Διεθνή

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας δεν επέστρεψε. Ήταν πάντα εδώ

Ο Τούρκος Πρόεδρος έσπασε την «ανακωχή που είχε κηρύξει άτυπα με τον Μακρόν, και τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις από μουσουλμάνους εναντίον χριστιανών

Για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων ξύπνησε ο εφιάλτης της τρομοκρατίας στη Γαλλία, όταν ο καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας, Σαμιέλ Πατί, δολοφονήθηκε υπό το φως της μέρας έξω από το σχολείο όπου δίδασκε στο Παρίσι. O Πατί αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο έφηβος ήθελε να εκδικηθεί τον καθηγητή, επειδή είχε δείξει σατιρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης. Η δολοφονία αυτή, η οποία συνδέθηκε με την τρομοκρατία, προκάλεσε συγκλονισμό στη Γαλλία και ξύπνησε μνήμες από την επίθεση πριν από πέντε χρόνια στα γραφεία της Charlie Hebdo, μετά τη δημοσίευση από τη σατιρική εφημερίδα σκίτσων του Μωάμεθ. Η άγρια δολοφονία χαρακτηρίστηκε «ως επίθεση στη Δημοκρατία και στις γαλλικές αξίες», ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, εξήγγειλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού. Τα τελευταία γεγονότα πάντως επιβεβαιώνουν έκθεση για τη διαρκή δράση των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, η οποία δείχνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Αναφορές δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος όχι μόνο δεν έχει νικηθεί ολοκληρωτικά, αλλά αναπτύσσεται και επεκτείνει τη δράση του.

Ο Μακρόν κηρύττει τον «πόλεμο» στο Ισλάμ

Το νέο περιστατικό τρομοκρατίας έθεσε εκ νέου πίεση στη γαλλική Κυβέρνηση για να υιοθετήσει μέτρα για την καταπολέμηση του «ισλαμικού αυτονομισμού», που απειλεί, σύμφωνα με τον Μακρόν, να καταλάβει κάποιες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία. Η χώρα έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη δυτική Ευρώπη, ο οποίος ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια, ενώ το Ισλάμ είναι η δεύτερη θρησκεία στη Γαλλία. Αν και οι Αρχές της χώρας αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια προβλήματα με ισλαμιστές τρομοκράτες με γαλλική υπηκοότητα, εντούτοις αυτό που σπρώχνει στην εκπόνηση του νομοσχεδίου είναι η ανησυχία για τις αυξανόμενες ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης -συχνά όχι βίαιης- στο εσωτερικό των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, οι Γάλλοι πολίτες γίνονται συχνά μάρτυρες εξάρσεων βίας που προέρχεται από την τσετσενική κοινότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας, αν και συνδέονται περισσότερο με την τοπική εγκληματική δραστηριότητα. Μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, ο Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Άμυνας, υποσχόμενος ότι «οι ισλαμιστές δεν θα κοιμούνται ήρεμα στη Γαλλία». Μάλιστα, εξήγγειλε μια σειρά από μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, έχουν ληφθεί για να ικανοποιήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους και να μειώσει την κοινωνική κατακραυγή μετά τη δολοφονία του καθηγητή. Μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα, τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, προνοούν την εκπαίδευση ιμάμηδων στη Γαλλία και μπλοκάρουν τις εισαγωγές τους από Αλγερία, Μαρόκο και Τουρκία, μειώνοντας έτσι την επιρροή ξένων χωρών στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της χώρας. Επιπρόσθετα, συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για περιορισμό της κατ' οίκον εκπαίδευσης. Επίσης, το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε το κλείσιμο ενός τζαμιού στο Παρίσι, το οποίο συνδέεται με τη μετάδοση μηνύματος περί εκφοβισμού του καθηγητή. Τέλος, στο πλαίσιο των μέτρων οι Αρχές θα απελάσουν συνολικά 231 ξένους για τους οποίους υπάρχει προειδοποίηση από την Υπηρεσία για την Πρόληψη Τρομοκρατικών Επιθέσεων, που παρακολουθεί τις κινήσεις ατόμων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, στη λίστα υπάρχουν 180 άτομα τα οποία εκτίουν ήδη ποινές, αλλά και 51 άλλοι που μπορεί να συλληφθούν σύντομα. Συνολικά, περισσότεροι από 850 παράτυποι μετανάστες βρίσκονται στις λίστες της Υπηρεσίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πυρά κατά Μακρόν εντός και εκτός Γαλλίας

Από την αρχή της θητείας του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας δέχθηκε πιέσεις, κυρίως από τη δεξιά και την ακροδεξιά, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας που αναδεικνύονταν από τη δράση των ριζοσπαστικών ισλαμιστών. Η θεματική αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση μέχρι τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022, όπου ο Μακρόν αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει τη Μαρίν Λε Πεν και την ακροδεξιά ρητορική της, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίζει το κρίσιμο αυτό ζήτημα χωρίς να ανοίξει τις αποικιακές πληγές ή να συμπαρασυρθεί στην ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό. Στο άκουσμα της δολοφονίας του καθηγητή, η Λε Πεν άρχισε να βάλλει κατά του Ισλάμ, μοιράζοντας υποσχέσεις ότι θα κλείσει τα σύνορα και θα τιμωρήσει τους τρομοκράτες. Μεταξύ άλλων απαίτησε να ληφθούν μέτρα «πολέμου» για την «καλά οργανωμένη δύναμη» του ριζοσπαστικού ισλαμισμού. Τα μέτρα που ζήτησε όμως παραβλέπουν το κεντρικό πρόβλημα της τρομοκρατίας. Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι, είναι ένας 18χρονος Τσετσένος πρόσφυγας, ο οποίος γεννήθηκε στη Μόσχα, έζησε στη Γαλλία τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν εμφανίστηκε στη λίστα των τρομοκρατών, ενώ πρόσφατα είχε αποκτήσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη χώρα. Οι διακηρύξεις του Προέδρου Μακρόν προκάλεσαν, πέρα από τις εσωτερικές αντιδράσεις, μια έντονη δυσαρέσκεια σε μουσουλμανικές χώρες. Η θέση του σχετικά με την ξένη επιρροή αγγίζει το «ευαίσθητο» ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της σχέσης του Μακρόν με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Γι’ αυτό και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπασε την «ανακωχή» που είχε κηρύξει άτυπα με τον Μακρόν, και τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις από μουσουλμάνους εναντίον χριστιανών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όσοι ανησυχούν από την άνοδο του Ισλάμ, επιτίθενται κατά της θρησκείας μας επικαλούμενοι κρίσεις που οι ίδιοι προκάλεσαν. Οι δηλώσεις κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων αποτελούν προσπάθεια κάποιων πολιτικών στη Δύση να καλύψουν τις αποτυχίες τους. Βασικός σκοπός αυτών των προσπαθειών, των οποίων επικεφαλής είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, είναι να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους».

Ο εφιάλτης παραμένει ζωντανός

Αν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκαν δραματικά, έρευνα για τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών δείχνει ότι ο εφιάλτης σε καμιά περίπτωση δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τη μελέτη του Counter Extremism Group, εξακριβώθηκαν 33 προσπάθειες για τρομοκρατικά κτυπήματα σε 15 μήνες, από τον Μάρτιο του 2019, μήνας που θεωρείται ορόσημο για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι αν και η ισλαμική τρομοκρατική απειλή έχει περιοριστεί πλέον, παραμένει σε επίπεδα, τα οποία θα θεωρούνταν σχεδόν καταστροφικά μια δεκαετία πριν. «Οι δεκάδες χιλιάδες ριζοσπαστικοποιημένοι, που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη, δεν θα εξαφανιστούν μόνο και μόνο επειδή το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί», αναφέρει η μελέτη. Πριν από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, όμως, οι τζιχαντιστές ήταν πιο ενεργοί, αφού έκαναν απόπειρα ή πραγματοποιούσαν σχεδόν μία τρομοκρατική επίθεση κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη. Επίσης, στην έκθεση καταγράφεται η ανησυχητική τάση των αποκαλούμενων μοναχικών λύκων, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τις οκτώ από τις εννέα σχεδιαζόμενες επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Αν και το lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις, άρα και τους στόχους των τζιχαντιστών, σύμφωνα με την έρευνα είχαν επιβεβαιωθεί επτά τρομοκρατικά κτυπήματα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.

Η νέα «φωλιά» του Ισλαμικού Κράτους

Αμερικανοί αξιωματούχοι όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι ζωντανό, αλλά προειδοποιούν ότι αναπτύσσεται διεθνώς, με σημείο αναφοράς την Αφρική. Ο Κρίστοφερ Μίλερ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, σημειώνει ότι «η οργάνωση συνεχίζει την παγκόσμια επιθετική στρατηγική της» και σήμερα περίπου 20 ομάδες σε όλον τον κόσμο συνδέονται μαζί της, κατά κύριο λόγο στην Αφρική. Σύμφωνα με τις αναφορές, το Ισλαμικό Κράτος «έχει επιδείξει κατ’ επανάληψιν ότι είναι ικανό να αναγεννιέται», αφού ομάδες που πρόσκεινται στην οργάνωση εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και έχουν επεκτείνει τα εδάφη τους στην Αφρική, παρά τη συστηματική καταπολέμησή τους στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία και την Υεμένη. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν άλλαξε στόχο και θα συνεχίσει να διαπράττει επιχειρήσεις εναντίον των Δυτικών, ενώ παραμένει στους σχεδιασμούς του η απελευθέρωση των χιλιάδων μαχητών και των οικογενειών τους που κρατούνται σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία.