Κόμματα

Οριστικοποιούνται τα ψηφοδέλτια της ΕΔΕΚ

Επιστροφή Μάριου Χαννίδη - Στο τελικό στάδιο η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του Κινήματος. Ώς το τέλος της βδομάδας είναι πιθανόν, αφού οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια, να υπάρξουν ανακοινώσεις

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΕΔΕΚ για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, τελικά, τον ερχόμενο Μάιο, έπειτα από την απόρριψη, από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, της πρότασης των Οικολόγων για αυτοδιάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες στις 27 Νοεμβρίου, λόγω του σκανδάλου των Cyprus Papers, εξέλιξη η οποία έθεσε και το νομοθετικό σώμα σε βαθιά κρίση νομιμοποίησης ενώπιον του κυπριακού λαού.

Οι Κύπριοι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή άλλες τρεις συνεργασίες για το ψηφοδέλτιό τους (Βίκτωρας Ακάμας, Ξένιος Κυριακίδης , Δημήτρης Σοφοκλέους ανακοίνωσαν τη συμπόρευσή τους με την ΕΔΕΚ, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο στη βάση της Πολιτικής Διακήρυξης της Κεντρικής Επιτροπής), ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής, η ολοκλήρωση όλων των ψηφοδελτίων του Κινήματος παγκύπρια βρίσκεται στο τελικό στάδιο και, εντός της βδομάδας, αναμένεται να μπουν και οι τελευταίες πινελιές.

Όπως μας αναφέρθηκε, εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις σε ενδοκομματικό επίπεδο και επίπεδο επαρχιακών επιτροπών, καθώς και οι επαφές και με άλλες προσωπικότητες που έχουν προσεγγιστεί, προκειμένου να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ανάμεσα σ’ αυτές, και το πρώην στέλεχος του Κινήματος, Μάριος Χαννίδης, που φέρεται να επανακάμπτει στα κομματικά «μετερίζια», έπειτα από μακρά περίοδο απουσίας.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ήδη εκλογική συνεργασία με τους Χρίστο Ιακώβου, Νατάσα Ιωάννου, που ήταν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τη συμπόρευσή τους με τους Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν πρόσφατα και δύο τέως στελέχη του ΔΗΚΟ, ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργίου και ο αρχιτέκτονας, δημοτικός σύμβουλος Στροβόλου, Στέλιος Γεωργίου.

Η έγκαιρη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του κόμματος εγγράφεται στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού του να πορευθεί χωρίς «εκκρεμότητες» και με πλήρως συντεταγμένες τις δυνάμεις του προς τις βουλευτικές εκλογές, εστιάζοντας, ταυτόχρονα, στις διεργασίες διεύρυνσης προς την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών. «Έτσι, με αυτό τον τρόπο», όπως μας επισημάνθηκε, «το Κίνημα θα μπορέσει να πορευθεί απερίσπαστο προς την εκλογική μάχη, χωρίς ανοικτά ζητήματα στο εσωτερικό, με νέο δυναμισμό, επικεντρώνοντας στην προσπάθεια να περάσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τα μηνύματα και τις πολιτικές του προς το εκλογικό σώμα».

Ξεκαθαρίζει οριστικά το σκηνικό με Συμμαχία Πολιτών

Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά και η προοπτική συνεργασίας της ΕΔΕΚ με τη Συμμαχία Πολιτών, μετά την κατ’ αρχήν παρατηρηθείσα σύγκλιση προθέσεων μεταξύ των δύο κομματικών χώρων.

Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από έγκυρη κομματική πηγή, «οι διεργασίες για τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών κάτω από το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο  και, εντός της βδομάδας που μπαίνει, αναμένουμε να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο».

Ταυτόχρονα, η ΕΔΕΚ βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του εκλογικού της προγράμματος, το οποίο θα προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία.

Κεντρικούς άξονες του εκλογικού προγράμματος θα αποτελέσουν οι θέσεις του κινήματος για το εθνικό θέμα, με επίκεντρο την πρόταση για νέα στρατηγική στο Κυπριακό, τα θέματα της κοινωνίας, της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, και τα θέματα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Τι δήλωσαν Ακάμας, Κυριακίδης, Σοφοκλέους

Σε δηλώσεις τους, μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας τους με την ΕΔΕΚ, οι

Βίκτωρας Ακάμας (νομικός), Ξένιος Κυριακίδης (οδοντίατρος) και Δημήτρης Σοφοκλέους (γιατρός και ειδικός ακτινολόγος) ανέφεραν.

Βίκτωρας Ακάμας: «Αγαπητέ Πρόεδρε, ήταν τιμή μου. Αποφάσισα να πορευτώ μαζί με την ΕΔΕΚ. Θεωρώ ότι οι στόχοι που έθεσε το κόμμα είναι τεράστιοι, για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Οι τροποποιήσεις που χρειάζεται η κοινωνία είναι τεράστιες. Πρέπει να ανακτήσουμε το όνομα του καλού κράτους μας ξανά, το οποίο έχει καταρρακωθεί, και είμαι δίπλα σας, να αγωνιστώ μαζί σας με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας, μαζί σας».

Ξένιος Κυριακίδης: «Αγαπητέ, κ. Πρόεδρε, δεν θέλω απλά να ευχαριστήσω, θέλω να εκφράσω την χαρά μου, γιατί βλέποντας το χαμόγελό σας στην συνάντησή μας, και εκείνον που μας βλέπει από τον πίνακα πίσω σας, τον Λυσσαρίδη, που είναι ο εμπνευστής όλων μας και ο καθοδηγητής μας, νιώθω σαν να και επέστρεψα από ένα ταξίδι αναζήτησης και προβληματισμού πίσω στην οικογένειά μου. Αυτό είναι εχέγγυο ότι ο αγώνας όχι μόνο θα είναι τίμιος, έντιμος, θα είναι χωρίς ιδιοτέλεια μόνο και μόνο για να ανεβάσουμε το Σοσιαλιστικό Κίνημα  εκεί που πρέπει, που χρειάζεται κάθε ταλαιπωρημένος λαός όπως τον δικό μας. Ευχαριστώ πολύ».

Δημήτρης Σοφοκλέους: «Κύριε Πρόεδρε, είναι τιμή μου να συμπορευτώ μαζί σας για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, μετά και από τα τελευταία τραγικά γεγονότα που αφορούν την διαφθορά και το ΓεΣΥ, νομίζω δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συμπορευθούμε. Είμαι στην διάθεσή σας για τις επόμενες εκλογές. Ευχαριστώ».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ευχαρίστησε τους τρεις για τη συνεργασία, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι το σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου θα συνεχίσει, απαρέγκλιτα, να δίνει τη μάχη, προκειμένου να υλοποιήσει το όραμα και τους «υψηλούς στόχους του» για τον τόπο.