Αναλύσεις

Εκβιασμοί Τουρκίας πριν από την Πενταμερή

Επιδιώκει αναγνώριση από την Κυβέρνηση ή από πολίτες μέσω Αμμοχώστου και "φιλικών κρατών"

Η Τουρκία εκβιαστικά και πριν από την Πενταμερή επιδιώκει να επιτύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω των πολιτών της Κ. Δημοκρατίας και δη μερίδας Αμμοχωστιανών, σε περίπτωση που δεν το πετύχει μέσω της Κυβέρνησης στις συνομιλίες.

Η ίδια η Κυβέρνηση φοβάται τα χειρότερα. Από τις κινήσεις προσάρτησης ώς τις κινήσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους από χώρες με τις οποίες έχει άριστες επαφές η Άγκυρα, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν και η Λιβύη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται πιέσεις για την Πενταμερή εκ των έσω και δη από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, η οποία βρίσκεται στην ίδια γραμμή με αυτήν του ΑΚΕΛ. Ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει άλλη επιλογή πλην της Πενταμερούς. Ταυτοχρόνως, όμως, παραδέχονται, όπως πληροφορούμαστε όλοι, ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει πρόθεση για λύση. Θεωρούν, όπως τονίζεται, ότι δεν υπάρχει άλλη οδός, εκτός εκείνης που ορίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Και αυτό παρότι, με τα όσα τονίζει πως θα θέσει η Τουρκία και ο κ. Τατάρ, δεν δίνουν το δικαίωμα στον κ. Γκουτέρες να την συγκαλέσει, διότι θα αλλάξει η βάση των συνομιλιών. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συγκαλέσει Πενταμερή, στην οποία θα τεθεί θέμα δυο κρατών ή συνομοσπονδίας, εκτός και αν το αποδεχθεί η κυπριακή Κυβέρνηση ή αν βρεθούν φόρμουλες για να παντρευτεί η ομοσπονδία με τη συνομοσπονδία, όπως αυτήν που αποκάλυψε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι τα «δυο κράτη» μπορούν να χωρέσουν σε μια ομοσπονδία.

  • Πώς η χαλαρή ομοσπονδία εκλαμβάνεται ως εργαλείο λύσης δυο κρατών
  • Πώς μπορεί να γίνει ταμείο για τους πρόσφυγες και γιατί
  • Υπάρχει αντίδοτο για την αποτροπή μαζικής προσφυγής στις επιτροπές των κατεχομένων από τους Αμμοχωστιανούς
  • Φόρμουλα για Αμμόχωστο και προσφυγικό και δέσμη μέτρων μπορούν να προστατεύσουν την ΚΔ από τους τουρκικούς εκβιασμούς για αναγνώριση και προσάρτηση

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" της Κυριακής.