Παραπολιτικά

Το μιτσοκάμμημαν και άλλα... οφθαλμοφανή

Έχουνε δει πολλά τα μάτια μας σ’ αυτό το μαυρογέρημο φύλλο το ριγμένο στο πέλαγο, ώστε δεν μας εξέπληξε όταν είδαμε τον (παραιτηθέντα) Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, να κλείνει με νόημα... το μάτι, κρατώντας και ένα ποτήρι κρασί, προς fake επενδυτές, οι οποίοι τον βιντεοσκοπούσαν, με κρυφή κάμερα, και τους υποσχέθηκε κάθε βοήθεια, ώστε να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες για εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας. Το μιτσοκάμμημαν του Δ. Συλλούρη είναι το τέλειο παράδειγμα που αντικατοπτρίζει την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ανακήρυξή της έως σήμερα. Ένα μιτσοκάμμημαν, του οποίου το γενικό νόημα είναι ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι το σήμα κατατεθέν αυτού που συνοψίζεται στη φράση «This is Cyprus». Κάπως έτσι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου μας βρέθηκε στο... μάτι του κυκλώνα Αλ Τζαζίρα. Με αποτέλεσμα όλα... τα μάτια να είναι τώρα στραμμένα πάνω μας. Αλλά ήταν βέβαιον ότι θα φθάναμε κάποτε σ’ αυτό το σημείο. Διότι, όταν... κλείνεις τα μάτια μπροστά στις παρανομίες, έρχεται η στιγμή που το πληρώνεις. Έβγαζε... μάτι η διαπλοκή. Κάποιοι μπήκαν με τις ποδίνες στην «επιχείρηση διαβατήρια». Δεν έπαιρναν, καν, τις δέουσες προφυλάξεις. Έστω, για τα... μάτια του κόσμου, βρε αδερφέ. Ε, ήταν πολλά τα εκατομμύρια, που όμως έμπαιναν μόνο σε λίγες τσέπες. Οι πολλοί έμεναν έξω από το κόλπο και έκαναν απλώς... μάτι.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έπρεπε να είχε παραιτηθεί αμέσως. Να έπαιρνε... των ομματιών του και να πήγαινε σπίτι του. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί στο επίμαχο βίντεο, παραιτήθηκε για να μη βάλει σε μπελάδες το κόμμα του. «Το κόμμαν μας τζιαι τα... μμάθκια μας», όπως είχε πει ο μακαρίτης ο Χριστόφιας.

Τελικά η Κυβέρνηση αποφάσισε κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος. Όπως είπε και ο Κύριος, «ει ο... οφθαλμός σου σκανδαλίζει σε, έκβαλον αυτόν»! Αφού, όμως, στο μεταξύ καταφέραμε να βγάλουμε μόνοι μας... τα μάτια μας.

ΜΠΟΞΕΡ