Γιατί δεν πάνε στην Άγκυρα;

ΣΠΕΥΔΟΥΝ συχνότερα εσχάτως μόνο σε Αθήνα και Λευκωσία, Αμερικανοί και Γερμανοί υπουργοί απεσταλμένοι. Αποφεύγοντας «για πρώτη φορά» ή ακυρώνοντας κιόλας τις, κατά τα ειωθότα, ...ομόλογες και ισομερείς διαδοχικώς επισκέψεις στην Άγκυρα. Σε ρόλο μεσολαβητών, οι οποίοι ανέλαβαν αποστολή την αποκλιμάκωση της επικίνδυνης (στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης) κρίσης, την οποία προκάλεσε και επιμένει να κλιμακώνει η παγκοσμίως διακηρυγμένη από την Άγκυρα τουρκική βουλιμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Γερμανοί επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Αμερικανοί επικεφαλής του ΝΑΤΟ έρχονται μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μόνο στον Μητσοτάκη και στον Αναστασιάδη, χωρίς να... χρειάζεται πλέον να οδεύουν ταυτόχρονα και στον Ερντογάν.

- Γιατί, άραγε;

- Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αυτήν την εποχή, σε αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες της έμπρακτης καθημερινής κλιμάκωσης των τουρκικών πολεμικών απειλών;

ΕΣΠΕΥΣΑΝ πολλοί σε Αθήνα και Λευκωσία να επιδοθούν σε αυτάρεσκους... χαριεντισμούς ότι οι Αμερικανοί του Τραμπ και οι Γερμανοί της Μέρκελ αποδοκιμάζουν «με ξεκάθαρο μήνυμα» τώρα τους Τούρκους και γι’ αυτό... περιφρονούν και σνομπάρουν πλέον τον Ερντογάν...

ΜΗΠΩΣ, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα;

- Μήπως ισχύει, όπως πάντα, ο κανόνας ότι οι εκάστοτε μεσολαβητές, κηδόμενοι υπεράνω όλων τα δικά τους κρατικά συμφέροντα, επικεντρώνουν τον κύριο άξονα των προσπαθειών και των πιέσεών τους προς εκείνη την πλευρά την οποία θεωρούν ως προθυμότερη να προβεί σε υποχωρήσεις;

- ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δα πρωτοφανές, ούτε πρωτότυπο. Απέναντι στο δίπολο του ισχυρότερου, αδιάλλακτου κι ανυποχώρητου αφ’ ενός και του αδύναμου, διαλλακτικού και ανέκαθεν υποχωρητικού αφ’ ετέρου, ποιον άραγε θα επιλέξουν να πιέσουν περισσότερο οι... διαμεσολαβούντες;

- ΤΑ ΕΙΧΕ καταγράψει αναλυτικότατα, από την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 προ Χριστού) ο «πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού» Αλιμούσιος Θουκυδίδης. Ιδίως:

(α) στον Μηλίων Διάλογο (Ε 85-113 Θουκ.), όπου οι αδύναμοι και άνευ έμπρακτων ισχυρών συμμαχιών Μήλιοι, αρνηθέντες να υποταχθούν, κατεσφάγησαν εν τέλει από τους αλαζόνες Αθηναίους ιμπεριαλιστές και

(β) στη Σικελική Εκστρατεία, όπου οι απειλούμενοι Σικελιώτες, υλοποιώντας τη στρατηγική του Συρακούσιου Ερμοκράτη (Δ 59-64 και Ζ 33-34 και Ζ 76-81 Θουκ.), και μη πειθόμενοι από τις παροτρύνσεις του πρέσβυ Εύφημου στην προς Καμαριναίους δημηγορία του (Ζ 82-87 Θουκ.), συνενωθέντες κατά του αθηναϊκού ιμπεριαλισμού και εξασφαλίσαντες την έμπρακτη (έστω και μικρή) συμμαχία των Λακεδαιμονίων, πέτυχαν τον όλεθρο των Αθηναίων εισβολέων.

- ΤΑ ΕΙΧΕ καταγράψει, ακόμη πιο εύγλωττα στη σύγχρονη εποχή, και δη στο Κυπριακό, του επαπειλούμενου το 1964 ενδο-ΝΑΤΟϊκού ελλαδο-τουρκικού πολέμου, η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, με την αξιομνημόνευτη πάντα Επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού της 5ης Ιουνίου 1964:

- Η Τουρκία απειλούσε με εισβολή στην Κύπρο.

- Στην Κύπρο είχε σταλεί ήδη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γεώργιο Πανανδρέου η ελλα-δική μας Μεραρχία.

- Στην Κύπρο είχε ήδη αποφασιστεί η συγκρότηση της Εθνικής Φρουράς.

- Η Κύπρος κατέστη απόρθητο φρούριο.

- Η καραδοκούσα Σοβιετική Ένωση του Νικήτα Χρουστσώφ έσπευδε με προθυμία ενίσχυσης της Κύπρου.

- Και ο Τζόνσον έγραφε στον Ινονού ότι, «σε περίπτωση που η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης, τότε η Τουρκία δεν θα έπρεπε να υπολογίζει στην υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ»...

ΤΩΡΑ, εν έτει 2020, οι... μονομερείς επισκέψεις Γερμανών και Αμερικανών απεσταλμένων σε Αθήνα και Λευκωσία, χωρίς ταυτόχρονες επισκέψεις στην Άγκυρα, καθιστούν πολύ πιο πιθανή μιαν άλλη εκδοχή μακράν των... χαριεντισμών. Εκδοχή, για επιβεβλημένη μελέτη, προς αποφυγήν των χρόνιων ελληνικών αυταπατών, ευσεβοποθισμών και φενακισμών:

(1) Ο Υπ.Εξ. της Γερμανίας - πρωταγωνίστριας για την «αποκλιμάκωση» της ελλαδο-τουρκικής κρίσης που προκάλεσε η Τουρκία - Χάικο Μάας, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση του «μεσολαβητικού» ταξιδιού του από την Ελλάδα και την Κύπρο στην Τουρκία.

- Συνομίλησε μόνο σε Αθήνα και Λευκωσία.

(2) Ο Υπ.Εξ. των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, «για 1η φορά στην ιστορία» ήρθε μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, χωρίς να πάει στην Τουρκία.

- Συνομίλησε μόνο με Αθήνα και Λευκωσία.

(3) Ο Βοηθός Υπ.Εξ. των ΗΠΑ, υπεύθυνος και για στρατιωτικά θέματα, Κλαρκ Κούπερ, χωρίς και αυτός να ταξιδεύσει στην Τουρκία, ήρθε για συνομιλίες στην Αθήνα, θα έρθει και στη Λευκωσία, έχοντας εκτός προγράμματός του την Άγκυρα.

ΙΔΟΥ η εκδοχή:

Γερμανία και ΗΠΑ έχουν ήδη λάβει τις άτεγκτες και ανυποχώρητες απαιτήσεις της Τουρκίας. Και ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ την αποφασιστικότητα του Ερντογάν και τις, μέχρι και πιθανότατη πολεμική σύρραξη, απειλές του.

ΚΑΙ ΣΠΕΥΔΟΥΝ μόνο σε Αθήνα και Λευκωσία, με αποστολή να πετύχουν τη συμμόρφωση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη, για να μη θυμώσει περισσότερο και να... εκραγεί ο Ερντογάν.

Το περιεχόμενο της ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Αθηνών και Λευκωσίας θα φανεί τις επόμενες μέρες. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των 27 της ΕΕ 15-16 Οκτωβρίου 2020 και όσα μετέπειτα θα μεθοδευτούν. Έτσι θα κριθεί είτε η επαλήθευση είτε η διάψευση και αυτής της εκδοχής:

ΔΕΝ πάνε στον Ερντογάν, επειδή τους έδωσε τις ΕΝΤΟΛΕΣ του, τις οποίες επιχειρούν να επιβάλουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

ΟΣΟΝΟΥΠΩ θα το δούμε...