Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Καλούμαστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα

Το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα, αλλά οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες

H επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που διατυπώσαμε εγκαίρως όταν αποφασίζαμε την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύθραυστη και δυναμική κατάσταση, την οποία προσπαθούμε να διαχειριστούμε συνδυάζοντας ενέργειες πρόληψης και καταστολής. Η στρατηγική που ακολουθούμε στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, που είναι ο μεγάλος αριθμός τεστ (στην κοινότητα, σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στις πύλες εισόδου στη Δημοκρατία), η σχολαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για απομόνωση των στενών επαφών και η επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η ενημέρωση του κοινού και η εφαρμογή των περιοριστικών και άλλων μέτρων που αποφασίζονται κατά καιρούς. Προφανώς όμως τα μέτρα για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα, αν είναι δυνατόν από όλους.

Οι αυξημένες συρροές κρουσμάτων, που εντοπίζουμε το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύουν την εξάπλωση του ιού σε όλες τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές. Το γεγονός αυτό σε πολλές περιπτώσεις εξουδετερώνει την αποτελεσματικότητα της ιχνηλάτησης, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται εφαρμογή των μέτρων και σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αρκετά από τα κρούσματα που εντοπίζονται αφορούν περιπτώσεις όπου η επιμόλυνση ή η μετάδοση του ιού θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν υπήρχε περισσότερη προσοχή στις οδηγίες. Αντιλαμβάνομαι την κόπωση, κατανοώ τη δυσφορία, σέβομαι την κριτική. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Έως ότου εξευρεθεί εμβόλιο ή θεραπευτική αγωγή κατά του ιού, η ευθύνη για τον περιορισμό του είναι στα χέρια του καθενός από εμάς. Η ασπίδα προστασίας μας παραμένει το τρίπτυχο ΧΕΡΙΑ, ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ΜΑΣΚΑ, η τήρηση των πρωτοκόλλων και η μείωση των κοινωνικών επαφών.

Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στο επικίνδυνο σενάριο και καλούμαστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων μοιραία θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσούντων που θα χρειαστούν νοσηλεία και, δυστυχώς, θα αυξήσει και τον αριθμό των συνανθρώπων μας που δεν θα τα καταφέρουν. Αυτή είναι μια εξέλιξη, την οποία θέλουμε να αποτρέψουμε και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, στο βαθμό που είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

Έχουμε επικαιροποιήσει το πλάνο διαχείρισης της κρίσης και το σύστημα υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μπορέσει να ανταποκριθεί από πλευράς έμψυχου δυναμικού, εξοπλισμού και υποδομών. Δυστυχώς, όμως, όπως σε κάθε χώρα έτσι και στην Κύπρο, οι δυνατότητες αυτές δεν είναι απεριόριστες. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στην αποτροπή του χείριστου σεναρίου ώστε το σύστημα υγείας να μπορέσει να προσφέρει νοσηλεία σε όσους την χρειαστούν. Για να φέρουμε σε πέρας αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων. Πολιτεία και κοινωνία να δώσουμε τα χέρια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αναζωπύρωση του ιού, να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας γύρω από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και να προσφέρουμε χρόνο στο σύστημα υγείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια. Ουσιαστικά καλούμαστε να επαναλάβουμε αυτό που πετύχαμε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε και ανέτρεψε τον τρόπο ζωής μας.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε αποκτήσει περισσότερη γνώση και αυτοπεποίθηση, είμαστε πιο έτοιμοι και πιο επαρκείς. Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και κάθε μέρα είναι σημαντική.

Ο δρόμος παραμένει δύσκολος και μακρύς, αλλά με πίστη στις δυνάμεις μας και στην ανθρωπιά μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σας καλώ όλους σε εγρήγορση και ζητώ για μια ακόμη φορά τη συνεργασία σας. Είναι μια προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας αλλά είναι και ζήτημα συλλογικής συνείδησης, είναι μια αναμέτρηση την οποία δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε. Όλα εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά σήμερα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά.

*Υπουργός Υγείας

Υποστηρίξτε τη