Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Tο ψευδοκράτος, οι Tουρκοκύπριοι κι εμείς

Διαμηνύουμε στους Τουρκοκύπριους πως ήλθε η ώρα να επαναστατήσουν ενάντια στις τουρκικές μεθοδεύσεις οι οποίες επιχειρούν να αποκόψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία και κατ' επέκταση από την Ενωμένη Ευρώπη.

FB_IMG_1605039855490-003.jpg

Ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση μας κάθε χρόνο παρακολουθώντας από τους τηλεοπτικούς δέκτες τα πανηγύρια που διαδραματίζονται στα κατεχόμενα για τους «εορτασμούς» της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Φέτος, δεν γνωρίζουμε ποια μορφή θα προσλάβουν οι πανηγυρισμοί με δεδομένη την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλώς και το οποίο επιβεβαιώθηκε επισήμως από τον «νεοεκλεγέντα» ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος Ερσίν Τατάρ, είναι ότι η Τουρκική πλευρά θέτει επί τάπητος «νέες ιδέες» οι οποίες μεταφράζονται σε συνομοσπονδία ή και δημιουργία δύο εντελώς ξεχωριστών κρατών. Παράλληλα, διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για πάγωμα των σχεδιασμών ανοίγματος της περίκλειστη πόλης των Βαρωσίων, εγείροντας ταυτόχρονα θέμα υδρογονανθράκων.

Αποκρυπτογραφώντας τις τοποθετήσεις Τατάρ, αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκική στάση δεν σκληραίνει απλώς αλλά εντάσσεται ευθέως στη σφαίρα του πολιτικού παραλογισμού ευθυγραμμιζόμενη με την εφαρμοζόμενη πολιτική του Τούρκου προέδρου στη δημιουργία της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και της καμουφλαρισμένης εισβολής του Ισλάμ στα ενδότερα της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες και τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αυστρία και τη Γαλλία δεν είναι άσχετες με τις ερντογανικές ασύμμετρες απειλές οι οποίες έχουν θέσει πλέον στο στόχαστρο τους τα ζωτικά συμφέροντα εκείνων των ευρωπαϊκών κρατών τα οποία εκδηλώνουν δημοσίως την αντίθεση τους στον ισλαμοφασισμό.

Έχοντας αυτά κατά νούν, καλούμαστε μαζί με την βροντερή φωνή μας για καταδίκη του ψευδοκράτους, να στείλουμε ισχυρό μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους πως η επιδιωκόμενη συνομοσπονδία δύο κρατών αλλά και δεν αποτελεί λύση αλλά απαρχή για νέα δεινά. Καταγγέλοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις εντεινόμενες ενέργειες της Άγκυρας για αλλοίωση του δημογραφικού χαραχτήρα του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου με φόντο την βουβή πόλη της Αμμοχώστου, διαμηνύουμε στους Τουρκοκύπριους πως ήλθε η ώρα να επαναστατήσουν ενάντια στις τουρκικές μεθοδεύσεις οι οποίες επιχειρούν να αποκόψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία και κατ' επέκταση από την Ενωμένη Ευρώπη. Ενόσω οι Τουρκοκύπριοι δεν συνειδητοποιούν πως αυτό που τους χωρίζει από τους Ελληνοκύπριους είναι η κατοχή και ο Τούρκικος στρατός, το μέλλον τους θα διαγράφεται οιονεί σκοτεινό. Η πρόσφατη «μετεκλογική» εκδήλωση διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα ενάντια στον Ερντογανική θηλιά με κεντρικό σύνθημα «Δεν θέλουμε διορισμένο διαχειριστή», μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για ξεσηκωμό των Τουρκοκυπρίων αξιώνοντας απαλλαγή από τα δεσμά της Άγκυρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ένα σημαντικό ατού για τους Τουρκοκύπριους είναι η κυπριακή – ευρωπαϊκή ταυτότητα που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για ενίσχυση του οπλοστασίου τους.

Στους Ελληνοκύπριους, κομματικούς ηγέτες, πολιτικούς φορείς και οργανώσεις, διαμηνύουμε πως οι καιροί ου μενετοί και συνεπώς η φετινή 15η Νοεμβρίου, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για σφυρηλάτηση πάνω σε μόνιμη βάση της εθνικής ενότητας και της λαικής ομοψυχίας, αλλά και της προσήλωσης μας στην ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα τους κινδύνους που απειλούν τη μαρτυρική μας πατρίδα. Αυτή θα είναι και η καλύτερη πράξη για καταδίκη της επαίσχυντης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

* Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού iep.org.cy

TKgPkW4AESz1f.jpg

Υποστηρίξτε τη