Παιδεία

Μεγαλώνουν οι αποστάσεις στην Παιδεία

Εκπαιδευτικοί σε ρόλο αστυφύλακα και γονείς σε ρόλο δεσμοφύλακα μπας και κρατηθούν τα κρούσματα εκτός σχολείων

Η τελευταία εικόνα που εκτόξευσε τους αριθμούς στα ύψη ταρακούνησε για τα καλά την Πολιτεία, η οποία φαίνεται ότι, πέρα από τις εκκλήσεις στην κοινωνία, δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Στο ίδιο σκηνικό και το Υπουργείο Παιδείας, που επανειλημμένα καλεί προς συμμόρφωση γονείς, μαθητές και προσωπικό σχολικών μονάδων, ώστε η «καλή» εικόνα των σχολείων να παραμείνει έτσι για να μην προκύψει η ανάγκη κλεισίματός τους.

«Μέτρα Ενίσχυσης»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, μετά από σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Ομάδα ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την προστασία και ασφάλεια του σχολικού κόσμου, προχώρησε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, όπου ενημέρωσε για κάποια επιπρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της υγειονομικής προστασίας. Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερες και αποτελεσματικότερες προσπάθειες, ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, ενώ δεν θα πρέπει να σταματήσουν Υπουργείο και αρμόδιοι φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Στη συνέχεια ανέφερε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.

Εξωσχολικές δραστηριότητες, διαλείμματα, λεωφορεία

Το Υπουργείο Παιδείας στρέφει την προσοχή του σε τρία επίπεδα. Σε αυτό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, σε αυτό των διαλειμμάτων και σε αυτό των λεωφορείων. Όσον αφορά τις εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών και ιδιαίτερα τη συμμετοχή τους σε ομάδες και προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα, ο κ. Προδρόμου έκανε έκκληση στους γονείς των παιδιών όπως τα συμβουλεύσουν και τα παροτρύνουν ώστε να περιορίσουν ή και να αποφύγουν εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα τη συμμετοχή τους σε τέτοια ομαδικά αθλήματα.

Για το κεφάλαιο «διάλειμμα στο σχολείο», θα πρέπει να γίνεται επιτήρηση για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας στα σχολεία. Ο Υπουργός ανέφερε ότι συνειδητοποιεί τις δυσκολίες που προκύπτουν στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να επιβάλουν την αποστασιοποίηση και τήρηση των μέτρων, αλλά όπως τονίζει, θα πρέπει να καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες γι’ αυτόν τον σκοπό.

Όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών στο σχολείο από λεωφορεία, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι γίνονται συνεννοήσεις και διευθετήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να εξασφαλιστεί πρόσθετος αριθμός λεωφορείων. Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι γραμμές διακίνησης, να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών σε κάθε λεωφορείο και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες υγειονομικής προστασίας.

Απογευματινά χωρίς παιδιά;

Ζητήσαμε από την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης να σχολιάσει την έκκληση προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από ομαδικές δραστηριότητες. Ο Πρόεδρός της κ. Χαράλαμπος Διονυσίου ανέφερε στη «Σ» τη δυσκολία που προκύπτει από αυτό. «Πώς οι γονείς θα μπορέσουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν στα παιδιά τους να πηγαίνουν στις όποιες εξωσχολικές δραστηριότητες, όταν αυτές παραμένουν σε λειτουργία;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως η επιβολή για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των «επικίνδυνων» εξωσχολικών δραστηριοτήτων θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση. Ωστόσο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το Υπουργείο είναι σε συνεννόηση και με τον ΚΟΑ για την καλύτερη τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας στους χώρους άθλησης. Μάλιστα, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την ηγεσία του ΚΟΑ προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός εποπτείας και επιτήρησης των αθλητικών χώρων ως προς την εφαρμογή των Πρωτοκόλλων, ειδικά όπου υπάρχουν ομαδικά αθλήματα.

Λειτουργία σχολείων σε συνθήκες πανδημίας

Για τα επίκαιρα ζητήματα της παιδείας μίλησε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμης Πολυβίου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα σχολεία. «Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών και του προσωπικού του σχολείου. Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα και απ’ εκεί και πέρα αναμένουμε τις οδηγίες από τους ειδικούς».

Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι η χρήση μάσκας μπορεί πιο εύκολα να ελεγχθεί, αλλά το θέμα της αποστασιοποίησης αμέσως ακυρώνεται την ώρα του διαλείμματος. «Είναι πολύ δύσκολο να απομακρύνεις τα παιδιά την ώρα που πρέπει να χαλαρώσουν, να κινηθούν, να φάνε, να ξεκουραστούν, να μιλήσουν μεταξύ τους. Αυτό που ζητά ο Υπουργός, εμείς ήδη το κάνουμε και με το παραπάνω. Στα σχολεία την ώρα του διαλείμματος πολλές φορές δεν είναι μόνο όσοι εκπαιδευτικοί εφημερεύουν, αλλά πολύ περισσότεροι, ακριβώς για να προσπαθήσουν να υπενθυμίζουν στα παιδιά την τήρηση της απόστασης. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε το γεγονός ότι είναι παιδιά».

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για ενδεχόμενη αλλαγή των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Προς τούτο ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό. «Σήμερα έχουμε στείλει επιστολή στον Υπουργό και θέτουμε κάποια θέματα, γι’ αυτό και ζητούμε άμεση συνάντηση. Για παράδειγμα ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι γίνεται σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση που εντοπίζεται ένα κρούσμα σε σχολείο. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια ενιαία πολιτική και διαδικασία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι τα σχολεία δεν είναι καθόλου έτοιμα σε ενδεχόμενο μερικό ή ολικό lockdown ή στο πλάνο της εκ περιτροπής φοίτησης. «Τα σχολεία δεν έχουν ακόμη την υποδομή που είναι απαραίτητη για την τηλεκπαίδευση. Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα του τι γίνεται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αποστέλλονται οδηγίες, αλλά μέχρι εκεί. Άμα δεν υπάρχει η υποδομή; Δεν μιλούμε για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρειάζεται κάθε τάξη, αλλά για 25. Όσα γίνονται είναι απλώς μπαλώματα. Τόσους μήνες και ακόμη δεν υπάρχει ετοιμότητα».