Αναλύσεις

Παταγώδης αποτυχία του πολιτικού συστήματος

Σκάνδαλα, διαφθορά, αδιέξοδα, κακοδιαχείριση και γενικά μια μπόχα

Πάγκοινη θλίψη, θυμό και αποκαρδίωση προκαλεί, πλέον, η εικόνα του δημόσιου βίου, που, υπό το βάρος των πολλαπλών σκανδάλων, της διαφθοράς, των αδιεξόδων και της κακοδιαχείρισης, ολισθαίνει στη στενωπό της ολοκληρωτικής απαξίωσης και αποστροφής.

Το πολιτικό σύστημα απέτυχε παντού: στην οικονομία, στην πολιτική διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων, στο εθνικό πρόβλημα. Απέτυχε να εμπνεύσει την κοινωνία, καλλιεργώντας πνεύμα χρηστότητας και ευνομίας στους πολίτες. Απέτυχε να διασώσει τον ελάχιστο απροϋπόθετο όρο ύπαρξης μιας πολιτικής κοινωνίας: την «καλή πίστη» προς τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Απέτυχε να εμψυχώσει και να εμφυσήσει όραμα και ελπίδα για το μέλλον. Κυρίως, απέτυχε να προτεραιοποιήσει την έννοια πατρίδα, ως το υπέρτατο δημόσιο αγαθό.

Ως κοινωνία και ως τόπος αγόμαστε, πλέον, ενώπιον ενός δυσυπέρβλητου ορίου εθνικής και κοινωνικής κατάπτωσης, σχεδόν δυστοπικού, η υπέρβαση του οποίου απαιτεί την ενεργοποίηση μιας ανυπολόγιστης, σε εύρος και ένταση, ιστορικής εργασίας εθνικής αυτογνωσίας, αναγέννησης και ανάταξης, ακριβώς στη «λήξη» του ιστορικού χρόνου που μας αφορά. Ποιος, όμως, θα την αναλάβει;

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.