Ειδήσεις

Τα μέτρα Αστυνομίας, Εθνικής Φρουράς & Υπουργείου Παιδείας για Λεμεσό και Πάφο

Διυπηρεσιακή συνεργασία Αστυνομίας Κύπρου - Εθνικής Φρουράς. ΥΔΔΤ: «Δεν έρχεται να εκφοβίσει ο στρατός, δεν είναι "μπλόκα" αλλά "σημεία ελέγχου" διότι δεν είμαστε ούτε αστυνομικό κράτος, ούτε στρατιωτικό καθεστώς». ΥΠΠΑΝ: «Με σχετικό έγγραφο η μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Πάφο-Λεμεσό και τηλεκπαίδευση».

Όπως έγινε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έτσι και τώρα το μεγάλο βάρος της άχαρης εφαρμογής των Υπουργικών Διαταγμάτων για απαγόρευση της κυκλοφορίας με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού πέφτει στους ώμους της Αστυνομίας Κύπρου. Ως ο «διαχειριστής-κλειδί», η Αστυνομία θα κληθεί και αυτή την φορά να συνεργαστεί υπηρεσιακά με την Εθνική Φρουρά.

Η τοποθέτηση της ΥΔΔΤ για τα νέα μέτρα

Το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών έχει αναρτήσει την εναρκτήρια ομιλία της Υπουργού Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως Έμιλυς Γιολίτη για τα μέτρα της Κυβέρνησης:

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Πολιτεία από τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Από την πρώτη στιγμή, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν για την Πολιτεία αδιαπραγμάτευτη. Για να έχουν, όμως, ουσιαστική αξία τα μέτρα και οι θυσίες που θα υποστούμε, χρειάζεται να διασφαλίσουμε την τήρησή τους στον μέγιστο βαθμό. Αυτή είναι αποστολή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομικής Δύναμης αλλά και μελών της Εθνικής Φρουράς, που θα συνδράμουν στο έργο μας.

Δεν έχουμε επιλογή και δεν υπάρχει άλλη προτεραιότητα από τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της ζωής. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επιτηρήσουμε αυστηρά τα νέα μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Οι Αστυνομικοί μας, που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την επιτήρηση των μέτρων και τα μέλη της Εθνικής Φρουράς δεν είναι ούτε εχθροί, ούτε τιμωροί. Βρίσκονται στο καθήκον σε πρωτόγνωρες συνθήκες για να διασφαλίσουν πως οι θυσίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας δεν θα πάνε χαμένες. Βρίσκονται στο καθήκον για να προστατέψουν όλους εμάς από τον αόρατο εχθρό και την εξάπλωσή του. Έχουν και αυτοί οικογένειες, παππούδες και γιαγιάδες και φίλους. Σε αυτήν τη μάχη δεν νοείται να υπάρχουν στρατόπεδα και αντεγκλήσεις. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μια γροθιά, είμαστε μαζί και όχι απέναντι. Είμαστε όλοι εναντίον του ιού. Είναι η ώρα της μέγιστης συστράτευσης, απέναντι στην Πανδημία. Της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, που τόσο άδολα και χωρίς φειδώ επιδείξαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για τη συνδρομή τους στο έργο της Αστυνομίας και στην κοινή μάχη που δίνουμε όλοι για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Κανένας από εμάς, δεν επιθυμεί να ζει κάτω από συνθήκες περιορισμού. Μακάρι να μη χρειαστεί να δοθεί κανένα εξώδικο και αυτό θα συμβεί εάν όλοι μας τηρήσουμε με ευλάβεια τα μέτρα. Επιτρέψτε μου να σημειώσω και το εξής για την πόλη μου τη Λεμεσό αλλά και την πόλη καταγωγής μου, την Πάφο. Δεν ήταν ποτέ σκοπός και δεν θα επιθυμούσαμε ποτέ να δημιουργήσουμε πόλεις και πολίτες δυο ταχυτήτων. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα των τοπικών λοκντάουνς. Αυτό όμως δείχνει η επιδημιολογική εικόνα των πόλεων, αυτό εισηγήθηκαν οι ειδικοί για να ξανά ορθοποδήσουμε το συντομότερο, αυτούς ακούσαμε και αυτό θα εφαρμόσουμε. Είμαι Λεμεσιανή και ξέρω πως οι συντοπίτες μου, όπως και οι Παφίτες θα δοκιμαστούμε ιδιαίτερα. Γνωρίζω όμως πως έχουμε τα ψυχικά αποθέματα και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει.

Κατανοώ την κόπωση που επήλθε, τον φόβο και την ανησυχία που επικρατεί. Τα νιώθουμε κι εμείς και οι οικογένειές μας. Η εφαρμογή των μέτρων από όλους μας, θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ομαλότητα, πιο κοντά στην παλιά καθημερινότητά μας. Στην επαφή, χωρίς φόβο, με τους δικούς μας ανθρώπους. Στην προστασία των ευάλωτων ομάδων. Όσο πιο πολύ πειθαρχήσουμε στα μέτρα, γι’ αυτήν την περίοδο των δύο εβδομάδων, τόσο πιο κοντά θα οδηγηθούμε σε ασφαλή Χριστούγεννα για εμάς και τις οικογένειές μας. Για να τα γιορτάσουμε σε όσο το δυνατόν πιο ομαλές συνθήκες και να μην λείπει κανείς από τη συντροφιά μας.

Απευθύνω έκκληση σε όλους να συμμαχήσετε με την Πολιτεία, για να θέσουμε φραγμό στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Σας καλώ να εφαρμόσετε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Χρειάζεται συλλογικότητα για να πετύχουμε αυτό που όλοι μας επιθυμούμε, την επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Με σύνεση, υπακοή και αποφασιστικότητα.

Καλή δύναμη σ’ όλους.»

ΥΔΔΤ: Δεν έρχεται για να εκφοβίζει η Εθνική Φρουρά

Ξεκάθαρη ήταν η Έμιλυ Γιολίτη ως προς τον ρόλο της Εθνικής Φρουράς στην τήρηση των μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο. Δεν έρχεται για να εκφοβίσει ο στρατός ήταν το βασικό μήνυμα των δηλώσεων της Υπουργού ενώ αναφορικά με τα σημεία ελέγχου υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα για «μπλόκα» αλλά για σημεία ελέγχου γιατί όπως είπε στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός αστυνομικού κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός διακίνησης από Λεμεσό προς Πάφο και ποιος ο ρόλος που έχει ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά, η κα Γιολίτη είπε πως η Αστυνομία μαζί με την Εθνική Φρουρά, ετοίμασαν ένα επιχειρησιακό πλάνο, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων. Εξήγησε ότι θα γίνουν όλα όσα πρέπει και στις εισόδους και στις εξόδους των συγκεκριμένων πόλεων, αλλά και στην ύπαιθρο, για να εφαρμοστούν τα διατάγματα.

Όσον αφορά στην Εθνική Φρουρά, είπε πως «είναι βέβαιο ότι η ιδιομορφία των μέτρων απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό δυναμικού, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αστυνομία», σημειώνοντας «ότι ένας σημαντικός αριθμός από την αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό». «Επομένως», ανέφερε, «η ενίσχυση μας ήταν επιβεβλημένη».

Τόνισε εξάλλου πως ο στρατός δεν έρχεται ούτε για να εκφοβίσει, ούτε για να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό καθεστώς, αλλά έρχεται για να συνδράμει και να βοηθήσει. Σημείωσε ότι οι οδηγίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς την Αστυνομία «είναι να είναι ανθρώπινη, να κάνει συστάσεις και να κινείται στα πλαίσια της κοινής λογικής και της στήριξης».

Για τις επικρίσεις που δέχεται η Αστυνομία οι οποίες κάνουν λόγο για ελλιπείς ελέγχους, η κα Γιολίτη απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση. «Παίρνω την κατάσταση ελέγχων κάθε πρωί από όλες τις Επαρχίες και είναι αρκετοί οι έλεγχοι που γίνονται από την αστυνομία και έχουμε και αποτελέσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα αστυνομικός για τον κάθε πολίτη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που πολίτες δεν συμμορφώνονται και δεν έχει επέμβει η Αστυνομία, γιατί απλά η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Γι’ αυτό και ζητούμε να συνδράμει ο κόσμος με ατομική υπευθυνότητα στο έργο που όλοι τώρα καλούμαστε να είμαστε συμμέτοχοι», είπε.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν μπλόκα στην είσοδο έξοδο της Λεμεσού και Πάφου, ανέφερε ότι «υπάρχει το επιχειρησιακό πλάνο, που θα δημιουργεί σημεία ελέγχου».

«Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε μπλόκα, γιατί επιδίωξη μας δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα αστυνομικό κράτος, ούτε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Θα υπάρχουν σημεία ελέγχου στους αυτοκινητοδρόμους και σε άλλα σημεία της υπαίθρου. Άρα, να είστε βέβαιοι πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα τηρούνται και η Αστυνομία θα είναι εκεί ακριβώς για να τα ελέγχει».

Σε άλλες δηλώσεις που παραχώρησε στο «Σίγμα», η Έμιλυ Γιολίτη τόνισε πώς η Εθνική Φρουρά στελεχώνεται από 18χρονα παιδιά που είναι πρόθυμα και θέλουν να βοηθήσουν στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με στόχο να προστατεύσουν την κοινωνία, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους από την διασπορά του ιού.

Πρόσθεσε ότι Αστυνομία και Στρατονομία θα δημιουργήσουν κοινά περίπολα με στόχο να εφαρμοστούν τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας. Υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο μέλη της Εθνικής Φρουράς αστυνόμευαν τα ξενοδοχεία καραντίνας. «Για αυτό και τώρα θα συνδράμουν δίπλα στην Αστυνομία και δίπλα στον πολίτη», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι οποιοιδήποτε άλλοι συνειρμοί είναι άκυροι και δεν βοηθούν στην κοινή συστράτευση πολιτείας και κοινωνίας τις κρίσιμες αυτές ώρες. «Δεν περισσεύει κανείς στις κρίσιμες ώρες της πανδημίας», ανέφερε.

Τα 9 σημεία ελέγχου σε Λεμεσό & Πάφο

Εννέα σημεία ελέγχου θα δημιουργηθούν από απόψε το βράδυ, από όπου τα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά του κορωνοιού, τα οποία εξαγγέλθηκαν χθες από την Κυβέρνηση.

Λεμεσός και Πάφος μπαίνουν σε τοπικό lockdown και στην προσπάθεια να μην γίνεται διακίνηση μεταξύ των πόλεων όπου οι πολίτες θα δείχνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «SigmaLive», τα εννέα σημεία θα βρίσκονται:

- Ακτή Κυβερνήτη

- Πέτρα του Ρωμιού προς Πάφο

- Περιοχή Οράς

- Παλαιχώρι προς Αγρό

- Καρβουνάς

- Προδρόμος

- Άγιος Νικόλαος Πάφου

- Σταυρός της Ψώκας προς Κύκκο

- Πωμός προς Παχύαμμο

ΥΠΠΑΝ: Με σχετικό έγγραφο η μετακίνηση εκπαιδευτικών σε Πάφο-Λεμεσό

Επαρκής είναι ο επιπρόσθετος τεχνικός έλεγχος που διενεργήθηκε χθες στα 24 συνολικά σχολεία, στα οποία θα λειτουργήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Λεμεσό και Πάφο, από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε σχολικές μονάδες και μαθητές θα μπορούν να διακινούνται μεταξύ των πόλεων με τη χρήση σχετικού εγγράφου, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, όπου έδωσε λεπτομερή πληροφόρηση σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο σε σχετικό μικρό διάστημα κατάφερε να αντεπεξέλθει στις συνθήκες λόγω της πανδημίας και να στηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ «είναι ζωτικής σημασίας να στηρίξουμε τα παιδιά που θα χρειαστεί να μείνουν στο σπίτι για λόγους υγειονομικής προστασίας».

Σημείωσε ακόμα ότι από την αρχή της χρονιάς και σε διαφορετικές περιπτώσεις και στιγμές και όχι ταυτόχρονα περίπου 5 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες χρειάστηκε για κάποιες ημέρες να απουσιάζουν για λόγους υγείας από το σχολείο και παρακολούθησαν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως και πρόσθεσε ότι «επομένως δεν πρόκειται για κάποιες αποφάσεις και κάποια δεδομένα που θα ισχύσουν σε κάποιες περιοχές και επαρχίες. Τώρα αποφασίστηκε λύκεια και τεχνικές σχολές αλλά και ιδιωτικά σχολεία (λυκειακού κύκλου) αλλά και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει συνολικά 8850 μαθητές σε 24 σχολεία στις δύο επαρχίες, Λεμεσού και Πάφου διευκρινίζοντας επίσης ότι ολόκληρο το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων που επηρεάζονται θα προσαρμοστεί ανάλογα το ωράριο με ενδεχομένη μείωση ώρας του μαθήματος σε 30-35 λεπτά αντί 45 λεπτά.

Συνεχίζοντας ανάφερε ότι, η εκπαίδευση εμπίπτει στις ουσιώδης υπηρεσίες και ως εκ τούτου «μπορούν πρέπει να γίνεται η διακίνηση εκπαιδευτικών αλλά και εργαζομένων στα σχολεία αυτά αλλά και μαθητών και εξαιρούνται από τα μέτρα, μεταξύ των δύο επαρχιών αλλά και άλλων πόλεων και αυτό με την χρήση ενός εγγράφου, βεβαίωσης από το σχολείο και υπουργείο».

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμα ότι χθες, πριν την εξαγγελία των μέτρων είχε γίνει πρόσθετος τεχνικός έλεγχος με την συνδρομή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στα σχολεία που επηρεάζονται από τα μέτρα, «και έχει διαπιστωθεί ότι η σύνδεση με το διαδίκτυο λειτουργεί, είναι επαρκής και μπορεί να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως παιδεία».

Είπε ακόμα ότι στο Υπουργείο τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει γραφείο και ομάδα τεχνικής βοήθειας με ειδικούς από το Υπουργείο όσο και με ειδικούς από το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας αλλά και από την ΑΤΗΚ για να μπορεί οποιανδήποτε στιγμή να δοθεί τεχνική βοήθεια στα σχολεία.

Το Υπουργείο, ανάφερε στη συνέχεια ο Πρόδρομος Προδρόμου, θα λάβει υπόψη του το γεγονός ότι θα εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως παιδεία στα σχολεία που επηρεάζονται από τα μέτρα σημειώνοντας ότι «λάβουμε και κάποια ποια ενισχυτικά μέτρα για τους μαθητές».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά την διάρκεια της διάσκεψης Τύπου ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι αν κάποιος παράγοντας δημιουργεί αυτές τις δυσκολίες, είτε στην οικονομία, είτε στις δραστηριότητες είτε στην εκπαίδευση είναι η επιδημία είναι το γεγονός ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό μέσα στην κοινωνία σημειώνοντας ότι «αυτό είναι που δημιουργεί ανισότητες».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για στήριξη της παιδείας κατά την πανδημία και είπε ότι έγινε επένδυση στην παιδεία περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ για τον ψηφιακό και τεχνικό εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, διαμόρφωση αιθουσών, αναλώσιμα υλικά και αντισηπτικά αλλά και συσκευών τύπου τάμπλετ κτλ.

«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τυχόν ανισότητες» σημείωσε και αναφέρθηκε σε απουσία περίπου 5 χιλιάδων μαθητών μέχρι σήμερα από όλες τις βαθμίδες σε όλες τις πόλεις λόγω προβλημάτων υγείας είτε γιατί είναι στενή επαφή κρούσματος που απουσίαζαν από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε αιτήματα και από την Πάφο όπου γονείς ζητούσαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναφέρθηκε ως παράδειγμα σε αίτημα των γονιών μαθητών του σχολείου στην Λεμύθου, όπου ζητούσαν να κλείσει το σχολείο και να λειτουργήσει η εξ αποστάσεως παιδεία.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον εξοπλισμό των 24 σχολείων αλλά για τους μαθητές ειδικής εκπαίδευσης ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι έγινε χθες τεχνικός έλεγχος στα συστήματα στα σχολεία που θα επηρεαστούν και όποιο πρόβλημα υπάρξει θα αντιμετωπιστεί.

Σχετικά με τους μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης ο κ. Προδρόμου είπε ότι στα λύκεια είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών ειδικής εκπαίδευσης αλλά εκεί όπου φοιτούν παιδιά ειδικής εκπαίδευσης τα παιδιά αυτά θα ενταχθούν στο σύστημα εξ αποστάσεως με τον ίδιο τρόπο.

Τα 2 νέα πακέτα μέτρων

Η κυπριακή κυβέρνηση, δια στόματος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ανακοίνωσε χθες βράδυ δύο νέα πακέτα μέτρων για αναχαίτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκ των οποίων το ένα αφορά στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και το άλλο αφορά σε μέτρα που τίθενται σε ισχύ σε παγκύπρια κλίμακα.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα με παγκύπρια ισχύ.

Στα μέτρα της «Δέσμης Α» συμπεριλαμβάνονται όσα ανακοινώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Αυτά είναι ο μέγιστος αριθμός συναθροιζομένων τα 10 άτομα, η λειτουργία χώρων εστίασης μέχρι τις 10:30 το βράδυ, ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε υποστατικά και τραπέζια, η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ 11:00μμ και 05:00πμ, τα μέτρα για τα γυμναστήρια και τη διεξαγωγή αγώνων και ο εκκλησιασμός ή άλλες μορφές λατρείας με μέγιστο αριθμό τα 75 άτομα. Επιπλέον, από τις 12 Νοεμβρίου αναστέλλεται η λειτουργία παιδότοπων και πάρκων, η διεξαγωγή συνεδρίων, εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων, τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας, φροντίδας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων και η απαγόρευση εισόδου και εξόδου από κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης αιτητών ασύλου. Επίσης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και φαρμακεία θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες μέχρι τις 10:00πμ.

Στα αυστηρά έκτακτα μέτρα της «Δέσμης Β» με ισχύ στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 8:00μμ μέχρι τις 5:00πμ, όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους και αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, θεάτρων, κινηματογράφων, καζίνο, κλειστών εμπορικών κέντρων, κουρείων, ινστιτούτων αισθητικής και αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές λατρείας θα γίνεται χωρίς την παρουσία πιστών. Τα σχολεία τα λειτυργούν με εξ αποστάσεων εκπαίδευση και οι δημόσιες υπηρεσίες μόνο με προσωπικό ασφαλείας και οι υπόλοιποι εκ περιτροπής με τηλεργασία. Το Λιμάνι Λεμεσού θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες και απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων. Τέλος, απαγορεύτηκε η είσοδος και η έξοδος από τις δύο επαρχίες, καθώς και μεταξύ τους.

Στήριξη της οικονομίας

Σήμερα το μεσημέρι, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσαν τη συνέχεια της κρατικής στήριξης των μικρομεσαίων, των επιχειρήσεων, των αυτοτελώς εργαζομένων, της τουριστικής βιομηχανίας, των ανέργων και των ευπαθών ομάδων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδιο επιδότησης εργαζομένων, σχέδιο επιδότησης επιχειρήσεων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή εφάπαξ χορηγίας και εξάμηνη παράταση του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων για νέα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη επιβολή αποκοπών από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η πολιτική μας αυτή την στιγμή είναι αυτή της στήριξης και της ιδιωτικής κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι «δεν φτάσαμε στο σημείο των περικοπών» είτε αυτά είναι αναπτυξιακά έργα, μισθοί, επιδόματα ή συντάξεις και ότι κάτι τέτοιο θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, την εγχώρια κατανάλωση «και θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για αύξηση και τις ανεργίας αλλά και αύξηση των χρεοκοπιών»

Το Ανώτατο Δικαστήριο για τα νέα μέτρα

Υπό το φως των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2020 για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Υπουργό Υγείας και της ανάγκης λήψης μέτρων προς παρεμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, ιδιαίτερα αναφορικά με τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, σύσκεψη της Προέδρου και Μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του «ΚΥΠΕ», το Ανώτατο Δικαστήριο έχοντας υπόψη τα ανωτέρω και ασκώντας τις δικές του εξουσίες, αποφάσισε πως τα όσα ανακοινώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 22/10/2020, συνεχίζουν να ισχύουν για όλα τα Δικαστήρια παγκύπρια.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα Δικαστήρια των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου δίδονται επιπρόσθετα οι οδηγίες, όπως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προς αποφυγή αχρείαστης προσέλευσης των συντελεστών της δίκης, συμπεριλαμβανομένου ανάλογου χειρισμού των υποθέσεων, αφού προηγηθεί έγκαιρη συνεννόηση με τους συνηγόρους και προς τήρηση όλων των πρωτοκόλλων που καλύπτει το σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Υγείας.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εκδίκασης καθυστερημένων υποθέσεων στην Επαρχία Πάφου, συστήνεται να γίνεται ανάλογος χειρισμός ως ανωτέρω και να λαμβάνονται υπόψη οι πρόνοιες του σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Υγείας.

Επίσης αναστέλλονται από σήμερα 12/11/2020 μέχρι και 30/11/2020 οι προθεσμίες που προβλέπονται από τους Θεσμούς και οι καθορισθείσες δικαστικά προθεσμίες για τη διενέργεια δικαστικών πράξεων.