Υγεία

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο

Σκιαγράφηση της πανδημίας στη χώρα μας: Οι περιοχές που βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο, οι δήμοι και οι κοινότητες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον ιό και οι ηλικιακές ομάδες που έχουν αυξημένα περιστατικά

Ανησυχία επικρατεί στις αρμόδιες Αρχές σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που συνεχίζει να καταγράφεται κι αυτήν την εβδομάδα στη χώρα μας. Πονοκέφαλος για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί το φαινόμενο κατά το οποίο επιβεβαιωμένα κρούσματα αποκρύπτουν στενές επαφές, με αποτέλεσμα να μη γίνεται η ιχνηλάτηση σωστά. Τις τελευταίες ημέρες είχε καταγραφεί αύξηση των περιστατικών της νόσου στις Επαρχίες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, με αρκετές αλυσίδες μετάδοσης να δημιουργούνται και να αναπτύσσονται ραγδαία. Την κατάσταση όπως εξελίσσεται παρακολουθεί στενά η Επιδημιολογική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, που είναι έτοιμη, σε περίπτωση που χρειαστεί, να εισηγηθεί επέκταση σε παγκύπρια κλίμακα των μέτρων που ισχύουν για τη Λάρνακα.

Τα στατιστικά του COVID-19

Ένα πολύ καλό εργαλείο ανίχνευσης των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί ανά Επαρχία είναι η πλατφόρμα του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με βάση τα δεδομένα που διατηρεί η πλατφόρμα για την εξάπλωση του COVID-19 στην Κύπρο, όπως αυτά ανανεώθηκαν την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, τα περισσότερα θετικά κρούσματα που καταγράφηκαν ανά περιοχή έχουν ως εξής: 178 στην Αραδίππου, 94 στον Στρόβολο, 68 στην Πάφο, 61 στη Λάρνακα, 59 στη Λεμεσό, 48 στη Λακατάμεια, 41 στη Λευκωσία, 35 στα Λατσιά, 23 στο Παραλίμνι, 22 στην Αγλαντζιά και 20 στον Άγιο Δομέτιο. Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, η Αραδίππου εξακολουθεί να είναι η πρώτη σε θετικά κρούσματα, ενώ αρκετά καταγράφονται και στον Στρόβολο. Σημειώνεται παράλληλα πως μέχρι στιγμής έχουν αποθεραπευτεί 1.385 άτομα, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 358.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κρούσματα για τα οποία δεν έχει καταγραφεί ο χώρος διαμονής τους ή κάποια από αυτά αφορούν τουρίστες, ωστόσο σύμφωνα με την πλατφόρμα, το 93,28% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας αφορούν άτομα με κυπριακή υπηκοότητα. Όσον αφορά τα θετικά κρούσματα ανά φύλο, το 52,1% αφορούν άνδρες και το 47,9% γυναίκες.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στατιστικά που προκύπτουν για τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες «κτυπά» ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 41% των θετικών κρουσμάτων αφορούν άτομα ηλικίας από 20 μέχρι 39 ετών, το 30% άτομα ηλικίας 40-59 ετών, 9% ηλικίες 60-69 ετών, 8% 10-19 ετών, 7% ηλικίες 70-79 ετών, ενώ το 3% των θετικών κρουσμάτων ήταν παιδιά μέχρι 9 ετών και το 2% ηλικιωμένοι 80 ετών και άνω.

Ανησυχίες για Λάρνακα και Αμμόχωστο

Όσον αφορά τα κρούσματα του τελευταίου δεκαπενθημέρου, τα περισσότερα εντοπίζονται σε Λάρνακα και Αμμόχωστο. Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Επιδημιολόγο Πεδίου, Βαλεντίνο Σιλβέστρο, «πρόβλημα υπάρχει σε χωριά που συνορεύουν με τη Λάρνακα, όπως σε χωριά της Λάρνακας που συνορεύουν με την Αμμόχωστο. Από τα στατιστικά μας στοιχεία, βλέπουμε ότι τα πιο πολλά μας κρούσματα, από τα 216 κρούσματα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τα 147 είναι από αυτές τις περιοχές, που ανάλογα με τον πληθυσμό είναι μεγάλο το ποσοστό τους». Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), επισήμανε ότι η διαδικασία της ιχνηλάτησης γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αφού τα άτομα που εμπλέκονται, αρνούνται να δηλώσουν τις στενές τους επαφές. Ο κ. Σιλβέστρος ανέφερε ότι η Ομάδα Ιχνηλάτησης έχει καταγράψει όλα τα στοιχεία όσον αφορά πόσα κρούσματα υπάρχουν σε κάθε περιοχή και δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάζονται στη μη δήλωση στενών επαφών, θα συστήσει στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στοχευμένα στον πληθυσμό. «Προσανατολιζόμαστε προς στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού για να δούμε αν υπάρχει πρόβλημα σε μια περιοχή ή αν όλα τα κρούσματα συνδέονται. Αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα ή αν θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε την αλυσίδα μετάδοσης περιορίζοντας τους εμπλεκόμενους», εξήγησε.

Στο τραπέζι η επέκταση των μέτρων παγκύπρια

Στο μεταξύ, στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση των μέτρων που ισχύουν στη Λάρνακα σε ολόκληρη την Κύπρο, κάτι που θα αποφασιστεί εντός των επόμενων λίγων ημερών ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Στο Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν επί τάπητος διάφορα σενάρια για τα πιθανά μέτρα που θα τεθούν σε παγκύπρια κλίμακα, εάν καταστεί ανάγκη, σε περίπτωση δηλαδή που συνεχιστεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές πέραν της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Επικρατέστερο σενάριο, όμως, αποτελεί η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν στην επαρχία Λάρνακας. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω μέτρα είναι τα εξής:

- Ορίζεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων.

- Ορίζεται στα 75 ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε χώρους λατρείας.

- Αθλητικά πρωταθλήματα κεκλεισμένων των θυρών.

- Ορίζεται σε 75 στους εσωτερικούς και 150 σε εξωτερικούς, ο αριθμός ατόμων σε χώρους εστίασης.

- Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

- Απαγορεύονται το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 350 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να καλεί τον κόσμο να μην εφησυχάζει και να τηρεί με ευλάβεια τα ισχύοντα μέτρα. Ειδική έκκληση απευθύνεται σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού, ώστε να περιορίζονται στο σπίτι και να επικοινωνούν άμεσα με τον προσωπικό τους ιατρό για περαιτέρω οδηγίες.