Παιδεία

Ανοιχτά με εξ αποστάσεως τα σχολεία

Αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία των υπόλοιπων επαρχιών, που παραμένουν ανοιχτά λειτουργώντας σε τηλεκπαίδευση

Το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν αφορά μόνο τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές Λεμεσού και Πάφου, που θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, αλλά πλέον λειτουργεί σε παγκύπρια κλίμακα, καθότι οι αριθμοί των παιδιών που επιμολύνονται με τον ιό ή που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Τα πλείστα σχολεία έχουν ένα ή περισσότερα τμήματα σε «καραντίνα» και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί με ή χωρίς υποδομή και εξοπλισμό. Εκπαιδευτικοί και διευθύνσεις βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση για να ξεπεράσουν κάθε κώλυμα, ενώ το Υπουργείο προειδοποιεί πως, αν χρειαστεί, η διδασκαλία μπορεί να συνεχιστεί κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και άλλων αργιών.

«Με δικά τους μέσα γίνεται το μάθημα»

Οι αριθμοί μιλούν αλλά κανείς δεν ακουμπά το θέμα κλεισίματος σχολείων στις υπόλοιπες επαρχίες- τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Το παράδειγμα του Λυκείου Λατσιών έθεσε σε συναγερμό τους αρμόδιους φορείς, χωρίς, ωστόσο, να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για κλείσιμο του σχολείου, πέρα από την εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Θέμης Πολυβίου, σχολιάζοντας στη «Σημερινή» την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων σε Λεμεσό και Πάφο, ανέφερε ότι το πρόβλημα βρίσκεται πλέον σε πολλά σχολεία των υπόλοιπων επαρχιών. «Εκτός από το Λύκειο Λατσιών και Παλουριώτισσας, υπάρχουν πάρα πολλά άλλα σχολεία που έχουν παιδιά που είτε παραμένουν στο σπίτι ως επαφές ή είναι θετικά στον ιό. Η εκπαίδευση όμως πρέπει να προχωρήσει, έτσι εφαρμόζεται η εξ αποστάσεως με τα όποια προβλήματα την συνοδεύουν».

Ο κ. Πολυβίου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές με την τηλεκπαίδευση, όπου αυτή εφαρμόζεται. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι συνάδελφοι σε Λεμεσό και Πάφο, αν δεν χρησιμοποιούσαν τα δικά τους ηλεκτρονικά μέσα, τότε δεν θα γινόταν μάθημα. Παρά τις διαβεβαιώσεις και όσα θετικά ακούγονται για την ετοιμότητά μας κ.λπ, εμείς επιμένουμε να το λέμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Και ναι, χάρη στον πατριωτισμό κάποιων ανθρώπων προσπαθούμε να καλύψουμε πολλά εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε Λύκειο της Λευκωσίας, που χρειάζεται άμεσα την εφαρμογή της εξ αποστάσεως, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών ειδοποίησε ότι θα έρθει σύντομα να βάλει γραμμές για πιο μεγάλη ταχύτητα, άρα πώς είμαστε έτοιμοι; Ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παραγγέλθηκαν δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά, η ζήτηση είναι τεράστια παντού. Άρα για ποια ετοιμότητα μιλούμε;».

Κίνδυνος για μεγάλες αλυσίδες

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν θα ληφθεί άλλη απόφαση, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Πολυβίου, αν και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. «Παρατηρούμε πλέον σε πολλά σχολεία, ειδικά στη Λευκωσία, την εμφάνιση τριών ή τεσσάρων κρουσμάτων. Η αντιμετώπιση του φαινομένου γίνεται με την απομόνωση των μαθητών και το ‘κλείσιμο’ των συγκεκριμένων τμημάτων για δύο εβδομάδες. Όμως, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες αλυσίδες. Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι τις 30 του μήνα νομίζω δεν θα γίνει κάτι άλλο. Μετά τις 30 του μήνα, ανάλογα και με τις εξελίξεις, μπορεί τα μέτρα να μεταφερθούν και Λευκωσία. Το σημαντικό είναι ότι η χρονιά καθώς φαίνεται δεν θα χαθεί».

Συγχρόνως, οι διευθύνσεις των σχολείων κάνουν λόγο για άγνωστο επίπεδο της διασποράς του ιού ανάμεσα στη μαθητική κοινότητα, εφόσον οι έφηβοι έχουν επαφές και κοινωνική ζωή εκτός σχολείου. Ο Σύνδεσμος Γονέων του Λυκείου Λατσιών ζητεί την αναστολή λειτουργίας του σχολείου για 15 ημέρες και την έναρξη της τηλεκπαίδευσης, χωρίς ωστόσο να έχει παρθεί σχετική απόφαση. Ωστόσο κρούσματα εμφανίζονται σε διάφορα σχολεία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σ», όπως στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, Έγκωμης, στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα, Λύκειο Παλουριώτισσσας, Ιδαλίου, Εθνομάρτυρα Κυπριανού κ.α.

«Τα σχολεία παραμένουν υγειονομικά ασφαλείς χώροι»

Δεν τίθεται θέμα μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, επισήμανε ο Υπουργός Παιδείας σε πρόσφατες δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του σε Δημοτικά Σχολεία της πρωτεύουσας. «Χρειάζεται ψυχραιμία απ’ όλους. Αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Κάθε φορά δημιουργούνται εντυπώσεις. Τα σχολεία ξέρουν τι πρέπει να κάνουν εκεί όπου σημειώνονται κάποια περιστατικά και βεβαίως η λύση η οποία είναι κοινωνικά επωφελής είναι η αποτελεσματική ιχνηλάτηση και ο περιορισμός της διάδοσης».

Το σχολείο οφείλει να δώσει στα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση, τόνισε ο κ. Προδρόμου, διαβεβαιώνοντας ότι τα σχολεία παραμένουν ασφαλείς χώροι. «Σε γενικές γραμμές, όμως, τα σχολεία παραμένουν υγειονομικά ασφαλείς χώροι και αυτό το χρειαζόμαστε για να έχουμε τη συνέχεια που χρειάζεται στην εκπαίδευση».

Ερωτηθείς για το αν θα κλείσουν σχολεία στα οποία παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, ο Υπουργός απάντησε ότι «υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο έχει ετοιμαστεί από τους εμπειρογνώμονες από την αρχή της χρονιάς. Θα πρέπει να τηρούμε το πρωτόκολλο. Εάν παραστεί ανάγκη κάποια παιδιά να μείνουν στο σπίτι, θα μείνουν στο σπίτι, δεν χρειάζεται κάθε μέρα να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες και βεβαίως εκεί όπου υπάρχουν παιδιά τα οποία απουσιάζουν, θα στηριχθούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση».

Μάθημα και στις αργίες, αν χρειαστεί

Οι παρούσες συνθήκες σίγουρα δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν ένα σίγουρο μέλλον. Έχοντας αυτό υπόψη, το Υπουργείο ανακοίνωσε ακόμη τρία ενδεχόμενα σενάρια, τα οποία θα εφαρμοστούν, αν παραστεί ανάγκη. Το πρώτο αφορά στην παράταση της σχολικής χρονιάς, όπως ακριβώς έγινε την προηγούμενη χρονιά, χωρίς αυτό να επηρεάσει την εκπαιδευτική διαδικασία και κοινότητα.

Παράλληλα το Υπουργείο προχωρεί ήδη σε τροποποίηση των κανονισμών, την οποία θα καταθέσει στη Βουλή, ώστε σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτές της πανδημίας, να υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθεί η διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων ή και του Πάσχα. «Εκεί μπορούμε να ανακτήσουμε κάποιες μέρες αν είναι αδήριτη ανάγκη», όπως ανέφερε ο ίδιος ο Υπουργός μετά την παρουσία του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας την περασμένη εβδομάδα.

«Και ένα τρίτο μέτρο, το οποίο πιστεύω ότι είναι το έσχατο, αλλά ήδη έχει συζητηθεί και έχουμε στήριξη από την Κυβέρνηση για τυχόν δαπάνη που θα χρειαστεί, είναι, εκεί όπου πιθανώς να μην υπάρχει άλλη λύση, να εξασφαλίσουμε πρόσθετες ώρες διδασκαλίας με υπερωριακή απασχόληση πέραν του Ωρολόγιου Προγράμματος, για να διορθωθούν τα πράγματα κατά τόπους, εάν υπάρχει ανάγκη».

Ναι στην κάμερα από Επίτροπο

Σύμφωνη με το νόμο κρίθηκε η χρήση της κάμερας κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης από τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία σε πρόσφατες δηλώσεις της επιβεβαίωσε το δεδομένο. «Η κάμερα έχει κριθεί νόμιμη, κατά την κρίση των εκπαιδευτικών, μέχρι να καταρτιστεί κατάλογος από το Υπουργείο Παιδείας με εκπαιδευτικές δράσεις που ακριβώς να δικαιολογούν τη χρήση της κάμερας. Για να μπορέσει το παιδί να λάβει την ίδια γνώση που θα λάβει με φυσική παρουσία στο σχολείο, θα πρέπει να είναι ανοικτή η κάμερα».

Ο κατάλογος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να καταρτιστεί από το ΥΠΠΑΝ το συντομότερο, σύμφωνα με την κ. Λοΐζίδου Νικολαΐδου. «Αυτός ο κατάλογος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι υποχρέωση του Υπουργείου να τον καταρτίσει μέσα σε δύο μήνες».

Όσο για τη χρήση κάμερας από τους ίδιους τους μαθητές, αυτή θεωρείται καθόλα ανεπίτρεπτη, καθώς εμπεριέχει άλλους κινδύνους. Η Επίτροπος επίσης ξεκαθάρισε πως η βιντεοσκόπηση του μαθήματος απαγορεύεται, ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να καθορίσει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας των εκπαιδευτικών.

Οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν από την Επίτροπο θα ετοιμαστούν σύντομα, διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου. «Θα ακολουθήσουμε τις παρατηρήσεις της Επιτρόπου και όσα ζήτησε θα είναι έτοιμα όχι σε δύο μήνες, αλλά πολύ νωρίτερα».