Ελλάδα

Εφημερίδα «Türkiye»: «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Καραμπάχ»

Δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας με αξιώσεις κατά της Ελλάδας. Η ίδια εφημερίδα που πρότεινε και τη δημιουργία «Στρατού του Τουράν».

«Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν τον Καραμπάχ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Türkiye». Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελλαδικής «Tribune», η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα παρουσιάζει παρουσιάζει υποτιθέμενες «ανησυχίες» στην Ελλάδα, για καταστάσεις στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της είναι ανάλογες με αυτές στο νότιο Καύκασο.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως η νίκη των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, εναντίον του αρμενικού «Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα αναδημοσίευσε άρθρο του Ελλαδίτη γεωπολιτικού αναλυτή Ιωάννη Φριτζαλά στην «Greek City Times», σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα στην Ελλάδα, και στην περιοχή της Θράκης, που να θυμίζει Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αρτσάχ σύμφωνα με τους Αρμένιους.

Όπως ανέλυσε χθες η «Σημερινή της Κυριακής», η Τουρκία προσπαθεί πλέον να υπερβεί τα όρια και του ίδιο του Νεο-Οθωμανισμού, ρίχνωντας στο δημόσιο διάλογο τη συζήτηση για τη δημιουργία «Στρατού του Τουράν».

Η εφημερίδα «Türkiye» πρωτοστάτησε και σε αυτό το ζήτημα. Στις 27 Οκτωβρίου έγραφε πως «η επιτυχία στο Καραμπάχ έφερε και πάλι στην ατζέντα έναν από τους μεγαλύτερους φόβους της Δύσης: Τον Στρατό του Τουράν. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έγινε ισχυρότερο με τη στρατιωτική εκπαίδευση, τις κοινές ασκήσεις και τα εξοπλισμένα drones που παρείχε η Τουρκία, έσπασε τη ράχη της Αρμενίας. Αυτή η εικόνα επιτυχίας που εμφανίστηκε έφερε και πάλι στη ζωή τους πόθους σχετικά με έναν Στρατό του Τουράν, ο οποίος θα είναι η κοινή στρατιωτική δύναμη των τουρκικών κρατών.»

Χθες, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την παράνομη απόσχιση και ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παρουσία του Ερσίν Τατάρ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τουρκικά μαχητικά σχημάτισαν την ημισέλινο στους κυπριακούς αιθέρες.