Επιχειρείν

Προγράμματα Καινοτομίας ΙδΕΚ: 3x ο αντίκτυπος των κυπριακών Startups στην οικονομία

Η επένδυση στην επιχειρηματική καινοτομία, λοιπόν, αποτελεί μηχανή για οικονομική ανάπτυξη, την οποία επιβάλλεται ως Πολιτεία να ενισχύσουμε, μέσα από το εργαλείο των Προγραμμάτων Καινοτομίας του ΙδΕΚ, για να εδραιώσουμε τη βάση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, γνωστές ως startups, είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την ανάπτυξη και με μεγάλης κλίμακας οικονομικό αντίκτυπο. Αυτό είναι εμφανές και στον διεθνή ορισμό startup, που ορίζεται ως η επιχείρηση που με βάση την καινοτομία ή / και την επιστήμη έχει τις δυνατότητες για εκθετική εξέλιξη και ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και διάθεσή τους στην παγκόσμια αγορά. Γι’ αυτό οι χώρες ανά το παγκόσμιο εντάσσουν την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στο χαρτοφυλάκιο των αναπτυξιακών τους πολιτικών.

Στη χώρα μας η ένταξη αυτή παίρνει σάρκα και οστά με σαφείς δράσεις της Πολιτείας για διαφοροποίηση της κυπριακής οικονομίας και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Όπως τόνισε και ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ), Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, επιβάλλεται να μετουσιώσουμε την Ε&Κ σε θεμέλιο λίθο ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επενδυτικών ευκαιριών και προστιθέμενης αξίας. Για να το επιτύχουμε αυτό, η μετατροπή των κονδυλίων Ε&Κ σε αξία για την πραγματική οικονομία, μέσα από την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, είναι κλειδί ώστε να επιτύχουμε η κυπριακή οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική.

Τα Προγράμματα επιχειρηματικής καινοτομίας PRE-SEED, SEED και INNOVATE του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελούν σημαντικό εργαλείο μόχλευσης θετικού οικονομικού αντικτύπου, που προστέθηκε στη φαρέτρα του Ιδρύματος με €24 εκατ. προϋπολογισμό μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας της καινοτομίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής των προγραμμάτων είναι ενδεικτικά του θετικού πολλαπλασιαστή ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, το ΙδΕΚ στην πρώτη προκήρυξη των προγραμμάτων καινοτομίας διέθεσε €11.9 εκατ. σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση 63 επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 19 είναι νέες startups που δημιουργήθηκαν μέσα από το πρόγραμμα καινοτομίας PRE-SEED. Τα προγράμματα καινοτομίας του ΙδΕΚ μοχλεύουν μέχρι στιγμής επιπρόσθετα €5.1 εκατ., αυξάνοντας την ιδιωτική επένδυση σε Ε&Κ. Οι 63 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται δημιουργούν 89 νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρουν στην οικονομία, βάσει πολύ συντηρητικών προβλέψεων, τρεις φορές (3x) την επένδυση, με προοπτική σημαντικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας κατά 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΙδΕΚ, αντιλαμβανόμενο τη δύσκολη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία, προχώρησε άμεσα και σε δεύτερη προκήρυξη των Προγραμμάτων Καινοτομίας τον Μάιο του 2020 με ακόμα €12 εκατ., τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης. Τα μέχρι τώρα ενδιάμεσα αποτελέσματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι τα προγράμματα καινοτομίας, και εν τέλει η Ε&Κ, αποτελούν ένα στιβαρό εργαλείο και θεμέλιο λίθο του νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία.

Η επένδυση στην επιχειρηματική καινοτομία, λοιπόν, αποτελεί μηχανή για οικονομική ανάπτυξη, την οποία επιβάλλεται ως Πολιτεία να ενισχύσουμε, μέσα από το εργαλείο των Προγραμμάτων Καινοτομίας του ΙδΕΚ για να εδραιώσουμε τη βάση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

*Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας