Αναλύσεις

Μαύρα τα νέα και για την Black Friday

Προσφορές μόνο διαδικτυακές φέτος την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη

Τέτοιες μέρες οι καταστηματάρχες και όσοι ασχολούνται με το εμπόριο δούλευαν πυρετωδώς για τη λεγόμενη «Μαύρη Παρασκευή». Φέτος, όμως, η Black Friday θα περιοριστεί σε διαδικτυακές προσφορές.

Βlack Friday ονομάστηκε η επόμενη ημέρα της Ημέρας των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθιερώθηκε ως η αρχή της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών και τα τελευταία χρόνια κέρδισε και το κυπριακό έδαφος. Φυσικά η φετινή «Μαύρη Παρασκευή» δεν μπορεί να συγκριθεί με τις προηγούμενες. Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου με τους χιλιάδες καταναλωτές να περιμένουν από την προηγούμενη ημέρα έξω από τα καταστήματα για να προλάβουν τις προσφορές, δεν φαίνεται να επαναληφθούν φέτος. Μάλιστα, έρευνα που διενεργήθηκε από γνωστό ελεγκτικό οίκο έδειξε ότι το 71% των Αμερικανών φέτος θα περιοριστούν στις αγορές από το διαδίκτυο.

Κατεβάζουν ρολά, ανεβαίνουν online

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ανέφερε στη «Σ» τι γινόταν πέρσι τέτοια εποχή. «Τέτοιες μέρες δουλεύαμε πυρετωδώς γι’ αυτήν την ημέρα. Μάλιστα και ο κόσμος το περίμενε πώς και πώς, αφού καθιερώθηκε πλέον και στην Κύπρο η ‘Μαύρη Παρασκευή’. Φέτος, όμως, δεν έχει καμία σχέση με άλλες χρονιές. Θα εστιάσουμε μόνο στο διαδικτυακό, γιατί μόνο εκεί εναποθέτουμε πλέον τις ελπίδες μας, ιδίως τώρα που δύο επαρχίες μας κατέβασαν ρολά».

Ο κόσμος πλέον δεν κινείται ούτε σε Λευκωσία και Λάρνακα, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου. «Παρόλο που είναι ανοικτά τα καταστήματα και ενδεχομένως να παραμείνουν ανοιχτά, η κίνηση είναι περιορισμένη. Υπάρχει ανασφάλεια, ο κόσμος περιορίστηκε πάρα πολύ στις εξόδους του και στις επισκέψεις του, άρα όλη μας η προσπάθεια θα είναι στο διαδικτυακό εμπόριο».

Το εμπόριο πρέπει να παραμείνει και on-line

Το διαδικτυακό εμπόριο είναι κάτι που στον κόσμο του λιανεμπορίου πρέπει πλέον να καθιερωθεί, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αντωνίου. «Θα πρέπει να μπει για τα καλά στη ζωή μας, ανεξαρτήτως της πανδημίας. Ο κόσμος κινήθηκε πολύ με την έλευση της πανδημίας. Το χρησιμοποίησε αρκετά και για παραγγελία τροφίμων και άλλων ειδών. Μετά το πρώτο lockdown, όμως, η κίνηση αγορών μέσω διαδικτύου έχει πέσει. Οι αποστάσεις στην Κύπρο είναι μικρές, ο κόσμος θέλει να δει κάτι από κοντά, να έχει άποψη, να το δοκιμάσει αν γίνεται κ.λπ. Η απήχηση λοιπόν στην Κύπρο είναι πολύ μικρότερη από άλλες χώρες».

Ο καταναλωτής, ωστόσο, θα πρέπει να έχει την επιλογή του διαδικτύου, όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου. «Με την πανδημία και την ανασφάλεια που αυτή προκαλεί είναι κάτι που πρέπει να έχουμε, να παρέχουμε και να προσφέρουμε στον κόσμο. Είναι μια άλλη επιλογή προς τους καταναλωτές. Ελπίζουμε λοιπόν στο Black Friday θα δουλέψει ό,τι μπορεί να δουλέψει μέσω του διαδικτυακού εμπορίου».

Ελπίζουν να δουλέψει το διαδικτυακό

Οι συνθήκες και η ψυχολογία που αυτές δημιουργούν είναι παράγοντες αποτρεπτικοί για το εμπόριο. «Δεν είναι μόνο η ανασφάλεια λόγω φυσικής παρουσίας, είναι και η ψυχολογία του κόσμου, που είναι αλληλένδετη με την κατανάλωση. Παράλληλα υπάρχει η αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας για τον καθένα και για την εργασία του πλέον. Θεωρώ ότι κατά την ημέρα αυτή, την τιμητική τους έχουν τα προϊόντα τεχνολογίας και ηλεκτρονικών συσκευών. Εκεί βλέπω να κινούνται και πάλι οι αγορές».

Ο καταναλωτής μπορεί εύκολα να κάνει χρήση διαδικτυακού εμπορίου, όταν πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές. «Είναι πολύ εύκολο να γίνει διαδικτυακά, ειδικά αν κάποιος γνωρίζει από πριν όλα όσα χρειάζεται να έχει η ηλεκτρονική του συσκευή. Αν γνωρίζει το μοντέλο που θέλει, τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές που ψάχνει σε κονσόλα, τηλεόραση κ.λπ, θεωρώ ότι θα βρει καλές ευκαιρίες και προσφορές για να προχωρήσει στην αγορά του».

Το λιανεμπόριο σβήνει, οι επαγγελματίες υποφέρουν

Ο κ. Αντωνίου μίλησε για τη δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται ο τομέας του λιανεμπορίου, αναφέροντας, μάλιστα, ότι αν χαθεί ο επόμενος μήνας, τότε οι συνέπειες θα είναι απλώς τραγικές. «Οι καταστάσεις είναι πολύ δυσάρεστες. Το λιανεμπόριο είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας αμέσως μετά τον τουρισμό. Από τη στιγμή που ο τουρισμός χάθηκε, ο πιο σημαντικός πλέον τομέας της οικονομίας με την πιο μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ γύρω στο 12-13% είναι το εμπόριο. Αν το εμπόριο χάσει τον Δεκέμβριο, χάσει τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το ίδιο το εμπόριο και κατ’ επέκτασιν για την οικονομία. Σκεφθείτε μόνον όλα τα στοκ που παραγγέλθηκαν και δαπάνησαν μέλη μας μεγάλα ποσά και παρέλαβαν στοκ για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο είτε σε ένδυση είτε σε στολίδια. Αν δεν ανοίξει η αγορά, οι απώλειες θα είναι τεράστιες.

»Αγωνιούμε και ανησυχούμε για το αύριο. Υπάρχουν ακανθώδη θέματα που δεν έχουν επιλυθεί από την πρώτη φορά που επιβλήθηκε ο καθολικός περιορισμός, και τώρα ερχόμαστε να επιβάλουμε έναν δεύτερο περιορισμό. Για παράδειγμα το θέμα των ενοικίων είναι εκεί. Δεν λύθηκε και δεν επήλθαν συμφωνίες από το πρώτο lockdown. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και δεν υπάρχει κύκλος εργασιών, δεν υπάρχουν εισπράξεις για να πληρωθούν. Άρα προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το μόνο που ελπίζουμε είναι τα μέτρα που είναι πολύ σκληρά, κυρίως για Λεμεσό και Πάφο, να έχουν ουσιαστικό και γρήγορο αποτέλεσμα, και τον Δεκέμβρη δεν θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο και θα δουλέψουμε».