Πολιτισμός

ART AERI: Πάπας Λέων Ι΄

Ο Πάπας Λέων Ι΄ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1475 και πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 1521. Γεννημένος ως Τζοβάννι ντι Λορέντσο ντε Μέντιτσι, ήταν Πάπας από τις 9 Μαρτίου του 1513 έως τον θάνατό του το 1521. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Πάπες που ήταν προστάτες των τεχνών.

Ο Τζιοβάννι, ο οποίος ήταν ο δευτερότοκος γιος του Λορέντσο των Μεδίκων και της Κλαρίσε Ορσίνι, έφερε στην παπική αυλή τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα της αναγεννησιακής κουλτούρας.

Από την αρχή ο Τζιοβάννι προοριζόταν για εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Προτού γίνει 13 χρονών γίνονταν διαπραγματεύσεις προκειμένου να γίνει καρδινάλιος. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Η΄ είχε καλές σχέσεις αλλά και κοινά πολιτικά συμφέροντα με τον Λαυρέντιο τον Μεγαλοπρεπή και έτσι τον Οκτώβριο του 1488 ο Τζιοβάννι χρίσθηκε καρδινάλιος με τον όρο ότι δεν θα αναγνωριζόταν δημοσίως ως τέτοιος επί μια τριετία. Στο χρονικό διάστημα από το 1488 έως το 1491 στάλθηκε στην Πίζα, για να μελετήσει θεολογία.

Ο Λέων Ι΄ ήταν ένας πάπας καλλιεργημένος και μορφωμένος, μέσα σε μία Ευρώπη όπου με την αντιπαράθεση της Μεταρρύθμισης φούντωνε ο θρησκευτικός φανατισμός και οι θεολογικοί πόλεμοι, συχνά αποδοκιμάστηκε εξαιτίας των κοσμικών χαρακτηριστικών της διακυβέρνησής του και λόγω έλλειψης μεταρρυθμιστικού ζήλου. Από την εκλογή του φάνηκε πως τρεις ήταν οι επιδιώξεις του: η ειρήνη με τις ξένες δυνάμεις αποφεύγοντας πολέμους, ο εκμοντερνισμός του παπικού κράτους, και η προάσπιση των συμφερόντων της οικογένειας των Μεδίκων στη Φλωρεντία.

Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να ενεργοποιήσει ξανά τη σύνοδο στο Λατερανό, που είχε ξεκινήσει από τον προκάτοχό του, επουλώνοντας τις διαφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα σχίσμα. Ακόμα αξίωσε με έναν λίβελο να γίνεται η λειτουργία στην καθομιλουμένη, καθώς και τη μετάφραση της Βίβλου, αποφάσεις που ακυρώθηκαν όμως αργότερα με τη Σύνοδο του Τρέντο, η οποία επανέφερε τα λατινικά.

Ο Πάπας Λέων Ι΄ θεωρείται από τους σημαντικότερους ελληνολάτρες Πάπες. Συγκεκριμένα, επί εποχής του ο Ιανός Λάσκαρις, ο κυριότερος και σπουδαιότερος εκπρόσωπος της Βυζαντινής λογοτεχνίας την εποχή εκείνη και ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα της Ιταλικής Αναγέννησης, κατόρθωσε υπό την εύνοια του Πάπα Λέοντος Ι΄ την ίδρυση του ιστορικού Ελληνικού Γυμνασίου στη Ρώμη το 1513, το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα του. Στο Γυμνάσιο αυτό, το οποίο λειτούργησε στον Κυρίνο λόφο, φοιτούσαν αριστούχοι Βυζαντινοί, Έλληνες και Ιταλοί, και ήταν στελεχωμένο με Έλληνες δασκάλους.

Μετά τον θάνατο του Πάπα, το 1521, διακόπηκε κάθε δραστηριότητα περί ελληνικού εντύπου, αλλά και το Ελληνικό Γυμνάσιο διέκοψε τη λειτουργία του. Τότε οι Έλληνες λόγιοι στράφηκαν προς τη Βενετία, η οποία και ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία στη διάδοση των εντύπων Ελληνικών Γραμμάτων στη Δύση.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία