Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να εκπαραθυρωθούν όσοι εγκλημάτησαν, πρόδωσαν, λεηλάτησαν τον τόπο

Χρειάζεται μια επανάσταση μυαλών και ατομικής και συλλογικής ευθύνης και θέλησης. Η λεγόμενη πολιτική, κομματική και επιχειρηματική ελίτ, στην πλειοψηφία της, έχει αποτύχει εγκληματικά στη διαχείριση, υπεράσπιση και προαγωγή των συμφερόντων και των δικαίων του τόπου. Ξεπεράσαμε τον πάτο. Δεν αντέχουμε, πλέον, τον βόθρο. Όμως, αρνούμαστε τον κατήφορο

Θα το γράψω με ωμότητα και κυνισμό: Οι Κύπριοι είμαστε μία μοναδική περίπτωση ψυχιατρικής, κοινωνιολογικής και ψυχολογικής μελέτης. Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ, Al Jazeera, για τις μαφιόζικες πρακτικές στην απόκτηση κυπριακών, χρυσών διαβατηρίων από ξένους εκατομμυριούχους, αμφιβόλου ή με ποινικό μητρώο, προκλήθηκε ένας καταιγισμός αντιδράσεων, καταγγελιών, κατηγοριών προς το κομματικο-πολιτικο-επιχειρηματικό κατεστημένο.

Αίφνης, όλοι ανακάλυψαν την… τασιηνόπιττα! Δηλαδή, πανωραίες ελληνικές λέξεις, όπως η παραίτηση, η λογοδοσία, η απολογία, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η νομιμότητα, το κράτος δικαίου, η τιμωρία, η διαφάνεια. Η ανακάλυψη αυτή έγινε με απίστευτο ξάφνιασμα όλων! Κόμματα, πολιτικοί, πρόεδροι, βουλευτές, ακόμα και μία πρώην Επίτροπος πολυεκατομμυριούχος, πολίτες, συμπεριφέρονται ως άρτι αφιχθέντες εξ Άρεως! Απαιτούν να παταχθεί η διαφθορά, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να ξεβρομίσει ο τόπος που έγινε βόθρος από τις αναθυμιάσεις της σαπρίας και της δυσωδίας, υπερτονίζοντας πως, This is NOT Cyprus!

«Ψυχραιμήστε», όπως θα συμβούλευε πρώην μ. Πρόεδρος της Βουλής. Γιατί όλοι εσείς εκπλήττεστε; Διότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε μνήμη χρυσόψαρου. Από την εποχή του Μακαρίου, με το δήθεν «κράτος του Θεού», ξεκίνησε ο καλπασμός προς το βάραθρο. Κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικάντηδες, υπουργοί και βουλευτές, κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι εξέθρεψαν, συντήρησαν και διατηρούν το τέρας της ευνοιοκρατίας, της κομματοκρατίας, της ανικανοκρατίας, της πελατειακής συναλλαγής, της αρπαχτής, της κλεφτοκρατίας. Με την ανοχή – και τη συνενοχή! – ημών των πολιτών.

Γιατί ξεχνάμε το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή και το μισάνοιγμα του περιβόητου φακέλου της προδοσίας της Κύπρου; Γιατί δεν θυμόμαστε τη μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου, το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, τη λεηλασία του Συνεργατισμού; Γιατί δεν αναφερόμαστε στο κούρεμα καταθέσεων και στην κατάρρευση της οικονομίας; Και η λίστα Γιωρκάτζη; Όλοι βλέπουμε εδώ και χρόνια τη διαφθορά να επελαύνει και να αναρριχάται μέχρι τα υψηλότερα δώματα της Πολιτείας. Η επιτροπή GRECO πόσες φορές την τελευταία 14ετία υπέδειξε προς τα νυν λαλίστατα και δήθεν ευαίσθητα κόμματα ότι οφείλουν να δηλώνουν το «πόθεν έσχες» των οικονομικών συναλλαγών τους;

Αίφνης, όλοι έγιναν σφοδροί κατήγοροι της διαφθοράς. Σε ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεσπάθωσαν εναντίον διεφθαρμένων πολιτικών, πολιτειακών και επιχειρηματικών ταγών. Απαιτούν εδώ και τώρα τιμωρία των ενόχων. Αφόρητη υποκρισία! Αβάστακτος φαρισαϊσμός! Ποιοι ανέχονται όλους αυτούς τους λυμεώνες, τους διατηρούν στις θέσεις τους και τους ψηφίζουν ξανά και ξανά; Οι πολίτες. Ποιοι προβάλλουν όλους αυτούς που τώρα αποκαλούνται λαμόγια, κλέφτες, απατεώνες, και που διασύρουν την Κύπρο διεθνώς; Τα ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Η κυπριακή κοινωνία σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της καταρρέει μέσα σε σύννεφα διαφθοράς, απαξίωσης, κλεφτουριάς, αναξιότητας, αναξιοπιστίας και πρωτοφανούς ανεπάρκειας και επικινδυνότητας εκείνων που ετάχθησαν, διά της λαϊκής εντολής, να υπερασπίζονται θεσμούς, αξίες και αρχές, επί των οποίων οικοδομείται ένα κράτος δικαίου, νομιμότητας, σεβασμού και εθνικής αξιοπρέπειας. Τέρμα, λοιπόν, στους ολοφυρμούς για το κατάντημα και στους αλαλαγμούς για τιμωρία των ενόχων. Αυτοί οι διεφθαρμένοι που αποτελούν τη σαπίλα και τη σαπρία δεν μπορούν να είναι η θεραπεία.

Τι χρειάζεται; Μια επανάσταση μυαλών και ατομικής και συλλογικής ευθύνης, θέλησης και απόφασης. Η λεγόμενη πολιτική, κομματική και επιχειρηματική ελίτ των δήθεν αρίστων, στην πλειοψηφία της, έχει αποτύχει εγκληματικά στη διαχείριση, υπεράσπιση και προαγωγή των συμφερόντων και των δικαίων του τόπου. Ξεπεράσαμε τον πάτο. Δεν αντέχουμε, πλέον, τον βόθρο. Όμως, αρνούμαστε τον κατήφορο. Άρα, πρώτον, μετά την παραίτηση, επιτέλους, του Προέδρου της Βουλής, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για δραστική οξυγόνωση της πολιτικής και εκπαραθύρωση κλοτσηδόν όσων πολιτικών είναι άχρηστοι και επικίνδυνοι.

Δεύτερον, με κεντρική θέση, «τόπο στους αδιάφθορους, στους ικανούς, στους άξιους και στους πραγματικά άριστους», οι πολίτες να εκλέξουν όχι με βάση τον ηλίθιο λεγόμενο «κομματικό πατριωτισμό», αλλά με γνώμονα τη σωτηρία του τόπου από τους κλέφτες και τους ανεπαρκείς και τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκοποίηση. Τρίτον, οι πολίτες, όπως πράττουν τις τελευταίες ημέρες με διαδηλώσεις, επιτέλους να σηκωθούν από τον καναπέ και να ξεχυθούν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι, και να απαιτήσουν αλλαγή και απαλλαγή. Διότι η ατιμωρησία εξέθρεψε την ασύδοτη απληστία και αυτή ανάγιωσε το τέρας μιας ασύλληπτης διαφθοράς.

Τέταρτον, είναι η τελευταία ευκαιρία για να εκπαραθυρωθούν όλοι όσοι εγκλημάτησαν, πρόδωσαν, λεηλάτησαν, πολιτικά και οικονομικά, τον τόπο. Τώρα είναι η ώρα των πραγματικά άριστων να ηγηθούν αυτής της μεγάλης πορείας κάθαρσης, εξυγίανσης και εξοστρακισμού «θεών, αγγέλων και δαιμόνων», όποιοι και αν είναι, όποια θέση και αν κατέχουν. Την κάθαρση και την απαλλαγή από τα πολιτικά και επιχειρηματικά λαμόγια δεν θα τις επιφέρουν αυτοί οι άρρωστοι που μας κυβερνούν. Να τις απαιτήσουν και να τις επιβάλουν οι πολίτες. Διότι, στο τέλος: «Οι λαοί που εκλέγουν διεφθαρμένους πολιτικούς, κλέφτες, απατεώνες και προδότες δεν είναι θύματα αλλά συνένοχοι». - Τζορτζ Όργουελ.