαμάχες μεταξύ αντιπάλων. Τα τελευταία τρία χρόνια μόνο ένας μήνας πέρασε χωρίς να υπάρξει ούτε μια δολοφονία στη Σουηδία που να σχετίζεται με τις φατριές. Αυτή τη στιγμή γίνονται 10 φορές περισσότερες δολοφονίες στη Σουηδία από τη Γερμανία.

Ξένοι φοιτητές: Φοβούνται στη Σουηδία

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ένα 12χρονο κορίτσι δολοφονήθηκε από αδέσποτη σφαίρα κοντά στη Στοκχόλμη. Στο Γκέτεμπορκ έγινε απαγωγή ενός δασκάλου που ξυλοκοπήθηκε μετά που ανέφερε πως δύο ένοπλοι άνδρες βρίσκονται έξω από το σχολείο. Ένα 8χρονο αγόρι από τη Βρετανία σκοτώθηκε από ρίψη χειροβομβίδας το 2016, πάλι στο Γκέτεμποργκ όπου βρέθηκε για να επισκεφθεί συγγενείς του.

Τον περασμένο μήνα, ξένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Dalarna της κεντρικής Σουηδίας ζήτησαν να αλλάξουν εστίες. Η γειτονιά τους, με πλειοψηφία μεταναστών, έγινε για αυτούς ανυπόφορη μετά από μια σειρά πυροβολισμών, ληστειών, μαχαιρωμάτων, βιασμών και εμπρησμών σχολείων. Τα ποσοστά βίαιου εγκλήματος αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από χώρες όπως η Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

mufassiereen.jpg

Μια Ινδή φοιτήτρια, η Mufassireen Ahmed, έγραψε στις αρχές του σουηδικού πανεπιστημίου, εκ μέρους των οργανωμένων φοιτητών του εξωτερικού, πως «οι φοιτητές έχουν αναστατωθεί με την ιδέα ότι στις εστίες τους βιώνουν την αίσθηση εμπόλεμων χωρών, πράγμα που οδηγεί σε γενικευμένη κατάθλιψη».

Οι φίλοι της έχουν πέσει αρκετές φορές θύματα ληστείας μια έχει μαχαιρωθεί διότι δεν επέτρεψε σε άγνωστους άνδρες να εισέλθουν σε πανεπιστημιακή περιουσία.

Μερικοί είδαν τις επιθέσεις με μαχαίρι και άκουσαν πυροβολισμούς ενώ μελετούσαν στα δωμάτιά τους. Αυτό έτρεψε πολλούς σε φυγή, αφήνοντας τις σπουδές τους και αναχωρώντας από τη Σουηδία.

«Ληστείες εξευτελισμού»

Στο γράμμα της, μέρος του οποίου δημοσιεύει η «Daily Mail», γράφει πως «η γενική άποψη μεταξύ των φοιτητών είναι πως δεν νιώθουν πως ζουν στη Σουηδία, δεν ακούνε τη γλώσσα ούτε βιώνουν την κουλτούρα και την παράδοση και νιώθουν πως είναι να μένεις σε μια διαχωρισμένη γειτονιά».

Ανέφερε επίσης πως έγιναν και «ληστείες εξευτελισμού», κυρίως από νεαρούς μετανάστες, όπου τις λήστεψαν, τις εξευτέλισαν και τις βίασαν.

Φοβούνται και οι παλιοί εγκληματίες

Η «Daily Mail» γράφει πως ακόμη και παλιά εγκληματικά δίκτυα, όπως οι Hell's Angels, που είχαν τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα για δεκαετίες, πλέον φοβούνται και οι ίδιοι.

Η Σουηδία, η οποία θεωρείται η πιο ανοιχτή χώρα στον κόσμο, ξεκίνησε να ανοίγει τις πόρτες της σε αιτούντες άσυλο την δεκαετία του 1980 και δέχθηκε ένα από τους μεγαλύτερους αριθμούς της Ευρώπης από το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα το 2015.

Ανησυχίες για νέους μετανάστες

Νεότερες αφίξεις προσαρμόζονται στην κουλτούρα των συμμοριών. Για παράδειγμα, ο συριακής καταγωγής Ouday Alwaked, μπήκε στην φατριά των Ali Khan ως «στρατιώτης». Αστυνομική πηγή της «Daily Mail» αναφέρει πως υπηρέτησε πολύ πιστά τον Fadi Ali Khan μέχρι που κατέληξε στη φυλακή αφού μαχαίρωσε αντίπαλό του στο λαιμό, μετά από στοχευμένη επίθεση.

ouday.jpg

Αξιωματούχοι των αστυνομικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφεραν στην αγγλική εφημερίδα τις ανησυχίες τους για τους Σύρους και άλλους μετανάστες, που ξεκίνησαν να δημιουργούν τα δικά τους εγκληματικά δίκτυα τα οποία μια μέρα θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία παλαιότερων δικτύων, όπως των Ali Khan.

Σύνθεση επιδοματικής πολιτικής & συστήματος φυλάρχων

Τα εγκληματικά αυτά δίκτυα πάνε στη Σουηδία λόγω των κρατικών επιδομάτων, σύμφωνα με τον Erik Nord: «Γιατί έχουν ως έδρα τους τη Σουηδία; Είναι προφανές. Το γενναιόδωρο σύστημα προνοίας μας και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης από τα εγκληματικά δίκτυα. Τα μισά από τα επιδόματα αναπηρίας που πληρώνουμε τα παίρνουν μέσα από απάτες οι συμμορίες. Κάποτε παίρνουν διαζύγιο ούτως ώστε η κυβέρνηση να τους δώσει ακόμα ένα διαμέρισμα, ύστερα μετακομίζουν εκεί με την πρώην σύζυγό τους και το ενοικιάζουν.»

«Όταν το σύστημα των φυλών που βρίσκεις στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια μεταφέρεται στη Σουηδία, με το υψηλό επίπεδο κοινωνικής εμπιστοσύνης που έχουμε, μεταλλάχθηκε σε οργανωμένο έγκλημα. Βλέπουμε μετανάστες να φεύγουν από τη χώρα για μερικούς μήνες και μετά να επιστρέφουν σε αναπηρικό καροτσάκι και να αιτούνται επίδομα αναπηρία. Αυτό είναι η αρχή της εκμετάλλευσης. Είναι φρικτό διότι οι αστυνομικοί πόροι χρησιμοποιούνται για να αντιμετώπισουν ένα πρόβλημα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε», πρόσθεσε ο Σουηδός αξιωματικός.

Κενό ασφαλείας & ενσωμάτωση

Ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Ulf Böstrom, επικεφαλής της μονάδας ενσωμάτωσης του Γκέτεμποργκ, ο οποίος ήταν αστυνομικός για 42 χρόνια, ανέφερε στη «Daily Mail» πως η απόσυρση των κοινοτικών αστυνομικών περιπολιών τη δεκαετία του 1980 δημιούργησε ένα κενό το οποίο γέμισαν οι συμμορίες των μεταναστών.

«Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια», ανέφερε. «Στη Σουηδία, η γάτα λείπει εδώ και 30 χρόνια. Χωρίς αστυνομικούς να περιπολούν, δεν υπήρχε τρόπος να δείξουμε τα νομικά όριάς μας στους νεοαφιχθέντες. Οι φατριές έχουν ένα κώδικα σιωπής. Δεν εμπιστεύονται τις σουηδικές αρχές και δεν μιλούν σε εμάς. Έχουν 184 εθνικότητες μόνο στο Γκέτεμποργκ. Οι φατριές βλέπουν τους λευκούς Σουηδούς ως μια ακόμη φατριά η οποία τυγχάνει να ελέγχει τους θεσμούς της χώρας. Είχαμε ένα σχέδιο ενσωμάτωσης το οποίο προφανώς απέτυχε. Είναι πολύ δύσκολο να το φτιάξουμε. Μια γενιά νεαρών ανδρών γεννήθηκε σε εγκληματικές φαμίλιες σε σουηδικό έδαφος και βλέπουν τους εαυτούς τους ως άτομα που δεν μπορείς να τους ακουμπήσεις.»

Ο βετεράνος αξιωματικός πρόσθεσε: «Είναι δικό μας λάθος αλλά οι πολιτικοί δεν το παραδέχονται. Δεν μπορούμε να το λύσουμε με παρακολούθηση και στρατιωτικοποιημένη αστυνόμευση. Αν η αστυνομία δεν περιπολεί τους δρόμους, πως μπορούμε να εντάξουμε αυτές τις παράλληλες κοινωνίες;»

familjen.jpg

Η Johanna Bäckström Lerneby, συγγραφέας του βιβλίου «The Family», ένα βιβλίο για τους Ali Khan, είπε στην εφημερίδα πως «οι κανονικοί Σουηδοί εμπιστεύονται το Κράτος για να τους προσέχει και να τους κρατάει ασφαλείς. Αλλά οι φατριές εμπιστεύονται μόνο τις οικογένειές τους. Για αυτούς, η οικογένεια είναι πιο σημαντική από τη ζωή και τον θάνατο. Το Κράτος δεν είναι σημαντικό. Δεν μιλούν στην Αστυνομία. Ζούνε σε ένα διαφορετικό κόσμο.»

Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν γίνει τόσο ισχυρά, πρόσθεσε, που έχουν χρηματίσει ακόμη και δικηγόρους.

Το 2020, ο Σουηδός δικηγόρος Edip Samuelsson τιμωρήθηκε διότι βοηθούσε δύο μέλη συμμοριών να συντονίσουν τις καταθέσεις τους ενώ βρίσκονταν υπό σύλληψη για υπόθεση ναρκωτικών.

Σε αντίθεση με άλλες συμμορίες, οι φατρίες συνδέονται με δεσμούς αίματος και λειτουργούν επί τη βάση αυστηρής οικογενειακής ιεραρχίας. Ο πόλεμος των Ali Khan με τους Backa έληξε όταν πρεσβύτερα μέλη της πρώτης οργάνωσαν μια «ειρηνευτική σύνοδο» στο πεντάστερο ξενοδοχείο Clarion Post του κεντρικού Γκέτεμποργκ, περίπου 450 μέτρα μακριά από τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό της πόλης.

Εκεί συμφωνήθηκε όπως οι Backa πληρώσουν σοβαρές αποζημιώσεις για να αποφύγουν περισσότερη βίας, σύμφωνα με ισχυρισμούς αστυνομικών πηγών.

Η μόνη αξιόλογη ενέργεια των σουηδικών αρχών ήταν να τεθεί υπό κρατική μέριμνα ένας από τους έφηβους εγγονούς του Khan, ο οποίος παρευρέθηκε στη «σύνοδο».

Ο Επιθεωρητής Böstrom είπε στην «Daily Mail»: «Μπορεί να νομίζεις πως ήταν καλό το ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ειρήνη μεταξύ τους, αλλά απλώς έκανε την αστυνομία να ανησυχεί περισσότερο. Σημαίνει πως τώρα δουλεύουν μαζί κάτω από το ραντάρ και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι κάνουν.»