Οι αμερικανικές εκλογές (ΙΙΙ)

O Joe Biden εξελέγη (8/11/2020). Αλλά το serial συνεχίζεται. Ο κ. Trump αμφισβητεί προς το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου συγχάρηκαν τον κ. Biden. Μερικά συμπεράσματα:

  1. Αυτές οι εκλογές έδειξαν την αδυναμία της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.
  2. Ο κ. Trump μιλά για νοθεία και πιθανή προσφυγή στα δικαστήρια.
  3. Τι θα αλλάξει στην αμερικανική πολιτική;

Εσωτερικά, περισσότερο κράτος, περισσότεροι φόροι, περισσότερη ανοχή στους μετανάστες και στους ξένους.

Εξωτερικά: Ελπίζουμε, τέρμα στην πολιτική του απομονωτισμού, περισσότερη συνεργασία με τον ΟΗΕ και τους εξειδικευμένους του οργανισμού. Προσπάθεια επιστροφής, ίσως, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), περισσότερη υποστήριξη στο κίνημα της κλιματικής αλλαγής, ίσως, επαναθεώρηση της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Συνθήκης του Παρισιού.

Για τις εξωτερικές επεμβάσεις, ίσως επανεξέταση του θέματος της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής και όλων των εξωτερικών θεμάτων.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να καταλάβουμε ότι στην εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α., όπως και σ’ όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις, υπάρχουν οι “σταθερές”, που δεν αλλάζουν με τις αλλαγές Προέδρων.

Και για να έλθουμε και στο δικό μας θέμα, στις Ελληνο-Τουρκικές Σχέσεις και στο θέμα με την Τουρκία. Δεν πρέπει να περιμένει κάποιος εντυπωσιακές αλλαγές ή ακόμη και αλλαγές στην αμερικανική πολιτική. Οι άνθρωποι που την χειρίζονται και την

εφαρμόζουν είναι εκεί, πάντα εκεί, και τα συμφέροντα επίσης. Ας είμαστε, λοιπόν, λιγότερο ενθουσιώδεις και ας θυμηθούμε επίσης την περίπτωση του Προέδρου Κάρτερ και τις κωδωνοκρουσίες.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι. Γενεύης, Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ