Υγεία

Η θνητότητα λόγω COVID-19 στην Κύπρο

Στο 0,7% η θνητότητα λόγω COVID-19 στη χώρα μας - Συνολικά από τον Μάρτιο μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2020 έχασαν τη ζωή τους 32 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 25 είχαν ως αιτία θανάτου τον COVID-19

Στο 0,7% υπολογίζεται η θνητότητα λόγω COVID-19 στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, από τα 3.388 επιβεβαιωμένα κρούσματα -τα οποία ανακοινώθηκαν από τον Μάρτιο μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2020- έχασαν τη ζωή τους 32 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 25 είχαν ως αιτία θανάτου τη νόσο. Την ίδια περίοδο, 292 περιστατικά έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη, 36 ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ το 47,2% των περιστατικών COVID-19 στη χώρα μας έχουν αναρρώσει. Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης εξηγεί ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει ο κορωνοϊός, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο. Περαιτέρω, υποδεικνύει ποια άτομα εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα οποία αν νοσήσουν από τον COVID-19 κινδυνεύουν να παρουσιάσουν επιπλοκές, που αυξάνουν το ποσοστό της θνητότητας λόγω της νόσου.

Η πανδημία στη χώρα μας

Σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Αναφορά για τον κορωνοϊό, την οποία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας, από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε έγινε γνωστό το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη χώρα μας, μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου 2020, οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Κύπρο ανήλθαν στις 3.388. Από αυτές, οι περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης ανέρχονται στις 2.535 (74,8%). Συνολικά, 292 περιστατικά (8,6%) έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη. H διάμεση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν είναι τα 59 έτη (ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 47-72 έτη). Η νοσοκομειακή περίθαλψη αφορούσε κυρίως σε άνδρες (ν=169, 61,3%). Συνολικά, 36 ασθενείς (12,3% από το σύνολο των νοσηλευομένων) εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η διάμεση ηλικία των ατόμων που εισήχθησαν σε ΜΕΘ είναι τα 65,5 έτη (ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 57-75 έτη). Οι ασθενείς στη ΜΕΘ είναι κυρίως άνδρες (ν=27, 75%). Η διάμεση διάρκεια παραμονής σε ΜΕΘ για όλους τους 36 ασθενείς (που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ) είναι 13,5 ημέρες (ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 8-29 ημέρες). Από τους 36 ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, οι 31 (86,1%) διασωληνώθηκαν και δύο μέχρι και την 24η Οκτωβρίου ήταν ακόμα διασωληνωμένοι. Περαιτέρω, αξίζει να σημειώσουμε ότι το 47,2% (ν=1.583) των περιστατικών COVID-19 έχουν αναρρώσει.

32 ασθενείς κατέληξαν

Όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat, τα οποία έχουν ως πηγή πληροφόρησης το Αρχείο Πληθυσμού, από τις 2 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 στην Κύπρο σημειώθηκαν συνολικά 3.467 θάνατοι, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν ασθενείς με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τελευταία Εθνική Αναφορά για τον κορωνοϊό, από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι και την 24η Οκτωβρίου, αναφέρθηκαν συνολικά 32 θάνατοι στην Κύπρο σε περιστατικά με COVID-19 (θνητότητα 0,9%). Η θνητότητα COVID-19 ανά 100.000 πληθυσμού είναι 3,7. Είκοσι τρεις θάνατοι (71,9%) σημειώθηκαν σε άνδρες και 9 (28,1%) σε γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των ατόμων με COVID-19 που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 76 έτη (ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 67-79 έτη). Δώδεκα θάνατοι δηλώθηκαν στην επαρχία της Λάρνακας και οκτώ στην επαρχία Πάφου, πέντε στην επαρχία Λευκωσίας, τέσσερεις στην επαρχία Λεμεσού και τρεις στην επαρχία της ελεύθερης Αμμοχώστου. Ο διάμεσος χρόνος από την ημερομηνία της δειγματοληψίας μέχρι την ημερομηνία θανάτου ήταν 11,5 ημέρες (ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 5-29,5 ημέρες). Σημειώνεται ότι από τους 32 θανάτους περιστατικών COVID-19, σε 25 θανάτους υποκείμενη αιτία θανάτου καταγράφηκε η ίδια η νόσος (θνητότητα COVID-19: 0,7%). Ο θάνατος στις υπόλοιπες 7 περιπτώσεις προήλθε από άλλους λόγους. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να είχε COVID-19 αλλά να κατέληξε γιατί βρισκόταν στα τελικά στάδια καρκινοπάθειας.

Πώς προκύπτει η αιτία θανάτου λόγω COVID-19

Ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμέυτης, μιλώντας στη «Σ» και ερωτηθείς πώς προκύπτει η αιτία θανάτου λόγω της νόσου του COVID-19, εξήγησε πως ο λόγος είναι γιατί μέσω αυτής της νόσου προκαλούνται επιπλοκές ενός οργάνου ή πολλαπλών οργάνων που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο. «Όπως το αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ο COVID-19 δημιούργησε σοβαρές επιπλοκές με αποτέλεσμα ο ασθενής να καταλήξει, άρα αιτία θανάτου είναι η ίδια η νόσος ή αλλιώς η κατάσταση που ανάγκασε τον ασθενή να νοσηλευτεί», πρόσθεσε. Ο δρ Αρμεύτης αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που κάποιος ασθενής με κορωνοϊό έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, σημειώνοντας πως το υποκείμενο νόσημα παίζει τον ρόλο του στο να αυξηθεί η θνητότητα, ωστόσο και πάλι η αιτία θανάτου είναι ο COVID-19. Όσον αφορά τους ασθενείς COVID-19 για τους οποίους δεν αναφέρεται η αιτία θανάτου λόγω της νόσου, υπέδειξε πως είχαν άλλα αίτια θανάτου που δεν συνδέονταν με τη νόσο και τις επιπλοκές της. Για παράδειγμα, όπως είπε, αν ένας ασθενής που έχει κορωνοϊό, χάσει τη ζωή του σε τροχαία σύγκρουση λόγω αιμορραγίας, δεν παίζει ρόλο στον θάνατο η νόσος.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές

Σύμφωνα με τον Δρα Αρμεύτη, στους ασθενείς με COVID-19, η βασική εκδήλωση είναι η σοβαρής μορφής πνευμονία που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτό που δημιουργείται, όπως εξήγησε, είναι το σύνδρομο ARDS, ή αλλιώς το οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, με το οποίο επιδεινώνεται η αναπνευστική ανεπάρκεια του ασθενή και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται διασωλήνωση και νοσηλεία στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας. Παράλληλα, συνέχισε, μπορεί να δημιουργηθούν καρδιολογικές επιπλοκές λόγω της φλεγμονώδους αντίδρασης, δηλαδή να προκύψει καρδιομυοπάθεια ή θρομβοεμβολική νόσος. «Δηλαδή, λόγω της φλεγμονής δημιουργείται μία κατάσταση υπερπηκτικότητας που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή ή και εγκεφαλικό επεισόδιο». Όπως εξήγησε, υπάρχουν γενικευμένες φλεγμονώδεις επιπλοκές όπου αυξάνονται σημαντικά οι δείκτες της φλεγμονής και αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται με υψηλή θνητότητα. Περαιτέρω, όπως είπε, μπορεί να προκύψουν ακόμα και νευρολογικές εκδηλώσεις λόγω της νόσου.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Όσον αφορά τις ευάλωτες ομάδες, όπως δήλωσε ο Δρ Αρμεύτης, «οι καταστάσεις οι οποίες συνδέονται με σοβαρή εξέλιξη από COVID-19 με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το ποσοστό της θνητότητας λόγω της νόσου, είναι οι εξής: οι παχύσαρκοι, όσοι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, ασθενείς με χρόνια σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, οι καρκινοπαθείς, και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις του νεφρού. Επίσης οι καπνιστές, γιατί γενικά έχουν προδιάθεση και αυξάνεται το ρίσκο για λοιμώξεις του αναπνευστικού, και οι ηλικιωμένοι στους οποίους και πάλι αυξάνεται το ρίσκο, αφού ακόμα και υγιές να είναι κάποιο άτομο άνω των 65 ετών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει επιπλοκές».