Ο κορωνοϊός και πάλι

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι στο επίκεντρο πάντοτε των ΜΜΕ στον κόσμο.

Στην ίδια τη χώρα μας, δυστυχώς, ενώ είχαμε πιστέψει ότι ελέγξαμε την πανδημία, οι αριθμοί των κρουσμάτων πολλαπλασιάζονται και φτάνουμε καθημερινώς σε τριψήφιους αριθμούς στη μικρή μας νήσο. Απ’ ό,τι βλέπουμε και στην Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη και η έξαρση συνεχίζεται.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την εμφάνιση ενός κατάλληλου εμβολίου, το οποίο ίσως να διορθώσει κάπως την κατάσταση.

Το πρώτο βέβαια που πρέπει να γίνεται είναι εμείς οι ίδιοι να προσπαθήσουμε να ελαττώσουμε την πρόοδο της πανδημίας. Παλληκαριές και ανόητη συμπεριφορά δεν βοηθούν κανέναν. Ας μην ξεχνούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του, δεν μπορεί όμως με τη συμπεριφορά του να παίρνει μαζί του και άλλους χωρίς ευθύνη συνανθρώπους του.

Πρέπει λοιπόν να ακολουθούμε τις προφυλάξεις όπως πρέπει και όπως οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν.

Βεβαίως, όπως συμβαίνει με πολλά θέματα, υπάρχουν και διεθνώς οι διάφορες «συνωμοτικές» θεωρίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Ενημέρωσης. Διεθνώς οι διάφοροι «Influencers», δηλ. εκείνοι που προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, έρχονται με «τρελές» θεωρίες σχετικά με τον κορωνοϊό και τη γένεσή του. Τώρα έχουμε «τρελές» θεωρίες και σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό (βλ. Sophia Ignatidou, “Covid lies go viral”, The World Today, October-November 2020, σελ. 22-23).

Εκείνο που βλέπει κάποιος, δυστυχώς, είναι ότι ο κορωνοϊός σ’ όλον τον πλανήτη έχει επιφέρει εκατομμύρια θανάτους και συνεχίζει να αυξάνεται προς το παρόν επικίνδυνα. Ο κορωνοϊός υπάρχει και είναι καθήκον όλων μας και προς τους δικούς μας ανθρώπους να παίρνουμε τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατευθούμε από αυτόν.

*Δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος