Για την εξυγίανση και την αναγέννηση

Ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει τις συνεχείς και κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, με αποκορύφωμα το ληστρικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και ενώ Κύπρος και Ελλάδα βιώνουν τη συνεχή παραβίαση των θαλασσίων συνόρων τους από τουρκικά ερευνητικά και πολεμικά σκάφη, το κυπριακό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε περιδίνηση. Το από πολλού πυορροούν απόστημα των περιβόητων χρυσών διαβατηρίων, που διασύρει διεθνώς εδώ και χρόνια τη χώρα μας, έχει διαρραγεί, προκαλώντας δραματικές αναταράξεις στην αξιοπιστία και την ηθική ακεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας.

Οι σεισμικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του Αλ-Τζαζίρα έχουν δικαιολογημένα συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία.

Ο λαός μας διαπιστώνει, όχι δυστυχώς για πρώτη φορά, ότι η σήψη και η διαφθορά στον δημόσιο βίο της χώρας μας έχει κυριολεκτικά αποσαθρώσει το κράτος και τους θεσμούς, ενώ έχει διαβρώσει την ηθική ακεραιότητα του πολιτικού συστήματος.

Είναι ωστόσο η κατάλληλη στιγμή να διαπιστώσουμε κάποιες αλήθειες. Στην Κύπρο, η αποδοκιμασία και απαξίωση φθοροποιών φαινομένων στη δημόσια ζωή γίνεται, κατά κανόνα, με κηρύγματα ηθικολογίας και γενικόλογες ρητορείες που συνήθως συνιστούν υποκριτικές υπεκφυγές. Όμως αυτό που χρειάζεται είναι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δημοκρατικός έλεγχος και κοινωνική λογοδοσία. Αναμόρφωση του κράτους για να είναι υπηρέτης του πολίτη.

Αυτό που χρειάζεται είναι λιγότερα λόγια, που παγίως αποδεικνύονται «έπεα πτερόεντα», και περισσότερες πράξεις. Πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα για την εξυγίανση και την κάθαρση της πολιτικής ζωής. Με θεσμικά μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός απροσπέλαστου τείχους απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Θα υπενθυμίσω τέτοιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν νόμοι του κράτους με Προτάσεις Νόμου που κατέθεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  1. Απαγόρευση για Υπουργούς, Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων, Προέδρους και Γενικούς Διευθυντές Ημικρατικών Οργανισμών να εργοδοτούνται, για περίοδο δύο χρόνων μετά την αφυπηρέτηση ή την αποχώρησή τους από την προηγούμενη θέση τους, σε ομοειδούς κύκλου εργασιών ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  2. Απαγόρευση είσπραξης προμηθειών από δημόσιους λειτουργούς για αγορές στρατιωτικού υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία με ποινή φυλάκισης. Υποχρέωση αντιπροσώπων εταιρειών που πωλούν στρατιωτικό υλικό στην Κυπριακή Δημοκρατία να δηλώνουν την είσπραξη προμήθειας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Τελικά, η αξιοπιστία, η φερεγγυότητα και η αλήθεια στην πολιτική διαδικασία δεν μπορούν να κρίνονται στη βάση διακηρύξεων, υποσχέσεων και συνθημάτων. Θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη, πώς εννοούμε την εντιμότητα στη δημόσια ζωή. Ως όρο της ύπαρξης και της συμμετοχής στην πολιτική.

Άλλωστε η πολιτική, στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι η μόνη και αναντικατάστατη διαδικασία που μετασχηματίζει το παρόν σε ένα καλύτερο αύριο. Με μια προϋπόθεση. Να είναι η πολιτική, υπόθεση συλλογικής στράτευσης και προσφοράς. Όχι υπόθεση διαχείρισης από τους λίγους μιας πίτας, που παράγει η κοινωνία με την εργασία της και με την προσπάθειά της.

Τελειώνω με μια επισήμανση. Που είναι αναγκαία για να μην ενοχοποιείται το σύνολο της κοινωνίας από τα φθοροποιά φαινόμενα της συναλλαγής και της διαπλοκής.

Στην Κύπρο έχουμε δύο κόσμους. Είναι ο κόσμος της σήψης, των υπόγειων και αθέμιτων συναλλαγών, της διαφθοράς, της ήσσονος προσπάθειας. Είναι όμως και ένας άλλος κόσμος. Ο κόσμος της μεγάλης πλειοψηφίας. Ο κόσμος της έντιμης εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής ανέλιξης, της πολιτιστικής δημιουργίας.

Σε αυτόν τον κόσμο οφείλουμε να επενδύσουμε, αυτόν να εμπιστευθούμε, αυτόν να δικαιώσουμε. Γιατί αυτός ο κόσμος είναι η μεγάλη ελπίδα για την εξυγίανση και την αναγέννηση.

*Πρώην Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων