Παιδεία

Με νύχια και με δόντια κρατούνται ανοικτά τα σχολεία

Με 500 και πλέον μαθητές, καθηγητές και λοιπό σχολικό προσωπικό σε αυτοπεριορισμό, συνεχίζεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία μέχρι νεωτέρας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι θέμα χρόνου, έστω και αν αυτό μπορεί να επιφέρει αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας. Οι συζητήσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, συλλογικών οργάνων περιστρέφονται γύρω από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, επαφών, απουσιών, αδειών, ασθενών και το ενδεχόμενο lockdown σε περίπτωση παρατεταμένης αρνητικής επιδημιολογικής εικόνας.

Οι μαθητές κάθε βαθμίδας έχουν ήδη αναρτήσει -στο ψυγείο τους οι πλείστοι- τους κωδικούς για εισδοχή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τους οδηγήσει στην τηλε-τάξη τους! Η ψηφιακή εποχή καλεί, αλλά η κατάσταση στα σχολεία δεν επιτρέπει την κλήση, τουλάχιστον όχι ακόμα, όπως διαβεβαιώνουν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί.

Έτοιμοι ή όχι για τηλεκπαίδευση;

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση πήρε σίγουρα τον δρόμο τής θεσμοθέτησης. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ανέφερε ότι «την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια θα περάσει ομόφωνα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γεγονός που την καθιστά καθ’ όλα νόμιμη και θεσμοθετημένη», εφόσον όπως εξήγησε όλα τα κωλύματα που δημιουργούσε ο νόμος Περί Προσωπικών Δεδομένων έχουν πλέον διασαφηνιστεί και ξεπεραστεί.

Από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμης Πολυβίου, μίλησε στη «Σ» για τη δυσκολία της μετάβασης από την τάξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Σήμερα ακολουθείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις περιπτώσεις όπου ολόκληρη τάξη βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό λόγω θετικού κρούσματος. Όταν όμως απουσιάζει ένας ή λίγοι μαθητές από την τάξη για δύο εβδομάδες εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν επαφές κρούσματος, τότε ακολουθείται η ασύγχρονη εκπαίδευση. Αποστέλλεται υλικό στους μαθητές για να εργάζονται στο σπίτι». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι «σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζεται ο συνδυασμός εκπαίδευσης διά ζώσης με φυσική παρουσία ομάδας μαθητών και της ταυτόχρονης μετάδοσής της σε πραγματικό χρόνο σε ομάδα μαθητών που απουσιάζουν. Αυτή η θέση βασίζεται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς και θεσμικούς λόγους».

Ωστόσο, για την περίπτωση των μαθητών που απουσιάζουν, η οργάνωση εισηγείται όπως το Υπουργείο προχωρήσει στον διορισμό αντικαταστατών εκπαιδευτικών για να στηρίξουν τους εν λόγω μαθητές σε πραγματικό χρόνο με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Μάσκα και στα διαλείμματα

Μεταξύ των πρόσθετων μέτρων προφύλαξης, που έχουν αποφασιστεί τις τελευταίες ημέρες, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για άτομα άνω των 12 ετών, σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ο Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς σχολικούς χώρους, στη διάρκεια των διαλειμμάτων, τόσο για τους εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό όσο και για τους μαθητές. «Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο προκαλεί δυσφορία, αλλά θα πρέπει να τηρήσουμε το μέτρο και οι μαθητές και μαθήτριες, όπως όλοι, να κάνουμε υπομονή για να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους. Διευκρινίζεται εξάλλου ότι η χρήση μάσκας στις αίθουσες διδασκαλίας, είναι πάντα ο κανόνας και είναι υποχρεωτική. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί μόνο κατ’ εξαίρεσιν και για περιορισμένο χρονικό διάστημα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από ανάγκες της διδασκαλίας».

Κληθείς να σχολιάσει το πρόσθετο μέτρο, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι «για περισσότερο από ένα μήνα λέγαμε ότι οι μαθητές θα πρέπει να φορούν τη μάσκα και κατά το διάλειμμα, εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις την ώρα του διαλείμματος. Τώρα το εφάρμοσαν και φαίνεται από την πρώτη μέρα ότι μπορεί να είναι υλοποιήσιμο το μέτρο αυτό. Διαπιστώσαμε ότι πράγματι τα παιδιά φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σωστό μέτρο».

Τι γίνεται αν κλείσουν τα σχολεία

Το στοίχημα για φέτος καθώς φαίνεται δεν είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα, αλλά η ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, η εικόνα ενδέχεται να χειροτερέψει και τα σημερινά μέτρα να μην είναι αρκετά. «Η φυσική παρουσία δεν μπορεί ν’ αλλάξει με τίποτε. Αν όμως φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούμε ν’ αντεπεξέλθουμε λόγω κρουσμάτων, τότε ναι, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Σήμερα 500 άτομα περίπου είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό σε παγκύπρια βάση, τα οποία μέρα με την ημέρα αυξάνονται». Για τα σχολεία στην Πόλη Χρυσοχούς, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι θα έπρεπε να παρθούν αποφάσεις συλλογικά και όχι μεμονωμένα, αν και κατανοεί, όπως διαβεβαίωσε, την αγωνία τους εφόσον η κατάσταση εκεί έχει εκτραχυνθεί.

«Είναι κρίμα γιατί η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο σημείο να τα κλείσουμε όλα τα σχολεία και να αρχίσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Γιατί όπως προείπα, ό,τι και να εφαρμόσουμε, ακόμη και το πιο σύγχρονο σύστημα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία μέσα στην τάξη».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ μίλησε για μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά, σε περίπτωση που τα σχολεία κλείσουν. «Ο Υπουργός χθες μας ανέφερε ότι ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη χρονιά. Εάν κλείσουμε, τότε μπαίνουν πάρα πολλά προβλήματα στη μέση. Στη συνάντησή μας αναφέραμε και το θέμα των εξετάσεων των τετραμήνων. Μας ανέφερε ότι το έχουν υπ’ όψιν τους και παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Αν χρειαστεί θα εφαρμόσουν σχέδιο Β, όπως αναφέρθηκε, αλλά δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνουν οι εξετάσεις. Διαδικτυακές εξετάσεις δεν είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε, εδώ τα μαθήματα με πολλές δυσκολίες τα κάνουμε, όπως είναι τα σημερινά δεδομένα».

Άδειες και rapid tests

Μια σημαντική απόφαση που πάρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση εκπαιδευτικών οργανώσεων και Υπουργείου είναι ο καθορισμός ενιαίας πολιτικής για θέματα των αδειών των καθηγητών. Όπως εξήγησε ο κ. Πολυβίου, μέχρι σήμερα, «αν ένας συνάδελφος θα έπρεπε να αυτοπεριοριστεί για δεκατέσσερεις ημέρες, άλλοι έλεγαν ότι η άδειά του είναι άδεια ασθενείας, άλλοι ότι είναι με ειδική άδεια, άλλοι με άλλο καθεστώς και επικρατούσε ένα μπέρδεμα στα σχολεία. Τώρα αναμένεται εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου θα καθορίζει πώς θα υπολογίζεται η συγκεκριμένη άδεια».

Εκτός αυτού, σημαντική είναι και η απόφαση που λήφθηκε σχετικά με την επιστροφή ενός μαθητή που παρέμεινε σπίτι του εφόσον παρουσίασε συμπτώματα ή ήταν σε αυτοπεριορισμό. Ο μαθητής θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί από το Υπουργείο Υγείας, που να πιστοποιεί ότι ο εν λόγω μαθητής δεν φέρει τον ιό. «Αυτό τώρα γίνεται γιατί υπήρχαν περιπτώσεις όπου παιδιά έλεγαν ότι έκαναν το τεστ και έρχονταν χωρίς να το κάνουν. Ακόμη το άλλο σημαντικό είναι τα 200.000 γρήγορα τεστ που έρχονται εντός των ημερών, με τα οποία σε 20 λεπτά μαθαίνεις αν είσαι θετικός ή αρνητικός και ένα μεγάλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί στα σχολεία».

Ομάδα Διαχείρισης Πανδημίας

Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε τη σύσταση της Ομάδας Διαχείρισης Περιστατικών COVID-19. «Μετά τη σύσκεψη που είχα με την επιστημονική/ιατρική συμβουλευτική ομάδα για τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας την περασμένη Παρασκευή και σε συνεργασία που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, προχωρήσαμε στη δημιουργία αυτής της Ομάδας, η οποία θα λειτουργεί και εκτός των ωρών γραφείου, προκειμένου να διαχειρίζεται τα όποια περιστατικά θα παρουσιάζονται στα σχολεία. Η διεύθυνση του επηρεαζόμενου σχολείου, παράλληλα με τη συνεργασία της με τις υπηρεσίες ιχνηλάτησης, θα έρχεται σε επαφή με την Ομάδα, θα παρέχει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα συνεργάζεται, προκειμένου να υποβοηθείται το έργο της ιχνηλάτησης».

Παράλληλα προγραμματίζεται συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των φορέων των οργανωμένων γονέων με τη Συμβουλευτική Ομάδα για τη λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας, αίτημα που υπέβαλαν οι οργανώσεις.

Επιπρόσθετα, συστάθηκε στο Υπουργείο μηχανισμός και διαδικασία για την εποπτεία της εφαρμογής των όσων διαλαμβάνονται στα πρωτόκολλα, στη βάση ενός εργαλείου ελέγχου. Για την επιβεβαίωση της εφαρμογής των πρωτοκόλλων θα συνεργάζονται οι επιθεωρήσεις κάθε βαθμίδας με τη διεύθυνση του κάθε σχολείου.