Η Προεδρία Biden και ο κόσμος

O Biden πήρε την Προεδρία και πολλοί στον κόσμο θριαμβολογούν για την αλλαγή από την εποχή του κ. Trump και άλλοι φαντάζονται μεγάλες αλλαγές.

Είναι αλήθεια ότι η θητεία του κ. Trump έφερε πολλές αλλαγές στις ΗΠΑ και, κατ’ επέκτασιν, στις σχέσεις τους με τον κόσμο. Πρώτον ο απομονωτισμός και η ξενοφοβία μαζί με το America first.

Από την άλλη μεριά, αλλαγές με τον κ. Biden, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι θα γίνουν κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες και στις ΗΠΑ και στον κόσμο, μαζί με τις επιθυμίες της καινούργιας διοίκησης.

Πολλοί έχουν ελπίδες για επιστροφή στην προ του Trump εποχή, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει (Βλ. π.χ. Rosa Balfour, “Europe’s High Expectations for a US President Joe Biden”, Carnegie Europe, 10 Νοεμβρίου 2020).

Η διεθνής σκηνή έχει αλλάξει και κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Η άνοδος της Κίνας είναι εντυπωσιακή, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, της Ινδίας. Η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τα βήματά της, κάτω από την εμφανή πλέον ηγεσία της Γερμανίας και με τη Γαλλία να βρίσκεται πάντα στην ηγετική πυραμίδα. Η ΕΕ, όμως, δεν έχει δημιουργήσει κοινό αμυντικό μηχανισμό, πράγμα που την αναγκάζει να στηρίζεται όπως πάντα στο ΝΑΤΟ. Μειονέκτημα για την ανεξαρτησία της.

Ο κόσμος αναμένει από τον κ. Biden να στηρίξει τον Π.Ο.Υ., ιδίως στην εποχή της πανδημίας και να επιστρέψει στη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Επίσης να αναλάβει τη θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα. Ο κ. Trump εγκατέλειψε στην ουσία τη Μέση Ανατολή και δεν φαίνεται να ενδιαφερόταν για τις πράξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν σιγά-σιγά πίσω στη βάση τους. Και η Άπω Ανατολή; Και οι σχέσεις με την Κίνα; Τι θα κάμει, λοιπόν, ο κ. Biden; Θα δούμε σύντομα. Έχει βέβαια και τα εσωτερικά προβλήματα.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι,. Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ