Αναλύσεις

Χριστούγεννα με… μέτρο

Οι περιορισμοί που ίσως τεθούν τις γιορτές των Χριστουγέννων σε περίπτωση που δεν μειωθούν τα κρούσματα μέχρι τότε

Ιδιόμορφα αναμένονται τα φετινά Χριστούγεννα, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα τα περάσουμε με περιορισμούς. Αυτό προανήγγειλε εξάλλου και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Κωσταντίνος Ιωάννου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας πως, κατά την προσωπική του άποψη, για την περίοδο των γιορτών θα πρέπει να τεθούν αυστηρά μέτρα. Προς το παρόν δεδομένη θεωρείται η χρήση της μάσκας αλλά και οι αποστάσεις, τουλάχιστον μέχρι τη διάθεση του εμβολίου. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται αυτήν τη στιγμή αφορά το ποιοι ενδέχεται να είναι οι άλλοι περιορισμοί που θα τεθούν για τις γιορτινές εκείνες ημέρες. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις κοινωνικές συναθροίσεις και τα οικογενειακά τραπέζια, αλλά και με τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην οικονομία, δεδομένου του όγκου των οικονομικών δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώραν τον Δεκέμβριο. Στόχος των μέτρων που τέθηκαν τώρα είναι η αναχαίτιση του προβλήματος, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να είμαστε σε θέση από επιδημιολογικής άποψης να αποφύγουμε τα χειρότερα, με στόχο να κινηθεί η αγορά την περίοδο των γιορτών.

«Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια»

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αρθούν εντελώς οι περιορισμοί που στοχεύουν στην αναχαίτιση της πανδημίας. Για την περίοδο των Χριστουγέννων, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον περιορισμό των ατόμων που θα παρευρίσκονται σε συναθροίσεις, ωστόσο δεν απέκλεισε αλλά ούτε και προανήγγειλε κάποιο άλλο περιοριστικό μέτρο για τις γιορτές. Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ξεκάθαρα πως, «δυστυχώς, τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι τα ίδια». Υπέδειξε πως θα είναι με μέτρα και με περιορισμούς, σημειώνοντας παράλληλα πως προσωπική του άποψη είναι ότι «πρέπει να πάμε με αυστηρά μέτρα για εκείνη την περίοδο». Τίποτε, όμως, δεν είναι σίγουρο μέχρι στιγμής. Εξάλλου, όπως έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει ο ίδιος όπως και οι επιδημιολόγοι, τα μέτρα λαμβάνονται πάντα μετά από ανάγνωση και ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας.

Ξεχάστε τα ρεβεγιόν

Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής μοριακής ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη «Σημερινή» πως δεν έγιναν επίσημα συζητήσεις και εισηγήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς είναι νωρίς ακόμη. Ωστόσο, κληθείς να κάνει μία εκτίμηση για την πορεία των κρουσμάτων και επόμενα μέτρα που ενδεχομένως να ληφθούν, είπε πως ο ίδιος θεωρεί ότι με τα μέτρα που ισχύουν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, τα οποία είναι ένα-δύο βήματα πριν από το ολικό lockdown, θα αποδώσουν, οπότε δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν πιο αυστηροί περιορισμοί. «Αλλά, από την άλλη, και να πέσουν οι αριθμοί των κρουσμάτων και να έρθουμε σε ένα πιο διαχειρίσιμο στάδιο, δεν αναμένεται να χαλαρώσουν τα μέτρα», τόνισε. Δεν θα πάθουμε όπως το καλοκαίρι, είπε, προσθέτοντας πως τα Χριστούγεννα δεν θα τα περάσουμε ανέμελα. Εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και μέτρα, λόγω του ότι ο κόσμος θα μπει στον πειρασμό να βρεθεί με άλλα άτομα και ειδικά σε κλειστούς χώρους, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση του ιού.

Ο κ. Καραγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν τα πράγματα είναι καλά, ίσως τα μέτρα που ισχύουν τώρα στην υπόλοιπη επικράτεια της Κύπρου να ισχύσουν τα Χριστούγεννα και στις άλλες δύο επαρχίες που έχουν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα». Από την άλλη, όπως είπε, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων θα γίνει επιλογή πιο αυστηρών μέτρων και θα κριθεί πού θα ισχύουν και πότε. Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα, πρόσθεσε. Περαιτέρω, ο κ. Καραγιάννης ξεκαθάρισε ότι για φέτος πρέπει να ξεχάσουμε τα ρεβεγιόν που κάναμε κάθε χρόνο, αφού «μία τέτοια περίπτωση είναι εκτός εξίσωσης, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ενός καθολικού lockdown, όπως το ζήσαμε τον Απρίλιο, είπε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί προς συζήτηση σε περίπτωση που οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξηθούν ραγδαία. «Προς το παρόν, με τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τώρα, αναμένουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα, αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε στην πράξη», είπε καταληκτικά.

Τα ισχύοντα μέτρα

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται πως τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Παρασκευή χωρίζονται σε δύο δέσμες. Η πρώτη αφορά στα μέτρα που ισχύουν σε παγκύπρια κλίμακα και η δεύτερη στα ειδικά πιο αυστηρά μέτρα που τέθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που εφαρμόζονται σε παγκύπρια κλίμακα και προς το παρόν έχουν ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αλλά όπως είπε ο κ. Καραγιάννης ενδέχεται να παραταθούν και για τις γιορτινές ημέρες, είναι τα εξής:

Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου. Ο μέγιστος αριθμός συναθροιζομένων ανά οικία είναι τα δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων. Οι χώροι εστίασης λειτουργούν μέχρι τις 10:30 το βράδυ (επιτρέπεται το delivery και μετά από αυτήν την ώρα) και ο μέγιστος αριθμός πελατών ορίζεται στα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς, ενώ ο μέγιστος αριθμός ανά τραπέζι δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6 άτομα. Στις εκκλησίες ο μέγιστος αριθμός προσώπων ορίζεται στα 75 άτομα. Αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων, θεματικών πάρκων και luna park. Απαγορεύεται η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων. Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε οίκους ευγηρίας κλπ. Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (υπεραγορές, μίνι-μάρκετ, κρεοπωλεία, κ.λπ) και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Τα ειδικά μέτρα που ισχύουν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου μέχρι τις 30 του μήνα είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου. Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από και προς τις δύο επαρχίες, εξαιρουμένων των μετακινήσεων εργαζομένων σε ουσιώδεις υπηρεσίες, μετακινήσεων για ιατρικό περιστατικό και μετακινήσεων για μεταφορά προσώπων από και προς τους Αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου και το Λιμάνι Λεμεσού. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, πλην για σκοπούς άθλησης νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα. Ισχύει κι εκεί ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε σπίτια τα 10 άτομα. Ο εκκλησιασμός τελείται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ οι γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα. Απαγορεύεται η διεξαγωγή δείπνων για γάμους και βαφτίσεις, πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων. Η λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τις 16 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα. Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που αφορούν την κατ’ οίκον διανομή και το take-away. Οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 10:30 το βράδυ μόνο για την εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στους χώρους τους. Οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν με 50% πληρότητα. Αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών εμπορικών κέντρων, των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων καταστημάτων πέραν των 500 τ.μ., εκτός των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου τροφίμων. Κλειστά παραμένουν κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, γυμναστήρια, πρακτορεία στοιχημάτων, καζίνο, υπαίθρια και κλειστά θέατρα και κινηματογράφοι.