Υγεία

Μάχη για τα εμβόλια της γρίπης

Και ενώ η πανδημία σαρώνει την Κύπρο, οι διαξιφισμοί στον τομέα της Υγείας συνεχίζονται για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης, τα οποία -ακόμη- δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες

Όποιος προλάβει ή όποιος είναι ψηλά στη λίστα του κάθε προσωπικού ιατρού, αναλόγως προτεραιότητας πάντα, φαίνεται ότι μπορεί να εμβολιαστεί αυτές τις ημέρες. Δεν είναι λίγοι οι ιατροί που αναφέρουν ότι έχουν παραλάβει μόνο δέκα εμβόλια γρίπης από τις εκατοντάδες που ανέμεναν, ενώ ελπίζουν ότι στις επόμενες ημέρες θα λάβουν μερικές ακόμη δεκάδες. Αν και το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι οι παραγγελίες καλύπτουν και με το παραπάνω τις πληθυσμιακές ανάγκες, εντούτοις οι γιατροί εξακολουθούν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το αντίθετο.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, θέλοντας να διευκρινίσει όλα όσα επισημαίνονταν σε επιστολή που έλαβε από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και την Επιστημονική Επιτροπή Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, απάντησε γραπτώς ότι οι υφιστάμενες δομές που μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμες για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, δεν θα μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Για την κάλυψη των αναγκών για εμβολιασμό, όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υπουργός, οι ασθενείς θα προστρέχουν στον προσωπικό τους ιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, όπως ξεκαθαρίζει, «ο προσωπικός ιατρός θα έχει την ευχέρεια να ιεραρχήσει τη χορήγηση των εμβολίων ανάλογα με το προφίλ των εγγεγραμμένων δικαιούχων στον κατάλογο του κάθε προσωπικού ιατρού, ώστε να διασφαλιστεί η ορθολογιστική διαχείριση των εμβολίων». Τα Κέντρα Εμβολιασμών, όπως διευκρινίζεται, έχουν παραμείνει για τον εμβολιασμό του πληθυσμού που δεν είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ, αλλά δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και Κάτοχοι Καρτών Νοσηλείας, καθώς και εν όψει της διαχείρισης της πανδημίας, το προσωπικό που τα στελέχωνε έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ιχνηλάτησης.

Όχι στον μαζικό εμβολιασμό από ιδιώτες

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε στην απαντητική του επιστολή ότι η ενδεχόμενη «ανάθεση του έργου του μαζικού εμβολιασμού αποκλειστικά στους ιδιώτες παιδιάτρους, ως οι προσωπικοί ιατροί των παιδιών που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, αδικεί το 20% των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών για παιδιά στο ΓεΣΥ». Συνεχίζοντας, τονίζει ότι η ορθή οργάνωση στη βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουν εκδοθεί όσο και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποσταλεί για τις παραδόσεις των εμβολίων, οι οποίες θα γίνονται τμηματικά με έναν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο 2020, θα οδηγήσει στην αποφυγή φαινομένων συγχρωτισμού στους χώρους των ιατρείων.

Όσον αφορά τις ποσότητες των εμβολίων που αναμένονται και το κατά πόσον αυτές θα καλύψουν τις πληθυσμιακές ανάγκες, κάτι που αμφισβητείται από την Παιδιατρική Εταιρεία και τον ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε την επάρκειά τους. «Θα ήθελα δε να ξεκαθαρίσω ότι οι ποσότητες και η κάλυψη των πληθυσμιακών αναγκών δεν έχουν καθορισθεί από το Υπουργείο Υγείας, αλλά από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην οποία συμμετέχει τόσο η Παιδιατρική Επιστημονική Εταιρεία όσο και ο ΠΙΣ με τρία μέλη και εκπρόσωποι των ασθενών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, πέραν των λειτουργών του Υπουργείου Υγείας. Οι διαβεβαιώσεις που έχω λάβει είναι ότι στη βάση των ιστορικών δεδομένων και των προηγούμενων καταναλώσεων, οι ποσότητες είναι επαρκείς και έχουν σχεδόν διπλασιασθεί από την περσινή κατανάλωση, χωρίς να διαφοροποιείται κατά πολύ ο καθορισμός των δικαιούχων που χρήζουν εμβολιαστικής κάλυψης με εμβόλιο γρίπης».

Απάντηση από γιατρούς

Η απάντηση του Υπουργού Υγείας στην επιστολή των ιατρών φαίνεται να μην ικανοποιεί τους ιατρούς, οι οποίοι αναμένονται να τοποθετηθούν επίσημα. Σε συνομιλία μας με τον Γραμματέα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρα Μιχάλη Αναστασιάδη, ανέφερε ότι η ανησυχία για την επάρκεια εξακολουθεί να υπάρχει. Παράλληλα η ιατρική κοινότητα φάνηκε να ενοχλείται από το ύφος της επιστολής, για την οποία επιφυλάσσουν την απάντησή τους.

Όσο για την αναγκαιότητα του εμβολίου της εποχικής γρίπης, ο Δρ Αναστασιάδης ξεκαθάρισε γι’ ακόμη μια φορά ότι είναι απαραίτητη η χορήγησή του πρωτίστως στις ευάλωτες ομάδες και ακολούθως στον υπόλοιπο πληθυσμό. «Πρέπει να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν ασθενήσουμε με γρίπη και ταυτόχρονα με κορωνοϊό, τότε λαμβάνουμε ένα τεράστιο ρίσκο».

Ευχαριστημένοι οι ασθενείς

Από την άλλη μεριά οι ασθενείς φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι με τον χειρισμό του Υπουργείου σε σχέση με τα εμβόλια και τον τρόπο χορήγησής τους. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών κ. Μάριος Κουλούμας μίλησε στη «Σημερινή», τονίζοντας τη σημασία που έχει ο διπλασιασμός της ποσότητας που αναμένεται, η διεύρυνση της ηλικιακής ομάδας των παιδιών και το γεγονός ότι ο καθένας χωρίς ταλαιπωρία μπορεί να λαμβάνει το εμβόλιο στο ιατρείο του προσωπικού του ιατρού. «Θεωρούμε τεράστια επιτυχία όλη την προσπάθεια του Υπουργείου. Φέτος για πρώτη φορά αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στο εμβολιαστικό σχήμα τα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 15 χρονών. Προς τούτο αποφασίστηκε να παραγγελθεί ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων, τα οποία βέβαια έρχονται σταδιακά. Ευτυχώς στην Κύπρο είμαστε πολύ καλύτερα, καθώς οι κλιματολογικές μας συνθήκες ευνοούν την κατάσταση. Ενώ σε άλλες χώρες, που έχει μπει το φθινόπωρο για τα καλά, είναι σε δυσμενέστερη θέση».

Για την «απομάκρυνση» των ασθενών από τα Κέντρα Υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα, έκανε λόγο ο κ. Κουλούμας. «Μέχρι πέρσι μαζευόμασταν στο εμβολιαστικό κέντρο και κάναμε τεράστια ουρά μέχρι να βάλουμε το εμβόλιο. Τώρα μας δίδεται η δυνατότητα να κάνουμε το εμβόλιο στον προσωπικό μας ιατρό. Σίγουρα χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή. Για παράδειγμα εγώ, που ανήκω στις ευάλωτες ομάδες, ενημερώθηκα από την προσωπική μου ιατρό, ότι μπορώ να κάνω το εμβόλιο κοντά της. Έτσι, χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στις ουρές, θα κλείσω ραντεβού και θα το διευθετήσω. Υπάρχουν βέβαια προτεραιότητες, αλλά με υπομονή όλα θα γίνουν. Μέχρι τον Δεκέμβριο πιστεύουμε ότι όλοι θα είναι εμβολιασμένοι».

Ζητούν πρόσθετα μέτρα για στήριξη

Ο κ. Κουλούμας σχολίασε την έξαρση της πανδημίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για όλα όσα αφορούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Αυτό που αναμένουμε είναι κάποια πρόσθετα μέτρα για στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Από αρχές Σεπτέμβρη είχαμε στείλει διάφορες εισηγήσεις και αναμένουμε ακόμη να δούμε να υλοποιούνται κάποιες». Ο εκπρόσωπος των ασθενών ανέφερε το παράδειγμα της Ελλάδας, που θα μπορούσαμε, όπως υποστηρίζει, να το υιοθετήσουμε κι εμείς. «Εκεί έχουν ληφθεί αρκετά καλά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων. Με νόμο διαχωρίζονται πλέον με σαφήνεια ποιοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση. Σε μας εδώ, ακόμη επικρατεί ασάφεια γιατί πολλοί πιστεύουν ότι είναι ευάλωτοι αλλά στην ουσία δεν είναι. Πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Για παράδειγμα ασθένειες που είναι ανοσοκατασταλτικές, ή που επιβάλλουν θεραπείες όπως χημειοθεραπείες κ.λπ, ανήκουν σίγουρα στις ευάλωτες ομάδες».

Ο κ. Κουλούμας έθιξε ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά στην ποιότητα ζωής των ευάλωτων ομάδων εν καιρώ πανδημίας. «Γι’ αυτές τις ομάδες θα πρέπει να υπάρξει τηλεργασία ή άλλου είδους εργασία από το σπίτι. Πρέπει να βάλουμε μέτρα όσον αφορά τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, την επίσκεψη στους γιατρούς κ.λπ. Όσο λιγότερο κινούνται εκτός, τόσο περισσότερο προστατεύονται. Εκτός κι αν είναι άμεση ανάγκη. Για παράδειγμα, εμείς έχουμε συχνές επισκέψεις στους γιατρούς και συνταγές που πρέπει να εκτελεστούν στο φαρμακείο. Εκεί όπου δεν χρειάζεται, καλό θα ήταν να γίνονται οι ενέργειές μας χωρίς τη συναναστροφή με άλλους ή ηλεκτρονικά. Απ’ εκεί και πέρα, εκεί που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να τους στηρίξει η Κυβέρνηση. Δεν μπορούν τα άτομα αυτά να μείνουν χωρίς εισόδημα».