Η πρώτη δημοσκόπηση του «Σίγμα»

Η 1η δημοσκόπηση της Prime Market Research για τις Βουλευτικές του 2021, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ της 16ης – 23ης Οκτωβρίου 2020 για λογαριασμό του «Σίγμα», καταγράφει ενδιαφέροντα ευρήματα. Αρχικά να σημειωθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον δεν φαντάζει και πολύ καλό, ενδεχομένως να περνά κρίση, η οποία ίσως σε κάποια σημεία να είναι τεχνητή, σε άλλα όμως όχι. Επτά στους 10 πιστεύουν ότι τα πράγματα στην Κύπρο οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση, μάλιστα η τάση αυτή διαπερνά όλα τα κόμματα, ακόμα και τον ΔΗΣΥ, αφού το 60% των ψηφοφόρων του όντως πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε προς λάθος κατεύθυνση. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των εσωτερικών προβλημάτων, επισημαίνεται ότι η δυσαρέσκεια τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση υπήρξε αυξητική από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι και σήμερα και η οποία υπερτερεί της ικανοποίησης. Μάλιστα, πιο δυσαρεστημένο το εκλογικό σώμα παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση, παρά από την Κυβέρνηση.

Λανθασμένους θεωρούν 7 στους 10 τους χειρισμούς της Κυβέρνησης όσον αφορά τις πολιτογραφήσεις, την ίδια ώρα που 6 στους 10 θεωρούν λανθασμένη και την απόφαση του Υπουργικού να δώσει αναστολή στρατιωτικής θητείας σε αριθμό στρατιωτών για σκοπούς σπουδών. Κυρίαρχα συναισθήματα, τα οποία φαίνεται να αναδεικνύονται σε όσους έχουν διαφωνήσει με την απόφαση, είναι αυτά της αδικίας, απογοήτευσης, θυμού και δυσαρέσκειας. Παρά τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Κυβέρνησης σε αρκετές παραμέτρους, το εκλογικό σώμα διαχωρίζει τους χειρισμούς του Προέδρου σε ό,τι αφορά την πανδημία, αφού 7 στους 10 τους θεωρούν καλούς ή πολύ καλούς. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι 5 στους 10 δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν, την ίδια ώρα που το 32% φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Διακυβεύματα και πρόθεση ψήφου

Αρκετά φαίνεται να είναι τα διακυβεύματα των Βουλευτικών του 2021. Ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα και ποια θα είναι η διαφορά του από το δεύτερο, εάν το ΔΗΚΟ θα επιβιώσει των διαγραφών και της φυγής στελεχών, εάν η ΕΔΕΚ θα εξαργυρώσει την καλή παρουσία της στις Ευρωεκλογές, εάν η ΔΗ.ΠΑ. και η Αλληλεγγύη θα εισέλθουν στη Βουλή, ποια θα είναι η πορεία του Ε.ΛΑ.Μ., πόσα κόμματα θα εισέλθουν τελικά στη Βουλή και εάν η Βουλή θα είναι 8-κομματική, 7-κομματική, 6-κομματική ή ίσως κάτι άλλο και ποιες θα είναι οι συμμαχίες την επόμενη μέρα ενόψει και της εκλογής Προέδρου της Βουλής, αλλά και για λόγους προεδρικών εκλογών. Έχοντας αυτά υπόψη, σημειώνεται ότι στην πρώτη αυτή δημοσκόπηση του «Σίγμα», τα κόμματα παρουσιάζονται με σχετικά χαμηλή συσπείρωση, λογική όμως για τέτοια περίοδο, με εξαίρεση ίσως το ΑΚΕΛ, το οποίο καταγράφει συσπείρωση υψηλότερη των άλλων κομμάτων αυτήν την περίοδο, στο 65%, και παρουσιάζεται πιο συνεκτικό. Κυριότερη ίσως διαρροή του ΑΚΕΛ αυτή προς Οικολόγους. Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή με συσπείρωση στο 56% και κυριότερες ίσως διαρροές προς Ε.ΛΑ.Μ. και ΕΔΕΚ, ενώ το ΔΗΚΟ παρουσιάζει διαρροές προς διάφορους κομματικούς χώρους και συσπείρωση στο 54%. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, ο ΔΗΣΥ καταγράφει ποσοστό 16,8%, το ΑΚΕΛ 14,4%, ΔΗΚΟ=7,3%, ΕΔΕΚ=3,4%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ=3,3%, ΕΛΑΜ=3,6%, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ=1% και ΔΗ.ΠΑ.=1,4%, ενώ οι «Άλλοι» αθροίζουν στο 3,9%, με ποσοστά ο καθένας κάτω του 1%. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά σαφώς και θα διαφοροποιηθούν, ενώ προχωράμε προς τις εκλογές, αφού τα ψηφοδέλτια των κομμάτων ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και γενικά η προεκλογική ακόμα δεν έχει ξεκινήσει επίσημα.

*Εκλογικός Αναλυτής