Αναλύσεις

Πάρε δρόμο, Ερντογάν

Eισβάλλει σήμερα, για… πικ-νικ, στα ιερά χώματα της αμμοχωστιανής γης, διαπράττοντας ύψιστην ύβριν επί του δικαίου και της Ιστορίας

Στην ιταμότερη και αθλιότερη πρόκληση κατά του κυπριακού Ελληνισμού, από το 1974 και εντεύθεν, προβαίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοπροσώπως, προσυπογράφοντας, διά της παρουσίας του, στη θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το νέο, παράνομο τετελεσμένο της καταπάτησης της Αμμοχώστου από τις ορδές του Αττίλα.

Ο ίδιος μετά της… κουστωδίας του εισέρχονται σήμερα, για… πικ-νικ, στα ιερά χώματα της αμμοχωστιανής γης, διαπράττοντας ύψιστην ύβριν επί του δικαίου και της Ιστορίας.
Ανάλογη ύβρις επιτελείται, ωστόσο, και από την έρπουσα στον βούρκο της αναξιοπρέπειας και του αξιοθρήνητου ενδοτισμού, κυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία, πάρα την εξευτελιστική παράσταση του Ερντογάν, εκλιπαρεί τη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, ελπίζοντας πως θα δώσει τέλος στις ιλαρές και αυτοκαταστροφικές ψευδαισθήσεις της.

Σε μια μάλιστα Διάσκεψη, όπου η Τουρκία και διά στόματος Τατάρ ξεκαθαρίζει ότι θα θέσουν στο τραπέζι άλλες μορφές λύσης, συγκεκριμενοποιώντας τη λύση δυο κρατικών οντοτήτων στη βάση της συνομοσπονδίας. Και μία άνευ προηγουμένου εμμονή από την πολιτική ηγεσία, χωρίς να επιτάσσει δράσεις εναλλακτικές απεγκλωβισμού από τις τουρκικές επιδιώξεις. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο Τατάρ «εκλέγηκε» στην τ/κ κοινότητα με τη δέσμευση της αλλαγής βάσης λύσης στο Κυπριακό…

Ο Τούρκος Πρόεδρος, με όλο το θράσος που διακατέχεται, εισβάλλει σήμερα στην Αμμόχωστο χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο εκβιασμού, δείχνοντας απρόκλητα τους σχεδιασμούς του για εποικισμό. Ως γνωστόν, και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της αποτελεί τουρκική υποχρέωση, ανεξαρτήτως λύσης.

Ανάλογη ύβρις επιτελείται και από την κυπριακή πολιτική ηγεσία, η οποία, πάρα την εξευτελιστική παράσταση του Ερντογάν, εκλιπαρεί τη σύγκληση Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό
Ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο ως εργαλείο εκβιασμού, δείχνοντας απρόκλητα τους σχεδιασμούς του για εποικισμό

Τα άθλια επέβλεψε ο Τσαβούσογλου

Για την επίβλεψη των χυδαίων και άθλιων προετοιμασιών υποδοχής του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, κατέφθασε αιφνιδίως παράνομα στα κατεχόμενα, την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου συμμετέχει επίσης στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, που ξεκίνησαν χθες με διάγγελμα του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών. Έγινε επίσης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δρος Φαζίλ Κουτσιούκ και στο μνημείο της ΤΜΤ, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανέγερση του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς.

Σήμερα θα γίνει τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία, στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ η παράνομη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Δρος Φαζίλ Κουτσιούκ θα πραγματοποιηθεί στις 12.30.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, για την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν εντός της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου εργασίες καθαριότητας και τοποθέτησης δέντρων και λουλουδιών. Τα δέντρα και τα λουλούδια μάλιστα έφθασαν από την Τουρκία και τοποθετήθηκαν κοντά στις οδούς που είναι ανοικτές και στο μέρος όπου θα γίνει το πικ-νικ Ερντογάν. Παράλληλα άνοιξε ποδηλατοδρόμος έναντι ενοικίασης ποδηλάτων. Ενώ, σύμφωνα με τις αναφορές, δεν έγιναν εργασίες που να αφορούν στα κτήρια. Τοποθέτησαν επίσης τραπέζια, έβαλαν πινακίδες, ενώ τοποθετήθηκαν οδικός φωτισμός και κάμερες ασφαλείας.

Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί ψηφίσματα

Παρά την μέχρι σήμερα απροθυμία της για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η ΕΕ προτρέπει την Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο και την καλεί σε άμεση αντιστροφή των πρόσφατων δράσεών της, συμβάλλοντας στην εξεύρεση διαρκών λύσεων, με καλή πίστη για την οικοδόμηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πίτερ Στάνο, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στην Αμμόχωστο και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis».

«Σχετικά με την Αμμόχωστο, η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, το καθεστώς της Αμμοχώστου, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο.

Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ καλεί σε σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Τόνισε ακόμη ότι, «οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να διευθετηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις συνομιλίες για το Κυπριακό που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει. Δεν είναι ώρα για ανάμεικτα σήματα. Το μήνυμα της ΕΕ είναι πολύ σαφές: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από μια ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αμμοχωστιανοί θα προσφύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων

Και ενώ η Αμμόχωστος χάνεται, μεγάλη μερίδα Αμμοχωστιανών ετοιμάζονται να προσφύγουν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα!!! Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι αυτοί που δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους υπό τ/κ διοίκηση. Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με τον Δήμο της Αμμοχώστου να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί στο θέμα της προσφυγής στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων, ώστε να καθοδηγήσει τους Αμμοχωστιανούς και να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που υπάρχουν από την προσφυγή στην Επιτροπή Αποζημιώσεων.

Ακυρώθηκε η πορεία
Ο Δήμος Αμμοχώστου είχε προγραμματίσει και ειρηνική πορεία, για σήμερα, στο οδόφραγμα Δερύνειας, αλλά ακυρώθηκε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από την Κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, «παρ’όλες τις ενέργειες του Δήμου Αμμοχώστου για πραγματοποίηση ειρηνικής πορείας προς το οδόφραγμα Δερύνειας στη μία το μεσημέρι της Κυριακής, 15 Νοεμβρίου, τελικά δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση ειδικής άδειας, λόγω της σοβαρότητας της πανδημίας στην Κύπρο. Μετά την εξέλιξη αυτή, η εκδήλωση ακυρώνεται».

«H κάθοδος Ερντογάν - Τσαβούσογλου υπονομεύει την Πενταμερή»

Προκλητική χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει πως "η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψή του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789".

Παράλληλα σημειώνει ότι "υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού".

"Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.