Εργασία

Φόβοι για εκτόξευση της ανεργίας

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 81% μέσα ένα χρόνο – Εκτιμάται ότι μετά το πέρας των σχεδίων στήριξης της Κυβέρνησης η ανεργία θα φτάσει μέχρι και 10%

Το πλήγμα που επέφερε η πανδημία κυρίως στον τουρισμό, την εστίαση αλλά και στον εμπορικό τομέα, εκτόξευσε την ανεργία συγκριτικά με 12 μήνες πριν. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα όσον αφορά την πορεία της ανεργίας για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σε συνδυασμό και με την ανασφάλεια που υπάρχει για την περίοδο που θα επέλθει μετά το πέρας των σχεδίων στήριξης που συνεχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση για κάποιους κλάδους της οικονομίας, ενισχύουν τους φόβους για ενδεχόμενη περαιτέρω εκτόξευση της ανεργίας, η οποία εκτιμάται ότι ίσως φτάσει μέχρι και το 10%.

ΑΝΕΡΓΙΑ.JPG

81% αύξηση σε ένα χρόνο

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αφορούν τον Σεπτέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2019 σημειώθηκε αύξηση 13.750 προσώπων ή 81,0%, που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 5.498), του εμπορίου (αύξηση 2.192), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 826), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 682), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 644) και της εκπαίδευσης (αύξηση 561).

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έφτασε τα 30.718 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο 2020 αυξήθηκε στα 36.452 πρόσωπα σε σύγκριση με 35.502 τον προηγούμενο μήνα.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας, η σύγκριση των στοιχείων από τον μήνα Μάρτιο του 2020 και μετά, με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών δεν θεωρείται αντικειμενική. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία, με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι κλάδοι με τους περισσότερους ανέργους

Οι κλάδοι στους οποίους καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έχουν ως ακολούθως: Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι (πραγματικά στοιχεία) στον κλάδο υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθαν στους 7.409, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, στους 5.829, στον κλάδο της μεταποίησης στους 1.908, στις κατασκευές στους 1.645, στις επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες στους 1.587, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες στους 1.511 και στην εκπαίδευση ανέρχονταν στους 1.464.

«Η ανεργία ίσως φτάσει το 10%»

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Οικονομικών, Δρ Ιωάννης Βιολάρης, τόνισε πως ένα από τα σοβαρότερα θέματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η οικονομία και η κοινωνία το ερχόμενο διάστημα είναι αυτό της αύξησης της ανεργίας.
Όπως εξήγησε, η ανεργία μέχρι τώρα συγκρατήθηκε κυρίως λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων και ιδίως της δέσμευσης των επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν από τα κυβερνητικά σχέδια ότι δεν θα προχωρούσαν σε απολύσεις.
Όμως, συνέχισε, ούτε η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις επ' άπειρον, αλλά ούτε οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν το ανθρώπινο δυναμικό τους αν δεν το δικαιολογεί και απαιτεί ο κύκλος εργασιών τους.
Οπότε, σύμφωνα με τον Δρα Βιολάρη, τους ερχόμενους τρεις κρίσιμους μήνες, και αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ενδέχεται να δούμε, δυστυχώς, απολύσεις, το μέγεθος των οποίων θα είναι ανάλογο της μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Οι προβλέψεις, πρόσθεσε, τόσο από ευρωπαϊκές πηγές αλλά και ντόπιες μελέτες, βλέπουν μια μείωση της ανάπτυξης της τάξεως του 5% με 6%, ποσοστό που μάλλον υποτιμά τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που η πανδημία θα επιφέρει. Κληθείς να κάνει μία εκτίμηση για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους μήνες, εξέφρασε την άποψη πως τελικά η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 10%, όμως αυτό μπορεί και να αποφευχθεί αν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θελήσουν, έστω και προσωρινά, να εφαρμόσουν κάποιες εναλλακτικές πρακτικές, όπως μειωμένο ωράριο, εξ αποστάσεως εργασία κ.ά. Έτσι και αλλιώς, συνέχισε, το εργασιακό περιβάλλον ήδη και πριν από την πανδημία προχωρούσε αργά αλλά σταθερά σε τέτοιες εξελίξεις.

Τα νέα Σχέδια για στήριξη ανέργων

Σημειώνεται πως την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας, λόγω της κρίσης που ξέσπασε με την πανδημία, το κράτος εντείνει τις προσπάθειες για στήριξη των ανέργων. Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» τα τρία νέα Σχέδια Παροχής Κινήτρων για Εργοδότηση Ανέργων του Υπουργείου Εργασίας, για τα οποία άρχισαν να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις από τις 23 Οκτωβρίου και θα συνεχίζονται έως και την εξάντληση του σχετικού κονδυλίου. Πρόκειται για τα εξής Σχέδια:

- Το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων, με προϋπολογισμό 17 εκ. ευρώ, με το οποίο παρέχεται χορηγία συνολικού ύψους μέχρι και €8.600 για περίοδο 10 μηνών, για κάθε νέα πρόσληψη που πραγματοποιείται μέσω του ίδιου Σχεδίου. Στόχος είναι να καλυφθούν μέσω του Σχεδίου μέχρι και 2.000 προσλήψεις ανέργων στους επόμενους 12 μήνες.

- Το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου παρέχεται χορηγία συνολικού ύψους μέχρι και €20.640 για περίοδο 24 μηνών, για κάθε νέα πρόσληψη ανέργου που έχει αποφυλακισθεί, η οποία πραγματοποιείται μέσω του ίδιου Σχεδίου. Στόχος είναι να καλυφθούν μέσω του Σχεδίου μέχρι και 200 προσλήψεις στους επόμενους 24 μήνες.

- Το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων Ηλικίας 15 μέχρι 29 ετών που βρίσκονται εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης, με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου παρέχεται χορηγία συνολικού ύψους μέχρι και €8.600 για περίοδο 10 μηνών, για κάθε νέα πρόσληψη που πραγματοποιείται μέσω του ίδιου Σχεδίου. Στόχος είναι να καλυφθούν μέσω του Σχεδίου μέχρι και 1.200 προσλήψεις άνεργων νέων ηλικίας 15-29 ετών στους επόμενους 12 μήνες.

Όλα τα Σχέδια και τα σχετικά έντυπα υποβολής των αιτήσεων βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy.