Τουρισμός

Τουριστικές προκλήσεις για την Κύπρο

Η αλλαγή πλεύσης για τουριστικά ρεύματα και την τουριστική βιομηχανία γενικότερα φέρνει νέες προκλήσεις, στις οποίες ο τόπος μας καλείται ν’ ανταποκριθεί, ειδικά στις γεωργικές και ορεινές περιοχές

Ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος σε πρόσφατο άρθρο του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ανέφερε τις αλλαγές που έρχονται στον τουρισμό ως αποτέλεσμα μιας πανδημίας που ανέτρεψε κάθε τι προσδοκώμενο και δεδομένο. Νέες τάσεις τουριστών επιβάλλουν την προσαρμογή της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία ενδέχεται να αλλάξει πλεύση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ταξιδιώτης αναζητεί διακοπές με την απόλυτη ερμηνεία της λέξης. Με αργούς ρυθμούς μακριά από πολυκοσμία, με εξερευνητικές τάσεις αυθεντικών και δυσεύρετων σημείων. Οι επόμενοι επισκέπτες φαίνεται να νοιάζονται για το περιβάλλον και να αναζητούν προορισμούς «φιλικούς» προς αυτό. Επιπρόσθετα, η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για την παράταση των διακοπών, εφόσον αυτές μπορούν να συνδυαστούν με την εργασία τους. Συνεπώς, ο κάθε επισκέπτης θα θέλει να αισθανθεί σαν στο σπίτι του, να βιώσει την καθημερινότητα των ντόπιων, να μυηθεί σε γεύσεις, μυρωδιές, κουλτούρα. Τάσεις που πρέπει να υιοθετηθούν από την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, ώστε να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στις επιταγές μιας νέας εποχής, που δεν γεννιέται αλλά είναι ήδη στον δρόμο.

Γρήγορη αναβάθμιση

Η Κύπρος, όπως έγραψε ο κ. Περδίος, θα πρέπει ν’ αντιδράσει άμεσα, ώστε ο τουρισμός να γίνει καινοτόμος και ανταγωνιστικός. Οι προσπάθειες που γίνονται προς ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, σύμφωνα με τα γραφόμενά του, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, ώστε ο τουριστικός τομέας να είναι σε θέση ν’ ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2023-2024. Πέραν των δράσεων, που ήδη υλοποιούνται, υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις που θα οδηγήσουν σε ρηξικέλευθες αλλαγές, απαραίτητες για την πρόοδο και την ευημερία. Οι εισηγήσεις αφορούν στην προώθηση νομικού πλαισίου για την οικοτεχνία και για επισκέψιμα αγροκτήματα, στην αύξηση συντελεστή δόμησης σε γεωργική γη για να βοηθήσει άτομα που ασχολούνται με τη γεωργία να μπορέσουν να συνδυάσουν αυτή με την παροχή τουριστικής διαμονής, αλλά και στην εξεύρεση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια για την αισθητική αναβάθμιση του κεντρικού πυρήνα σε χωριά και κοινότητες.

Τάση προς εναλλακτικό τουρισμό

Για τις αλλαγές στις επιλογές των ταξιδιωτών μίλησε στη «Σημερινή» η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, κ. Άννα Κοσμά. «Πράγματι, παρατηρούμε κι εμείς ότι οι τάσεις και οι επιλογές των ταξιδιωτών έχουν αλλάξει. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού ολοένα και κερδίζουν έδαφος έναντι των παραδοσιακών. Ο τουρίστας-ταξιδιώτης πλέον επιλέγει εναλλακτικούς προορισμούς, νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες και θέλει πραγματικά να εξερευνήσει τον χώρο που επισκέπτεται αλλά και να γευτεί τα τοπικά προϊόντα».

Η κ. Κοσμά επισήμανε ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε ολική ανατροπή του «παραδοσιακού» τουρισμού. «Με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αλλά από την άλλη μεριά μάς βοηθούν να εξελιχθούμε και να αναπτύξουμε νέες και καινοτόμες δράσεις».

Επιβάλλεται η ανάπτυξη των ορεινών

Πολλές οι δυνατότητες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, όπως αναφέρει η κ. Κοσμά. «Εάν αξιοποιηθεί σωστά ο ‘πλούτος’ που κρύβεται στις ορεινές περιοχές, αυτές θα φανερώσουν τις αμέτρητες δυνατότητες ανάπτυξης. Θα αναφέρω ως παράδειγμα την Ορεινή Λάρνακας, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά. Η δικτύωση των επιχειρήσεων, η συνεργασία και η δημιουργία συνεργειών έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εξωστρέφεια και αρκετή προσέλκυση επισκεπτών».

Ωστόσο αρκετοί τομείς χρήζουν ανάπτυξης και βελτίωσης, ώστε να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών. «Σίγουρα πρέπει να γίνουν αλλαγές, διορθώσεις και βελτιώσεις σε τομείς όπως το οδικό δίκτυο, οι δημόσιες συγκοινωνίες αλλά και στην εύκολη πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες».

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Πολλά είναι τα σχέδια του Υφυπουργείου Τουρισμού τα οποία έχουν εξαγγελθεί για να παρέχουν κίνητρα σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση σε περιοχές μακριά από την πόλη. Σύμφωνα με την κ. Κοσμά, «υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης για να αναπτυχθούν μερικές υφιστάμενες ή να δημιουργηθούν από την αρχή άλλες επιχειρήσεις. Ίσως όμως κάτι που μπορεί να δυσκολεύει την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να γίνει είναι η διαφοροποίηση στη μοριοδότηση των αιτήσεων που γίνονται για επενδύσεις στις ορεινές περιοχές».

Όσον αφορά το κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον από νέους κυρίως επιχειρηματίες να επενδύσουν στις ορεινές περιοχές, το μέλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ανέφερε ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη αρκετό. «Πιστεύω πως εδώ χρειαζόμαστε λίγη ακόμη δουλειά. Ο κόσμος δεν βρίσκει σωστή ενημέρωση για όλα όσα του προσφέρονται, ούτε γνωρίζει προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης μιας προσπάθειας που μπορεί να ωφελήσει τόσο ατομικά όσο και την κοινωνία γενικότερα. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να στηρίξουμε τους ενδιαφερόμενους, να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία, τις καλές πρακτικές αλλά και επιμόρφωση που είναι απαραίτητα».

Αναγνωρίσιμα τα τοπικά προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα τοπικά προϊόντα κερδίζουν έδαφος στο εξωτερικό. Καθόλου στην τύχη, αφού πίσω από αυτό κρύβεται το πάθος, η αγάπη και η προσπάθεια γνωριμίας κάθε πτυχής του τόπου μας με τον έξω κόσμο. «Είναι γεγονός ότι τελευταίως έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά στο θέμα αναγνώρισης των τοπικών μας προϊόντων. Μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, έχουν γίνει γνωστά και αναγνωρίσιμα πρώτα απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο και μετά στο εξωτερικό. Όσον αφορά την προώθηση των προϊόντων αυτών σε ξένους, συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες ανάδειξής τους μέσα από τις συνεργασίες των παραγωγών με τους επαγγελματίες του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο. Σίγουρα οι συνεργασίες αυτές βοηθούν στην περαιτέρω αναγνώριση».