Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Τιμωρία σε μαχαιροφόρους και όσους τους υποκινούν - Δηκτική απάντηση ΥΠΕΣ σε ΚΙΣΑ

Οι προσπάθειες της ΚΙΣΑ να χρωματίσει το Υπουργείο Εσωτερικών ως «ρατσιστικό» εντάθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν ο Εκπρόσωπος Τύπου αποκάλυψε πως «φαίνεται πως υπάρχει ένα στοχευμένο σχέδιο εκ μέρους της Τουρκίας».

Δηκτική απάντηση έδωσε μέσω Twitter πριν από λίγο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής για τα χθεσινά επεισόδια με παράτυπους μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής & Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου.

Όπως έγραψε ο Υπουργός: «Είμαι σίγουρος ότι η κυπριακή δικαιοσύνη θα τιμωρήσει παραδειγματικά τόσο τον αλλοδαπό που κυνήγησε με μαχαίρια και τσεκούρια τους αστυνομικούς και το προσωπικό του ΥΠΕΣ στην Κοφίνου όσο και όσους τους υποκινούν».

Σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, ο κ. Νουρής έκανε «tag» στην ανάρτησή του τους επίσημους λογαριασμούς της ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό), της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αστυνομίας Κύπρου.

Χθες βράδυ, η ΚΙΣΑ είχε αναρτήσει απόσπασμα 38 δευτερολέπτων από δηλώσεις του ΥΠΕΣ στο «Σίγμα», χρωματίζοντάς την ως ρατσιστική.

Η ανάρτηση της ΚΙΣΑ απευθυνόταν προς την Επίτροπο Διοικήσεων και ρωτούσε «κατά του ρατσισμού υπάρχεις; Έχεις να δηλώσεις κάτι για την ρατσιστική αυτή δήλωση του Νίκου Νουρή; Κύριε Στέλιο Παπαθεοδώρου και Νομική Υπηρεσία, πέραν των προέδρων της Βουλής έχουν και οι Υπουργοί ασυλία στη δική μας αντίληψη περί κράτους δικαίου;»

Χθες τα μεσάνυχτα, ορισμένοι παράτυποι μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αντέδρασαν στην προοπτική μεταφοράς τους σε άλλο χώρο από το Κέντρο Υποδοχής της Κοφίνου.

Ορισμένοι από τους μετανάστες που αντιδρούσαν ήταν οπλισμένοι με αιχμηρά αντικείμενα όπως μαχαίρια και μπαλτάδες ενώ από τα επεισόδια προκλήθηκαν αρκετές υλικές καταστροφές στο Κέντρο. Σε κάποια στιγμή, πάντα σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας από τους μετανάστες επιτέθηκε με μαχαίρι σε αστυνομικό ωστόσο δεν κατάφερε να τον τραυματίσει μετά την επέμβαση άλλου μέλους της Αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος αφού είναι θετικό κρούσμα κορωνοϊού και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αποκατάστασης στην Τερσεφάνου.

Ο κ. Νουρής είχε δηλώσει χθες στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα» πως «το κράτος επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την υγεία των ανθρώπων αυτών που διαμένουν είτε στην Κοφίνου είτε στην Πουρνάρα διενεργούμε δειγματοληπτικούς ελέγχους συνεχώς. Έχουμε διαμορφώσει ειδικούς χώρους καραντίνας για να ελέγχουμε εκείνες τις περιπτώσεις που ενδεχόμενα έχουν έρθει σε επαφή με θετικά περιστατικά και βεβαίως μεταφέρουμε στο κέντρο Eden Resort που παραμένουν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό».

«Αυτό επιχειρήσαμε να κάνουμε και στην Κοφίνου με τα 16 άτομα για να προστατεύσουμε αυτό τον πληθυσμό. Οι άνθρωποι και νοσηλευτές προσπάθησαν να πείσουν τους 16 που είχαν διαγνωστεί θετικά να μεταφερθούν στο Eden. Αντ’ αυτού μετά από πάρα πολλές συζητήσεις και αφού χρειάστηκε να κληθεί η Αστυνομία, καταφέραμε να μετακινήσουμε τους 14. Οι δυο που παρέμειναν εκεί, αντί της οποιασδήποτε άλλης εξήγησης ανέσυραν μαχαίρια, οχυρώθηκαν σε περιστατικά, ο ένας απείλησε αστυνομικό που κυνήγησε και ευτυχώς μεσολάβησαν υπόλοιποι. Αυτά έχουν να κάνουν δυστυχώς με την κουλτούρα αυτών των ανθρώπων και δεν έχει άλλη εξήγηση».

«Όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που αντί διαλόγου, επιλέγουν μαχαίρια και τσεκούρια, ε δεν μπορεί να γίνει μεγάλη συζήτηση. Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει. Ε δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για αυτή την βίαιη αντίδραση», είπε.

Το Νοέμβριο, είπε ο κ. Υπουργός, υπάρχει αυξημένος αριθμός αφίξεων σε καθημερινή βάση και τις τελευταίες μέρες υπάρχουν συγκεκριμένες οδοί οι οποίοι έρχονται από την θάλασσα από την περιοχή της Μερσίνας.

«Κλείνοντας την μια δίοδο ανοίγει μετά μια άλλη και είμαστε συνειδητοποιημένοι στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη επιλογή από το να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς. Ο αγώνας είναι δύσκολος και άνισος. Μας απασχολεί ότι αυτοί που καταφθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι οικογένειες. Δεν είναι άνθρωποι που έρχονται στην Κύπρο δίκην προσφύγων που ξέρετε, μετακινήθηκε ο σύζυγος με τη γυναίκα και τα δυο του παιδιά γιατί φεύγει από μια εμπόλεμη χώρα. Είναι άνθρωποι μονήρεις και μάλιστα ηλικιακά μεταξύ 25 και 40 κάτι το οποίο προκαλεί πάρα πολύ έντονο προβληματισμό και βεβαίως χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαχείριση», είπε.

Οι προσπάθειες της ΚΙΣΑ να χρωματίσει το Υπουργείο Εσωτερικών ως «ρατσιστικό» εντάθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 όταν ο Εκπρόσωπος Τύπου αποκάλυψε πως «φαίνεται πως υπάρχει ένα στοχευμένο σχέδιο εκ μέρους της Τουρκίας διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών, ενδεχομένως με στόχο την αλλαγή της δημογραφίας του νησιού». Με τα μέχρι τότε στοιχεία που αποκάλυψε η «Σημερινή», οι αιτητές ασύλου είχαν ξεπεράσει τις 31000 χιλιάδες, με την πλειοψηφία να εισέρχεται μέσα από την Νεκρή Ζώνη.

Η «Σημερινή» είχε επίσης ανοίξει δημόσια συζήτηση με σκοπό να ξεκαθαριστεί το θολό σκηνικό για το τρίγωνο Τουρκία – ΜΚΟ – λαθρομετανάστευση και την δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών.

Τον Απρίλιο η ΚΙΣΑ κατήγγειλε το Υπουργείο πως οι ενέργειές του είναι «ρατσιστικές» και «παράνομες» και πως «εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περιορίσει τα δικαιώματα των προσφύγων».

Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών ότι θα γίνει αυστηρός έλεγχος σε ΜΚΟ για θέματα ξεπλύματος και τρομοκρατίας.

Τον Μάιο ο κ. Νουρής δήλωσε πως κάποιες ΜΚΟ και δικηγόροι «θησαυρίζουν» από το μεταναστευτικό και κατήγγειλε πως ακροαριστερές ομάδες και άλλοι που διαδήλωναν έξω από τα Κέντρα Υποδοχής μεταναστών και προσφύγων συμπεριλάμβαναν ίδια άτομα που συμμετείχαν και στα επεισόδια στη Λήδρας μετά το προσωρινό κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Υποστηρίξτε τη