Έγκλημα

Ειδικοί από Σκωτία εκπαιδεύουν Κύπριους αστυνομικούς σε θέματα βιασμού & σεξουαλικής κακοποίησης

Δύο ειδικοί από εξειδικευμένο κέντρο της Γλασκώβης βρίσκονται στην Κύπρο. Παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση σε στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου και Πρώτους Ανταποκριτές για θέματα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης και κακοποίησης ανηλίκων. Τι ανέφεραν σε σκωτσέζικη εφημερίδα.

Εξειδικευμένοι σύμβουλοι για θέματα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης και κακοποίησης ανηλικών από τη Γλασκώβη της Σκωτίας βρίσκονται στην πατρίδα μας για να συνδράμουν στον εμπλουτισμό της κατάρτισης των στελεχών της Αστυνομίας Κύπρου.

Πρόκειται για την Isabelle Kerr, Διευθύντρια στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων Βιασμού Γλασκώβης & Κλάιντ (Glasgow & Clyde Rape Crisis Centre) η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται με την συνάδελφό της Alison Eaton στην Κύπρο.

Βιασμός & σεξουαλική παρενόχληση

Η πρώτη εκπαίδευση ξεκίνησε σήμερα, 19 Οκτωβρίου, και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, και σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, απευθύνεται σε ανακριτές ενώ το δεύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης μεταξύ 26-27 Οκτωβρίου απευθύνεται στους πρώτους ανταποκριτές.

Τα δύο προγράμματα με θέμα «Rape and Sexual Assault Training» λαμβάνουν χώρα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με στόχο των ανάπτυξη δεξιοτήτων και αποτελούν συνεργασία της Αστυνομίας Κύπρου με την Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την εκπαίδευση θα παρακολουθήσουν 25 στελέχη της Αστυνομίας Κύπρου, προερχόμενα από τα Επαρχιακά ΤΑΕ, Αστυνομικούς Σταθμούς, το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια & Κακοποίησης Ανηλίκων και το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων. Την εκπαίδευση θα παρακολουθήσει επίσης μέλος της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου με σκοπό την μελλοντική μετεκπαίδευση άλλων αστυνομικών.

Παρόντες στην εκπαίδευση είναι και δύο αστυνομικοί της «SBA Police» των Βρετανικών Βάσεων.

Από τη Σκωτία στην Κύπρο

Σύμφωνα με τη σκωτική εφημερίδα «The Herald» (19/10/2020) είναι το Foreign Office που έχει ζητήσει από την κ. Kerr τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε η ίδια στη δημοσιογράφο Victoria Weldon:

«Εγώ και μια συνάδελφος, πρώην αστυνομικός, η Alison Eaton, πηγαίνουμε στην Κύπρο για να εκπαιδεύσουμε την κυπριακή Αστυνομία και να εξετάσουμε τη δυνατότητα του να ανοίξουν εκεί ένα κέντρο παραπομπής για θύματα σεξουαλικής βίας στο νησί.

Πιστεύω πως με όλη τη δημοσιότητα γύρω από την υπόθεση της νεαρής κοπέλας που ήταν θύμα ομαδικού βιασμού, αυτό θα είναι ένα πολύ ικανοποιητικό έργο. Έχουμε αναπτύξει ένα εκπαιδευτικό πακέτο για αστυνομικούς και για άλλους πρώτους ανταποκριτές, ιδιαιτέρως σχετικά με την δικανική εικόνα στα πρώτα στάδια της έρευνας - αλλά επίσης και για το πώς να συλλέγουμε καλά τεκμήρια όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που βίωσε τραυματική εμπειρία.

Στοχεύουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που θα χειριστούν παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον. Αυτό που συνέβη πέρυσι ήταν πολύ λυπηρό και δεν πρέπει ποτέ να ξανασυμβεί,» κατέληξε η 64χρονη Σκωτσέζα ειδικός.

Η εξέλιξη έρχεται μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν στο νησί μας το καλοκαίρι του 2019 με την υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας και τις καταγγελίες της για ομαδικό βιασμό από 12 νεαρούς Ισραηλινούς που είχε αναδειχθεί σε μεγάλο διπλωματικό θέμα με δημόσια παρέμβαση μέχρι και του Foreign Office (SigmaLive, 31/12/2019).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής Online», η εκπαίδευση δεν έχει προέκυψε μόνο λόγω της γνωστής πολύκροτης υπόθεσης, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Αστυνομίας Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

Η Isabelle Kerr είναι αναγνωρισμένη διεθνώς για την δουλειά της στην παροχή βοήθειας σε θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας. Όπως γράφει η «Scottish Daily Record» (18/10/2020), πολύ πρόσφατα, στα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', της απονεμήθηκε το παράσημο του MBE («Μέλος του πιο Εξαίρετου Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας») μετά από πρόταση του Foreign Office.

Το «Rape Crisis Centre» της Γλασκώβης

Η ιστοσελίδα του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων Βιασμού Γλασκώβης & Κλάιντ (www.glasgowclyderapecrisis.org.uk) αποτελεί μια σημαντική πύλη πληροφοριών για θέματα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

Εκτός από τις άμεσες, πρακτικές πληροφορίες που χρειάζονται (τηλέφωνα εκτάκτου ανάγκης, τηλεφωνική γραμμή βοήθειας κ.ο.κ.), η ιστοσελίδα παρέχει το νομικό πλαίσιο, ειδήσεις για σχετικά θέματα και τρόπους εθελοντικής προσφοράς.

Επίσης, υπάρχει ψηφιακή «βιβλιοθήκη» με στοιχεία και δεδομένα για τον βιασμό και τη σεξουαλική κακοποίηση στη Βρετανία και δημοσιεύματα με τις ιστορίες όσων υπήρξαν θύματα κακοποίησης και εξήλθαν νικήτριες και νικητές.

Η «Scottish Daily Record» αναφέρει πως, μεταξύ άλλων, το Κέντρο χρηματοδοτείται με £10,000 το χρόνο από το Foreign, Commonwealth & Development Office για να στηρίζει Βρετανούς υπηκόους που είναι θύματα σεξουαλικής βίας στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει η κ. Kerr, οι περισσότερες κλήσεις έρχονται από Ισπανία και Γαλλία, όμως υπάρχουν και αυτά από Ουκρανία, Σιγκαπούρη, Τασμανία, ΗΠΑ και μερικά από Ταϋλάνδη. Μετά την επικοινωνία των παραπονουμένων μαζί τους, το Κέντρο συντονίζεται με τις προξενικές αρχές για βοήθεια των θυμάτων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 τέτοια κέντρα στη Σκωτία, πράγμα που έχει βοηθήσει πολύ την Αστυνομία Σκωτίας (Police Scotland) και τα σκωτικά δικαστήρια.

Βιασμός στην Κύπρο

Πρόσφατη εγκληματολογική έρευνα του Δρ Άγγελου Κωνσταντίνου για τους βιασμούς στην Κύπρο (Σημερινή, 14/06/2020) κατέδειξε πως η τέλεση του αδικήματος του βιασμού στην Κύπρο παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενδεχομένως λόγω του ότι τα θύματα για διάφορους λόγους δεν προβαίνουν σε καταγγελία στις αρχές. Από τις υποθέσεις που πέρασαν μέσα από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φαίνεται πως για πολλά θύματα η εμπειρία τραυμάτισε μονίμως τη ζωή τους.

Ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας του Δρ Κωνσταντίνου είναι πως η κυπριακή νομοθεσία χρήζει επικαιροποίησης.