Σκληρά μηνύματα από το Καραμπάχ και οι δολιοφθορείς της άμυνάς μας

Κυβέρνηση και κόμματα, πότε θα δώσουν εξηγήσεις για την εγκληματική λεηλασία των δισεκατομμυρίων για την άμυνα που κατασπαράχθηκαν για να συγκαλύψουν ατιμώρητα σκάνδαλά τους; Οι ηγέτες κατήντησαν οι συνειδητοί δολιοφθορείς της άμυνας του τόπου. Ποτέ δεν πίστεψαν σε αυτήν ως ισχυρή αντιστήριξη σε διπλωματικούς χειρισμούς. Έτσι, την ειρήνη δεν την πέτυχαν και τον πόλεμο δεν θα τον αποφύγουν

Ισχύει διαχρονικά η απόφανση του Βιργιλίου: «Si vis pacem, para bellum – Αν θέλεις ειρήνη, να ετοιμάζεσαι για πόλεμο». Οι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλουν ειρήνη, λένε, αλλ’ ουδέποτε προετοιμάστηκαν όχι για πόλεμο, αλλά τουλάχιστον για αξιοπρεπή αντίσταση κατά του Τούρκου κατακτητή. Επιζητούν την ειρήνη, αλλά την αποδέχονται με τουρκικούς όρους. Γι’ αυτό και ο πόλεμο ίσως μας επιβληθεί εξαιτίας της εγκληματικής ανεπάρκειας και αδιαφορίας τους. Καταγγέλλονται σχεδόν όλοι διότι λεηλάτησαν το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης και κατασπάραξαν, για τις ασωτίες τους, πέραν των 10 δισεκατομμυρίων, εισφορές των πολιτών για την άμυνα που δεν έχουμε...

Έστω και τώρα, ειδικά μετά το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ας ξυπνήσουν επιτέλους! Η οδυνηρή ήττα των Αρμενίων δεν ήταν αποτέλεσμα της πολεμικής ικανότητας των Αζέρων. Ήταν προϊόν θανατηφόρων πληγμάτων από τουρκικά drones, τα οποία, ουσιαστικά, διέλυσαν το αρματικό, πυροβολικό και αντιαεροπορικό δυναμικό των Αρμενίων. Η οδυνηρή για τους Αρμενίους έκβαση του πολέμου επιβεβαιώνει μερικά σκληρά δεδομένα, από τα οποία οι ηγεσίες της Ελλάδος και της Κύπρου καλούνται να αντλήσουν αμέσως μαθήματα και να ενεργήσουν ανάλογα:

Πρώτον, όσοι αφελείς, ας ενταφιάσουν οριστικά τις αστείες προλήψεις τους για «το ξανθό γένος», το οποίο θα ηγηθεί, τάχα, των Ορθοδόξων χριστιανών για να συντρίψει το τέρας του τουρκισμού και του μουσουλμανισμού. Η Ρωσία ενεργεί με βάση τα εθνικά συμφέροντά της. Ρεαλιστικά. Ωμά. Κυνικά. Διατηρεί, μεν, μεγάλη στρατιωτική βάση στην Αρμενία, αλλά έχει και στενές ενεργειακές και αμυντικές σχέσεις με το τουρκογενές Αζερμπαϊτζάν. Εξάλλου, η Τουρκία μεθόδευσε και προκάλεσε την διένεξη, με την ανοχή της Μόσχας!

Δεύτερον, διαχρονική διεκδίκηση σοβαρών κρατών, όπως πρώτος δίδαξε ο Θουκυδίδης, είναι το συμφέρον. Γι’ αυτό και το Ισραήλ είναι από τους κύριους τροφοδότες σε όπλα και κυρίως drones (Aerostar, Hermes, Heron, Harop), του τυραννικού καθεστώτος Αλίγιεφ. Για έναν πολύ σοβαρό λόγο: Το Αζερμπαϊτζάν είναι κατά πλειοψηφία σιϊτικό και, συνεπώς, ο προσεταιρισμός του ευνοεί το Ισραήλ στην αντιπαράθεσή του με το σιϊτικό Ιράν, το οποίο θεωρεί ως τον ορκισμένο εχθρό του.

Τρίτον, η Τουρκία νίκησε τους Αρμενίους με τα drones (Bayraktar TV2), υπό το βλέμμα της Ρωσίας, η οποία της επέτρεψε να επανέλθει εν δυνάμει στην περιοχή του Καυκάσου ως ένας νέος ισχυρός δρων. Οι αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας σχεδίασαν και κατασκευάζουν εξελιγμένα drones με ξένη, βεβαίως, τεχνογνωσία. Σήμερα συγκαταλέγονται μεταξύ των έξι καλύτερων του κόσμου!

Τέταρτον, η Αρμενία υποτίμησε την τουρκική υποκίνηση και ανάμειξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από καιρό, τα σύννεφα μιας νέας σύγκρουσης ήταν εμφανή. Προφανώς δεν έγινε έγκαιρα η κατάλληλη στρατιωτική προετοιμασία και εξοπλισμοί, με αποτέλεσμα τα τουρκικά drones να διαλύσουν την άμυνα των Αρμενίων, που αφελώς ανέμεναν ρωσική υποστήριξη.

Πέμπτον, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φαίνεται να αλλάζει τη μορφή του πολέμου στο άμεσο και προσεχές μέλλον. Τα drones κυριάρχησαν στον ουρανό. Στο εξής, θεωρούνται ως σοβαρός παράγων στη διεξαγωγή και κατάληξη συγκρούσεων.

Τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα: Τα άρματα είναι ανίσχυρα απέναντι στα drones; Ναι, αν δεν διαθέτουν τα μέσα για να τα αντιμετωπίσουν. Μετά τη χρήση drones στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η τεχνολογία εισβάλλει κυριολεκτικά και αλλάζει άρδην τη μορφή και τον τρόπο διεξαγωγής μελλοντικών πολέμων. Τα drones είναι εφοδιασμένα με είδος τεχνητής νοημοσύνης. Να αναμένεται ότι στο εγγύς μέλλον οι πόλεμοι θα διεξάγονται κυρίως από drones, μη επανδρωμένα σκάφη και στρατιώτες-ρομπότ; Όλα αυτά δεν είναι πλέον στη σφαίρα της φαντασίας παραγωγών του Χόλιγουντ.

Είναι εμφανές ότι Ελλάδα και Κύπρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν αδίστακτη τουρκική απειλή, οφείλουν να πάρουν σκληρά μηνύματα από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρώτον, καλούνται να προετοιμάζονται για ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία. Τάχιστα να αποκτήσουν και drones. Ήδη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναζητούν drones-killers τουρκικών και απέκτησαν τα πρώτα ισραηλινά Heron. Δεύτερον, την κρίσιμη στιγμή κανείς δεν θα προστρέξει σε βοήθειά μας, αν υποστούμε νέα επίθεση από τον Αττίλα, στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.

Τρίτον, στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις ισχύει απαράβατα ο κυνικός κανόνας: Συμφέροντα! Ούτε δίκαιο, ούτε ψηφίσματα, ούτε δηλώσεις συμπαράστασης. Έστω και τώρα, η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει δραστικά την Εθνική Φρουρά με όπλα νέας τεχνολογίας. Και αντί ο ΔΗΣΥ να κοκορεύεται ότι διατίθενται ακόμα… 70 εκ. για την άμυνα, ας εξηγήσει γιατί ο προϋπολογισμός της κάθε χρόνο υφίσταται πρωτοφανή καθίζηση και γιατί η Εθνική Φρουρά διαθέτει οπλικά συστήματα ηλικίας 20 και 30 χρόνων.

Τέταρτον, κυβέρνηση και κόμματα, πότε θα δώσουν εξηγήσεις για την εγκληματική λεηλασία των δισεκατομμυρίων για την άμυνα που κατασπαράχθηκαν για να συγκαλύψουν ατιμώρητα σκάνδαλά τους; Οι ηγέτες κατήντησαν οι συνειδητοί δολιοφθορείς της άμυνας του τόπου. Ποτέ δεν πίστεψαν σε αυτήν ως ισχυρή αντιστήριξη σε διπλωματικούς χειρισμούς. Έτσι, την ειρήνη δεν την πέτυχαν και τον πόλεμο δεν θα τον αποφύγουν.