Παιδεία

Από το «στοίχημα» στο «μακάρι»

Από το «δεν χάνεται η σχολική χρονιά», προσπεράσαμε το «στοίχημα να κερδηθεί η χρονιά», φτάνοντας στο «μακάρι να μη χαθεί η χρονιά»

Αντιδρούν οι γονείς από τα μέτρα που επηρεάζουν τους μαθητές σε Λεμεσό και Πάφο, υπομονή συνεχίζουν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί και ψυχραιμία συστήνει ο Υπουργός Παιδείας. Για κανέναν δεν είναι ευχάριστη η κατάσταση, ωστόσο τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ και από αύριο Λύκεια και Τεχνικές Σχολές της Λεμεσού και Πάφου θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την τελευταία μέρα του μήνα (ή μέχρι την επόμενη εξαγγελία).

24 σχολεία on line από αύριο

Συνολικά 8.850 μαθητές και μαθήτριες σε Λεμεσό και Πάφο από αύριο ξεκινούν τη διαδικτυακή μάθηση. Προσαρμοσμένο θα είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα, ξεκαθάρισε ο Υπουργός, αφού εννοείται ότι δεν μπορεί να τηρηθεί το υφιστάμενο του σχολείου. «Δεν είναι δυνατόν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία να έχουμε μαθήματα διάρκειας 45λεπτου. Η γενική οδηγία, που έχει δοθεί, είναι για περιόδους των 35 λεπτών, από τις οποίες τουλάχιστον 10-15 λεπτά θα διατίθενται για διαδραστική επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να επιλυθούν απορίες και να γίνει διάλογος».

Για τη συνδεσιμότητα και την επάρκεια αυτής, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι προηγήθηκε τεχνικός έλεγχος με τη συνδρομή της ΑΤΗΚ σε όλα τα σχολεία, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να υποστηριχθεί η εξ αποστάσεως. Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει στο Υπουργείο Παιδείας, Γραφείο και Ομάδα Τεχνικής Βοήθειας με ειδικούς στα θέματα πληροφορικής -τόσο από το ΥΠΠΑΝ όσο και από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ΑΤΗΚ- ώστε να μπορεί να δοθεί τεχνική βοήθεια σε οποιονδήποτε την χρειάζεται.

Αναθεώρηση της ύλης προτείνει η ΟΕΛΜΕΚ

Σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ίδια ή αν κλείσουν και σε άλλες επαρχίες τα σχολεία, τότε θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των τετράμηνων εξετάσεων, όπως επισημαίνει η ΟΕΛΜΕΚ, διά στόματος Θέμη Πολυβίου. Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση και αν πρέπει να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία ή να κλείσουν σε άλλες επαρχίες, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ύλη και γενικότερα το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων».

Για τα μέτρα που επηρεάζουν Λεμεσό και Πάφο, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι «οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να βοηθήσουν και να διδάξουν μέσω του ΤEAMS τα παιδιά, ώστε να μη δημιουργηθούν κενά. Ακόμη και αν χρειαστεί να δουλέψουμε άλλες μέρες για να καλύψουμε αυτά τα παιδιά, θα το συζητήσουμε». Σχετικά με το κατά πόσον είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία, ο κ. Πολυβίου επανέλαβε ότι υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή. «Το Υπουργείο, φαίνεται, αναγνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα, δημιούργησε την υπηρεσία που ανέφερε ο Υπουργός. Στο Υπουργείο θα υπάρχει τώρα εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Καινοτομίας, ώστε αν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχολεία, σε συνεργασία με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών να μπορούν να τα επιλύουν. Όμως σίγουρα οι συνάδελφοι θα χρησιμοποιήσουν δικό τους εξοπλισμό, διότι δεν υπάρχουν υπολογιστές και ταμπλέτες σε όλα τα σχολεία».

Η φυσική παρουσία δεν αντικαθίσταται

Την ευχή να μην επεκταθεί το μέτρο παγκυπρίως, εφόσον οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. «Απευχόμαστε το μέτρο να επεκταθεί παγκυπρίως, ωστόσο την απόφαση δεν είμαστε εμείς που θα τη λάβουμε, αλλά οι ειδικοί. Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε γι’ ακόμη μια φορά είναι ότι η φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία και στις τάξεις δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτε. Ελπίζουμε ότι θα είναι μόνο γι’ αυτές τις εβδομάδες και θα αποδώσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ώστε μετά τις 30 του Νοέμβρη να επιστρέψουν τα παιδιά κανονικά στα σχολεία και να μη χρειαστεί να επεκταθεί στις υπόλοιπες επαρχίες αλλά και στις υπόλοιπες βαθμίδες».

Την Παρασκευή, στις 12, ήταν καθορισμένο το ραντεβού των εκπαιδευτικών οργανώσεων με την Επίτροπο Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Ειρήνη Λοϊζίδου, για να ενημερωθούν σχετικά με την εκτίμηση αντικτύπου στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τηλεκπαίδευση, αφού μέσα στην εβδομάδα η επίτροπος παρέλαβε την έκθεση από το Υπουργείο Παιδείας.

5.000 μαθητές και προσωπικό σε καραντίνα

Ο κ. Προδρόμου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την επομένη της εξαγγελίας των πρόσθετων μέτρων, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι αυτά έχουν υπαγορευθεί από τις επιδημιολογικές συνθήκες. «Δεν είναι κάτι που επιθυμούσαμε, αλλά δυστυχώς κρίνεται αναγκαίο σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουμε και από ειδικούς, ειδικά για τον χώρο της Εκπαίδευσης».

Ο Υπουργός συμφώνησε στο ότι είναι προτιμότερο να έχουμε διδασκαλία και φοίτηση σε τάξεις με φυσική παρουσία. Από την άλλη, όμως, εξήγησε ότι είναι σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι «το Υπουργείο, σχολεία και εκπαιδευτικοί, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, έχουν αναπτύξει τις δυνατότητες να παρέχουν, εκεί όπου είναι ανάγκη, εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς και σε διάφορες περιπτώσεις περίπου 5.000 μαθητές και μαθήτριες ώς τώρα χρειάστηκε να απουσιάσουν για κάποιες μέρες από το σχολείο, αλλά παρακολούθησαν μέσω διαδικτύου, εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μαθητές δύο ταχυτήτων

Για άνιση μεταχείριση των μαθητών κάνει λόγο η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της απέναντι στα μέτρα που επηρεάζουν τους μαθητές Λυκείων στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τα μέτρα καταπατούν τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας και δημιουργούν μαθητές δύο ταχυτήτων. Τόσο οι τελειόφοιτοι μαθητές όσο και οι μαθητές των Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών των Επαρχιών αυτών θα κληθούν να παρακαθίσουν σε κοινές εξετάσεις -Παγκύπριες και Εξετάσεις Τετραμήνων- με τους συμμαθητές τους άλλων επαρχιών, των οποίων η φοίτηση συνεχίζεται απρόσκοπτα με φυσική παρουσία στις σχολικές τους μονάδες».

Οι γονείς αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έδειξε πως δεν μπορεί να σταθεί ισάξια της φυσικής εκπαίδευσης στην τάξη και εκφράζουν το φόβο ότι τα παιδιά αυτά «ωθούνται στην παραπαιδεία για να καλύψουν τα κενά της τηλεκπαίδευσης, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε μια περίοδο που πλήθος οικογενειών δυσκολεύονται ν’ αντεπεξέλθουν οικονομικά». Εκτός αυτού, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο εξοπλισμός που έχει παραγγελθεί από το ΥΠΠΑΝ για να σταλεί στα σχολεία, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προβολείς, κλπ, δεν έχει παραληφθεί ακόμη.

Κλείνοντας, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης τονίζει πως θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σχετικά με την αξιολόγηση του μαθητή, είτε αναστέλλοντας τις εξετάσεις τετραμήνων για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου είτε εξετάζοντάς τους σε διαφορετικό εξεταστικό δοκίμιο στη βάση όσων έχουν διδαχθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι γονείς θα προβούν στη λήψη δυναμικών μέτρων για διασφάλιση, όπως λένε, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών τους.

Ψυχραιμία συστήνει ο Προδρόμου

Μήνυμα στους γονείς και κηδεμόνες έστειλε ο Υπουργός, ότι «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία και η επιδείνωση των συνθηκών». Το σχολείο μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει ως χώρος υγειονομικής ασφάλειας εφαρμόζοντας πρωτόκολλα, όπως ανέφερε και τώρα ακολουθούνται οι συστάσεις των ειδικών, ελπίζοντας πως η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. «Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα σχολεία, οι διευθύνσεις, οι εκπαιδευτικοί θα πλαισιώσουν τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».