Υγεία

Τι είναι το “Long Covid”

Η διάρκεια ασθενείας των ασθενών με κορωνοϊό αποτελεί ακόμη αίνιγμα για τους επιστήμονες καθώς δεν υπάρχουν αρκετές αναφορές στη βιβλιογραφία, ωστόσο βάση εμπειριών αυτή καθορίζεται γύρο στις έξι με οκτώ εβδομάδες.

Για τους ασθενείς οι οποίοι έχουν υπολειπόμενα συμπτώματα μετά από νοσηλεία με κορωνοϊό και αναπνευστικές ενοχλήσεις για βδομάδες ή και μήνες μετά τη λοίμωξη, οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη κατάλληλης ιατρικής εκτίμησης και στοχευμένης φροντίδας.

Η κατάσταση αυτή λέγεται κοινώς “Long Covid”. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός, πρόκειται για άτομα που δεν μεταδίδουν πλέον τον ιό, αλλά συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα ή άλλα προβλήματα υγείας για τρεις και πλέον βδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση της νόσου. Πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι διαρκεί έξι με οκτώ βδομάδες που είναι το μακρύτερο “follow up” που έχει γίνει σε άτομα που έχουν νοσήσει είτε ήπια είτε βαριά. Αναμένεται να διαφανεί εάν αυτό θα διαρκέσει μακροχρόνια ή όχι.

Όσον αφορά το αν κάποιος μπορεί να νοσήσει δύο ή και τρεις φορές, η βιβλιογραφία δεν έχει αρκετές αναφορές, καθώς μόνο 5-6 άτομα φαίνεται να νόσησαν για δεύτερη φορά. Όπως διαφάνηκε, το δεύτερο επεισόδιο δεν ήταν εξίσου βαρύ με το πρώτο και κανένας τους δεν έχει καταλήξει.

Μια ευγενική προσφορά της φαρμακοβιομηχανίας MEDOCHEMIE.