Κάποιοι θυμήθηκαν τις εκποιήσεις

Ξαφνικά, κάποιοι θυμήθηκαν τις εκποιήσεις και την προστασία των πολιτών. Προφανώς, γιατί πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές. Τις τελευταίες εβδομάδες επανέρχεται το θέμα στο προσκήνιο με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή σχετικών προτάσεων νόμου από κόμματα για την αναστολή τους, ενόψει της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η πατρίδα μας, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε την πρόταση από τις 17 Μαρτίου 2020, αλλά τώρα θα συζητηθεί, αφού με παρόμοια πρόταση ακολούθησαν και άλλα κόμματα.

Η επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο δίνει την ευκαιρία να αποκατασταθεί η πραγματικότητα αναφορικά με αυτό το σοβαρό θέμα, για να μην παραπληροφορούνται οι πολίτες. Σε μια περίοδο δικαιολογημένης αγανάκτησης των πολιτών, ο λαϊκισμός, απ’όπου κι εάν προέρχεται, πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιχειρήματα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Το κοινό μέτωπο του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, ως γνωστόν τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ των εκποιήσεων, προβάλλοντας σε απόλυτο συντονισμό ότι σε περίπτωση αναστολής των εκποιήσεων:

- Κινδυνεύει η αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος,

- παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες, και

- στηρίζουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Επιπρόσθετα προβάλλεται το επιχείρημα ότι τα ακίνητα που εκποιούνται δεν είναι πρώτη κατοικία. Αφορούν ενυπόθηκες εγγυήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), που χρονολογούνται πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όμως η πλειοψηφία των δανειοληπτών που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι θύματα της πολιτικής που ακολούθησαν οι παραπάνω φορείς, οι οποίοι είναι και οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για:

- Την παραχώρηση δανείων χωρίς αντικειμενική έρευνα δυνατοτήτων αποπληρωμής από τον δανειολήπτη.

- Την κλοπή σε βάρος των πολιτών στο Χρηματιστήριο το 1999-2001.

- Την απάτη των αξιογράφων.

- Την ασυδοσία των τραπεζιτών που οδήγησε στο κούρεμα των καταθέσεων, στην οικονομική κρίση και την ανεργία που ακολούθησε.

Οι παραπάνω φορείς δεν άσκησαν τον αναγκαίο εποπτικό έλεγχο στον τραπεζικό τομέα. Αντίθετα, κάλυπταν με ευθύνη κυρίως των κομμάτων που κυβερνούσαν την ασυδοσία των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών. Κανένας από αυτούς δεν πλήρωσε. Πλήρωσαν μόνον οι πολίτες.

Την ίδια στιγμή προτάσεις της ΕΔΕΚ που θα βοηθούσαν στην αναδιάρθρωση των δανείων και στη μείωση των ΜΕΔ, επειδή θα μείωναν το φαγοπότι σε βάρος των πολιτών, δεν έγιναν αποδεκτές, όπως:

- Ο δανειολήπτης να μπορεί να αγοράσει το δάνειό του σε τιμή πολύ υψηλότερη από αυτήν που η τράπεζα το πωλεί στις Εταιρείες Αγοράς Πιστώσεων.

- Για σκοπούς αναδιάρθρωσης αλλά και εκποίησης η αξία του ακινήτου να είναι αυτή με βάση την οποία έγινε το αρχικό δάνειο. Αξία την οποία καθόρισαν οι εκτιμητές της τράπεζας. Σήμερα λαμβάνεται υπόψη η νέα χαμηλότερη τιμή που καθορίζουν εν πολλοίς και πάλι οι εκτιμητές της τράπεζας;

- Σε περίπτωση προσφυγής στους εγγυητές το διεκδικούμενο ποσό να κατανέμεται ισόποσα σε όλους και μόνο σε αυτό που θα επιλέξει η τράπεζα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι με διάφορες δικαιολογίες οδηγούν σε εκποίηση και την πρώτη κατοικία πολιτών που δυστυχώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν μια ισχυρή νομική υποστήριξη και είναι ιδιοκτήτες ενός προνομιακού ακινήτου. Αναφέραμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Ποιος ενδιαφέρθηκε; Ποιανού ίδρωσε το αφτί του;

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για να προστατεύσουν δήθεν τους πολίτες από τις εκποιήσεις, τι έπραξαν την ώρα που λαμβάνονταν οι αποφάσεις; Την ώρα που οι πολίτες ήθελαν πραγματική προστασία;

Όταν στις 20 Νοεμβρίου 2008 στη Βουλή η ΕΔΕΚ ζητούσε ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου στις τράπεζες για να σταματήσει η ασυδοσία των τραπεζιτών και να μην κινδυνεύσει η κυπριακή οικονομία, ποια ήταν η θέση τους;

Στις 16 Μαρτίου 2013 στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα του κουρέματος, ποια πρόταση κατέθεσαν για αποφυγή του; ΜΟΝΟ η ΕΔΕΚ κατέθεσε πρόταση: «Αντί για κούρεμα, το συγκεκριμένο ποσό να ληφθεί από τους καταθέτες με τη μορφή δανεισμού με αντάλλαγμα δεκαετές κρατικό ομόλογο με επιτόκιο 1%-1,5%». Η πρόταση, φυσικά, απορρίφθηκε απ’ όλους τους παρευρισκομένους.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2014 τον νόμο για τις εκποιήσεις τον ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ. Η ΕΔΕΚ τον καταψήφισε.

Τον Ιούνιο του 2018 η πρόταση της ΕΔΕΚ για αναστολή των εκποιήσεων σε περίπτωση που ο δανειολήπτης διαφωνεί με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών και προσφεύγει σε ένδικα μέσα, η εκποίηση να αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Όταν η ΕΔΕΚ με την παρουσία της ανέστελλε άδικες εκποιήσεις σε βάρος πολιτών, η Βουλή ψήφιζε την ηλεκτρονική εκποίηση.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, οφείλουν όμως και να αναγνωρίζουν την κρίσιμη στιγμή ποιοι ήσαν πραγματικά δίπλα τους. Η εκ των υστέρων προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών αποτελεί φτηνή δικαιολογία.

*Κοινοβουλευτική Συνεργάτις, Μέλος Κ.Ε. Κ.Σ. ΕΔΕΚ