Διεθνή

Στιγμές αγωνίας και συμπαράστασης σε Σάμο και Σμύρνη

Φονικός σεισμός, μετασεισμοί, τρία μικρά τσουνάμι και ο τραγικός απολογισμός

Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν Έλληνες και Τούρκοι, μετά τον μεγάλο σεισμό, την περασμένη Παρασκευή, των 6,7 Ρίχτερ, που χτύπησε τις δύο χώρες. Δύο νεκρά παιδιά στη Σάμο και 24 στη Σμύρνη (όπου αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων), είναι ο τραγικός απολογισμός. Δεκάδες σπίτια στο ελληνικό νησί αλλά και εκατοντάδες στην τουρκική πόλη έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Νύχτες αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Σάμου, οι οποίοι, μετά τον φονικό σεισμό και τους συνεχείς μετασεισμούς που ακολούθησαν, καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολες μέρες σε ένα νησί ρημαγμένο από τον Εγκέλαδο και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η Σάμος θρηνεί για τα δύο παιδιά της και προσπαθεί να συνέλθει από τις απίστευτες καταστροφές που προκάλεσε τόσο η ίδια η σεισμική δόνηση, όσο και τα τρία μικρά τσουνάμι που ακολούθησαν μετά από αυτήν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο Βαθύ.

Από τα συντρίμμια των κτηρίων και τις λάσπες που άφησε το τσουνάμι, οι κάτοικοι του νησιού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Στο «πόδι», εξάλλου, τους κρατούν οι συνεχείς μετασεισμοί, οι οποίοι επιτείνουν τον κίνδυνο να καταρρεύσουν και άλλα κτήρια, ακόμα και αν δεν φαίνεται ότι έχουν ζημιές - όπως αυτό που καταπλάκωσε τους δύο μαθητές, αρκετές ώρες μετά τη σεισμική δόνηση.

Την ίδια στιγμή στη Σμύρνη τα σωστικά συνεργεία δίνουν από την πρώτη στιγμή μάχη με τον χρόνο προκειμένου να βρουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια των γκρεμισμένων κτηρίων. Στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει διασώστες που ξεπερνούν τις 3.000 σε αριθμό, αλλά και απλοί άνθρωποι, που καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια.

Η τουρκική Υπηρεσία Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) επιβεβαίωσε ότι μέχρι χθες στα νοσοκομεία της Σμύρνης είχαν διακομιστεί συνολικά 786 τραυματίες, εκ των οποίων πάνω από δέκα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια ώρα, από την ισχυρή δόνηση έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τουλάχιστον 17 κτήρια.

Οι νεκροί που είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το μεσημέρι ήταν 24, όμως εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι περισσότεροι και μέσα στις επόμενες ώρες θα φανεί το μέγεθος της τραγωδίας.

Ήταν λίγο πριν από τις 2:00 το μεσημέρι της Παρασκευής όταν σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ, που έπληξε τη Σάμο και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα, η σφοδρότητα του σεισμού είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί για το Σάββατο το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα, καθώς και η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο νησί, ενώ απέναντι στα τουρκικά παράλια και ειδικά στη Σμύρνη η κατάσταση λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας, καθώς δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει και τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πέρα από τα δύο παιδιά 17 και 15 ετών που έχασαν τη ζωή τους, εννέα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Σάμο. Καταγράφηκαν επίσης καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και στο λιμάνι στο Βαθύ.