Παραπολιτικά

Habemus... πλανητάρχαμ;

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό, δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για τον νέο πλανητάρχη. Ο Μπάιντεν ήταν πιο κοντά στον Λευκό Οίκο και ο Ντόναλντ Τραμπ πιο κοντά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Τραμπ, πάντως, αντέδρασε σαν γνήσιος... Τραμπ. «Κατήργησε» αυθαίρετα την ψήφο εκατομμυρίων Αμερικανών, που ψήφισαν δι’ επιστολής λόγω της πανδημίας. Με μια κίνηση, που συμβάδιζε με τη γενική αλαζονική και αυταρχική του νοοτροπία, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, πολύ προτού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Ζήτησε, μάλιστα, να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Θυμίζοντας ποδοσφαιρική ομάδα που καταφέρνει να επιτύχει ένα γκολ και απαιτεί από τον διαιτητή να σφυρίξει αμέσως τη λήξη του αγώνα και να την ανακηρύξει νικήτρια με 1-0.

Από καιρό ο Τραμπ προετοίμαζε το έδαφος για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν έχανε. Ειδικότερα εξαπέλυε συστηματικές επιθέσεις κατά των επιστολικών ψήφων. Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ των... πιστολικών ψήφων. Μιλώ για τους... πιστολάρηδες οπαδούς του, που βγήκαν ήδη στους δρόμους, αξιώνοντας την παραμονή του στον Λευκό Οίκο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τον Μπάιντεν ότι, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα καταργήσει... τα Χριστούγεννα! Μπα, αυτό δεν είναι τίποτε. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει καταργήσει τη δημοκρατία.

Στην ταινία «Olympus has fallen», του 2013, τρομοκράτες εισβάλλουν στον Λευκό Οίκο και κρατούν όμηρο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην ταινία... «Trump has fallen» οι τρομοκράτες είναι ήδη μέσα στον Λευκό Οίκο, με επικεφαλής τον Τραμπ, και κρατάνε όμηρο τον Μπάιντεν.

Του έκλεψαν τη νίκη οι Δημοκρατικοί, παραπονέθηκε ο Τραμπ. Μα ο Μπάιντεν (πέρα από τους περισσότερους εκλέκτορες) εξασφάλισε και κάπου τέσσερα εκατομμύρια (!) λαϊκές ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του. Κλεψιά θα ήταν αν, με τέτοια δεδομένα, επανεκλεγόταν ο Τραμπ.

ΜΠΟΞΕΡ