Juliette Gréco

Η Juliette Gréco, “la jolie môme” («το όμορφο κορίτσι»), η μούσα του Saint-Germain-des-Prés, έσβησε σε ηλικία 93 χρονών, αφήνοντας τον κόσμο της τέχνης φτωχότερο. Και για μας μαζί της έφυγαν θύμησες της νιότης μας.

Η Juliette Gréco γεννήθηκε το 1927 στο Montpellier της Γαλλίας. Την ανέθρεψε η γιαγιά της και πέρασε άσχημα χρόνια κατά τη γερμανική κατοχή.

Στο τέλος του πολέμου η ομορφιά της, το σκανδαλιάρικό της ύφος, σαγήνευσαν τους διανοούμενος και τους καλλιτέχνες του Saint-Germain-des-Pres στο Παρίσι και έγινε η ηγερία τους.

Μπαίνει στην παρέα του Sartre και της Simone de Beauvoir, της Marguerite Duras και ζωντανεύει τις βραδιές του περίφημου cabaret της εποχής «Le Tabou».

Η νεολαία διασκεδάζει το τέλος του πολέμου και ο υπαρξισμός του Jean-Paul Sartre κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα με την ωραία Juliette Gréco να είναι η μούσα του.

Έκαμε τρεις γάμους, έναν εκ των οποίων με τον ηθοποιό Michel Piccoli.

H Gréco ήταν και ηθοποιός. Μεταξύ άλλων έπαιξε στη μεγάλη οθόνη στη μεταφορά στον κινηματογράφο του έργου της Françoise Sagan “Bonjour Tristesse”.

Εκεί, όμως, όπου θριάμβευσε είναι στο ρόλο της στη σειρά «Belphégor» στην τηλεόραση το 1965.

Με την πάροδο του χρόνου έγινε γνωστή και εκτός Γαλλίας με τις περιοδείες της.

Σε ηλικία 85 ετών έλαβε μέρος στο Montreux Jazz Festival το 2012. Τρία χρόνια αργότερα έκανε την τελευταία της περιοδεία έχοντας πάντα σαν στόχο της τα παιδιά της γαλαρίας και περιμένοντας απ’ αυτά να πούνε γι’αυτή ως τον καλύτερο έπαινο: «είναι καλή, αυτή η Gréco».

Και η αυλαία έπεσε.

*Δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος