Έγκλημα

Σκηνικό «πογκρόμ» κατά Αρμενίων, επιθέσεις κατά Γάλλων - Ερωτήματα για επεισόδια σε Λευκωσία-Λεμεσό

Σκηνικό που ξυπνά τον εφιάλτη της προετοιμασίας «πογκρόμ» στήνουν Τούρκοι και Αζέροι μετανάστες στην Ευρώπη με εκφοβιστικές πορείες. Εμπρηστική ρητορική Ερντογάν και αποκεφαλισμοί Γάλλων πολιτών. Ερωτήματα για τα επεισόδια σε Λευκωσία και Λεμεσό και η φημολογία για εμπλοκή αιτητών ασυλού και σχέδια των τουρκικών υπηρεσιών.

Σκηνικό που ξυπνά μνήμες πογκρόμ στήνουν Τούρκοι και Αζέροι μετανάστες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά που προκαλούν ανησυχία καθώς σημειώνονται επιθέσεις και ταραχές από Τούρκους και Μουσουλμάνους.

Σκηνικό που θυμίζει «πογκρόμ»

Η Αρμενική Διασπορά σε όλο το κόσμο προβαίνει σε μαζικές διαδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των δυτικών κοινωνιών για την τουρκο-αζερική επιθετικότητα στο Αρτσάχ. Οι διαδηλώσεις των Αρμενίων, παρά το ότι έντονες και με ισχυρούς συμβολισμούς, όπως κλείσιμο δρόμων, δεν συμπεριλαμβάνουν βία, ταραχές και ζημιές κατά των κοινωνιών που τους φιλοξενούν.

Η αντίδραση όμως των Τούρκων και των Αζέρων μεταναστών στις ίδιες χώρες δεν χαρακτηρίζεται από την ίδια ψυχραιμία.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο που δείχνουν προβοκατορικές ενέργειες φανατικών Τούρκων και Αζέρων μεταναστών.

Χθες βράδυ, μεγάλος όχλος Τούρκος και Αζέρων με τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ» αναζητούσαν Αρμένιους για να τους επιτεθούν στην Λυόν.

Τη στιγμή που οι Αρμένιοι διαδήλωναν στον γαλλικό αυτοκινητόδρομο A7 δέχθηκαν επίθεση με σφυριά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός Αρμενίου. Οι Αρμένιοι αντεπιτέθηκαν και επενέβη η γαλλική Αστυνομία, την οποία στο τέλος του βίντεο ευχαριστούν οι Αρμένιοι διαδηλωτές.

Τις τελευταίες μέρες συνέβησαν πολλά περιστατικά που ακολούθησαν τις λεκτικές επιθέσεις Ερντογάν κατά του Μακρόν. Τρία άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της Γαλλίας. Ένας από αυτούς αποκεφαλίστηκε ενώ σημειώθηκε επίθεση με μαχαίρι κατά αστυνομικών στο Αβινιόν.

Στο Γαλλικό Προξενείο στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τραυματίστηκε ο φρουρός μετά από επίθεση με μαχαίρι. Και στο Φρέσνο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια αρμενικής διαδήλωσης με τίτλο «Defend Armenia» ένας άνδρας άγνωστων στοιχείων μαχαίρωσε τρία άτομα.

Το Παρίσι είχε καλέσει πριν δύο μέρες τους Γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω των διαδηλώσεων.

Επεισόδια σε Λευκωσία & Λεμεσό

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται για τα δύο επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, προχθες έξω από την Πρεσβεία της Γαλλίας και χθες σε διαδήλωση στη Λεμεσό καθώς φαίνεται να στήνεται ένα περίεργο σκηνικό.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής διαμαρτυρίας, Μουσουλμάνοι που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές υπέστειλαν τη σημαία της Γαλλίας, κρατούσαν πανό στα αραβικά και φώναξαν (όπως φαίνεται και σε βίντεο) «Αλλαχού Ακμπάρ». Η κυπριακή Αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταδίκασε το επεισόδιο.

ΕΔΕΚ, Δώρος Πολυκάρπου, Έμιλυ Γιολίτη & Απόλλων Λεμεσού

Το κλίμα οξύνθηκε πολιτικά μετά που το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδίκασε τα επεισόδια, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία και υπέδειξε ως υποκινητή τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η καταδίκη προκάλεσε την οργή του Δώρου Πολυκάρπου, διευθυντή της μη-κυβερνητικής οργάνωσης ΚΙΣΑ.

Οι σοσιαλιστές κάλεσαν τις κυπριακές αρχές «να εντείνουν και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στην είσοδο Μουσουλμάνων στην ΚΔ ώστε να αποφευχθεί η είσοδος και τζιχαντιστών». Κάλεσε επίσης τους Μουσουλμάνους που βρίσκονται ήδη στην πατρίδα μας «να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στα θέσμια της χώρας που τους φιλοξενεί».

19d671b16483af2a6725c46de466f7c8.jpg

Ο Δώρος Πολυκάρπου σε σχόλιο του ανέφερε πως «οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, είναι κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι. Αν κάποιοι έχουν παραβιάσει το νόμο να υποστούν τις συνέπειες, όχι όμως να στιγματίζεται μια ολόκληρη θρησκευτική ομάδα ή κατηγορία ανθρώπων. Όταν τα παίρνατε από τον Καντάφι ... οι διαμαρτυρίες ήταν κοινός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας ... σήμερα έγιναν "φιλοξενούμενοι μουσουλμάνοι" χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα. Τελικά όπως πάτε οι διαρροές θα είναι όντως από τους χρυσαυγίτες προς εσάς παρά το αντίθετο.»

Την επομένη, κάποιοι εκμεταλλευόμενοι διαδήλωση πολιτών κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό, προέβησαν σε έκτροπα με εμπρησμό περιπολικού της Αστυνομίας καθώς και πετροβολισμό αστυνομικών και ρίψη βομβών μολότοφ. Η Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, σε δηλώσεις της στο Σίγμα ανέφερε: «Με προβληματίζει η ηλικία των συλληφθέντων και ότι κάποιοι είναι αιτητές ασύλου. Νεαρά άτομα που αιτούνται να παραμείνουν στη χώρα μας και προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις».

Και για αυτό το θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Πολυκάρπου. Δικές του, ατεκμηρίωτες μέχρι στιγμής, πληροφορίες, αναφέρουν πως πίσω από τα έκτροπα βρίσκονται οπαδοί του Απόλλωνα Λεμεσού, εμπλέκοντας μάλιστα και την ίδια την Υπουργό.

Σχολιάζοντας ανάρτηση της Έμιλυς Γιολίτη, ο διευθυντής της ΚΙΣΑ ανέφερε: «Ας πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας... Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες οι συγκεκριμένοι είναι μέλη των ακροδεξιών χούλιγκανς του Απόλλωνα στον οποίο έχετε σημαίνοντα ρόλο κ. Γιολίτη.» Πρόσθεσε επίσης: «Τι εύκολο Εμίλυ Γιολίτη... Θα την πληρώσουν πάλι οι "μαύροι"; Οι κουκουλοφόροι με τις μολότοφ και τις φωτοβολίδες δήλωσαν οργανωμένοι του Απόλλωνα ως "αντίποινα" όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους πυροβολισμούς που έριξαν αστυνομικοί σε νεαρούς Κύπριους το προηγούμενο βράδυ.»

Με πάρα πολύ σκληρή γλώσσα απάντησε στον Δώρο Πολυκάρπου ο «Σύνδεσμος Φιλάθλων Δυτικών Προαστίων Απόλλων Θύρα 1». Στην ανακοίνωση του, απέρριψε πως πρόκειται για «ακροδεξιούς Απολλωνίστες» και ανέφερε πως «κάθε αδαής που βρέθηκε στην εκδήλωση και άκουσε τα συνθήματα των κουκουλοφόρων, αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ακροαριστερές και αναρχικές οργανώσεις».

Ο Απόλλωνας στην επίσημη ανακοίνωσή του είπε πως ο κ. Πολυκάρπου «δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να προσβάλει, να στιγματίζει αβάσιμα και αδικαιολόγητα και να εξοργίζει ένα ιστορικό σωματείο» και τους χιλιάδες υποστηρικτές του. Υπενθύμισε επίσης την δήλωση του κ. Πολυκάρπου στις αρχές του χρόνου για τους τρεις Αττίλες, την οποία είχε φέρει στο φως το SigmaLive. Ο κ. Πολυκάρπου είχε γράψει «ότι ο 1ος Αττίλας αποκατάστησε την έννομη τάξη», «ο 2ος Αττίλας πιθανόν να σας αναγκάσει σε λύση του Κυπριακού» και «ο 3ος ενδεχομένως να μας γλιτώσει από την άρια σας φυλή», αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της παρανόμης εισόδου μεταναστών από τα κατεχόμενα ως «3ο Αττίλα» από δημοσιογράφο της εφημερίδας Αλήθεια.

Νεότερη ενημέρωση αναφέρει πως το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού απέρριψε το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος κράτησης των επτά νεαρών προσώπων που είχαν συλληφθεί για τα χθεσινοβραδινά έκτροπα στον παραλιακό της Λεμεσού. Μετά από μια πολύωρη διαδικασία το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδεικνύεται και δεν υπάρχει μαρτυρία που να συνδέει τους επτά νεαρούς με τα επεισόδια και διέταξε όπως αφεθούν ελεύθεροι. Η Αστυνομία συνεχίζει να καταζητεί δύο πρόσωπα.

Ερωτήματα για σκοπιμότητες

Πάντως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Μιχάλη Χατζηβασίλη στον Φιλελεύθερο, οι κυπριακές αρχές ανησυχούν για καθοδήγηση των ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων μεταναστών που διέρχονται από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

Επίσης, σημερινό πρωτοσέλιδο θέμα της ελλαδικής εφημερίδας Kontra αναφέρει πως έχει σημάνει συναγερμός στην ΕΥΠ και έχουν μπει σε κλοιό παράνομα τζαμιά που χρησιμοποιούνται ως γιάφκες καθώς σχεδιάζεται τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα από ύποπτους τζιχαντιστές που συνδέονται με την ΜΙΤ, την τουρκική μυστική υπηρεσία.

Kontra.JPG

Υπενθυμίζεται ότι σε έρευνα που πραγματοποίησε το Sigmalive τον Ιούλιο, εντοπίστηκαν ύποπτα προφίλ μεταναστών στο Facebook που δηλώνουν ότι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι δείχνουν μια ιδιαίτερη συμπάθεια προς την Τουρκία ή άλλες παραστρατιωτικές ομάδες που δρούσαν στην Συρία υπό την προστασία της Τουρκίας.

Την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατέχ αλ-Σίσι προειδοποίησε τους Αναστασιάδη-Μητσοτάκη για την ισλαμιστική τρομοκρατία, ενώ λίγες μέρες πριν Αρμένιος δημοσιογράφος ανέφερε πως η Τουρκία ενδέχεται να στείλει Σύρους μισθοφόρους στη Θράκη.

Ο Άγγελος Χωριανόπουλος αναφέρει σήμερα στον Ινφογνώμων πως η Τουρκία έστειλε μια νέα παρτίδα 300 Σύρων μισθοφόρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ερντογάν «κατασκεύασε» την κρίση με Μακρόν

Σε χθεσινό άρθρο του στην Jerusalem Post, ο Seth Frantzman αναφέρει πως η κρίση με τα σκίτσα του Μωάμεθ έχει «κατασκευαστεί» από τον Ερντογάν.

«Η διένεξη για τα σκίτσα χρονολογείται εδώ και μισή δεκαετία και αναδείχθηκε μόνο για το λόγο ότι ένας εξτρεμιστής δολοφόνησε ένα δάσκαλο στη Γαλλία. Αντί να καταδικάσει τον εξτρεμιστή και το δολοφόνο, ο Τούρκος πρόεδρος και τα ΜΜΕ βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τη δολοφονία για να κοπανήσουν την Γαλλία. Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας συμπεριλαμβάνουν τη σύγκριση των Μουσουλμάνων της Ευρώπης με τους Εβραίους πριν το Ολοκαύτωμα και το κάλεσμα για μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Η κίνηση είναι συντονισμένη με το Κατάρ και προωθείται επίσης από το καθεστώς του Ιράν», έγραψε ο Frantzman.

Τον Νοέμβριο του 2019 ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε τον Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό» και τον Ιανουάριο του 2020 ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Ευρώπη είναι γεμάτη «κακομαθημένα, ρατσιστικά παιδάκια» που πρέπει «ξέρουν την θέση τους». Στις 25 Οκτωβρίου είπε και πάλι πως η Ευρώπη είναι γεμάτη «κακομαθημένους ρατσιστές».

Μετά που κλιμάκωσε την κρίση σε όλη την περιοχή, η ηγεσία της Τουρκίας χρησιμοποίησε την δολοφονία του καθηγητή για να επιτεθεί στη Γαλλία, κατηγορώντας την για «ισλαμοφοβία». Ο Ερντογάν είπε πως ο Μακρόν χρειάζεται «ψυχιατρική θεραπεία» λόγω του τρόπου που συμπεριφέρεται στους Μουσουλμάνους της Γαλλίας. Είπε πως «ο ευρωπαϊκός φασισμός μπήκε σε νέα φάση με τέτοιες επιθέσεις στα δικαιώματα των Μουσουλμάνων πολιτών. Η Ευρώπη ετοιμάζει το τέλος της με το μέτωπο κατά των Μουσουλμάνων. Αν δεν σταματήσουν, αυτή η αρρώστια θα οδηγήσει στην κατάρρευση της Ευρώπης εκ των έσω.» Η Γαλλία ανακάλεσε την Πρέσβη της στην Τουρκία στις 25 Οκτωβρίου.

Ο Frantzman αναφέρει πως «η Τουρκία κινητοποίησε το TRT και άλλα κρατικά μέσα όπως το Anadolu για να επιτεθεί στη Γαλλία, σε συντονισμό με Καταρινά μέσα».