Διεθνή

Αθωώθηκε ο αστυνομικός φονιάς νεαρού Κούρδου, βάφτισαν «τρομοκράτη» τον φωτογράφο

Η δολοφονία του 22χρονου Κούρδου Kemal Kurkut από Τούρκους αστυνομικούς. Πώς αθώωσαν τον αστυνομικό που τον πυροβόλησε και η ενοχοποίηση του φωτογράφου που απαθανάτισε την σκηνή ως «τρομοκράτη».

Πριν από τρία χρόνια η τουρκική Αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον Kemal Kurkut κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Νεβρόζ, της εθνικο-θρησκευτικής γιορτής των Κούρδων, στο Ντιγιάρμπακιρ. Στην αρχική ανακοίνωσή της η Αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο Kurkut ήταν «βομβιστής αυτοκτονίας». Το επίσημο ανακοινωθέν πιθανόν να γινόταν δεκτό αν δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες που ήταν αδιάψευστοι μάρτυρες του τι πραγματικά είχε συμβεί και πως πυροβολήθηκε ο νεαρός Κούρδος.

Τις φωτογραφίες τις τράβηξε ο δημοσιογράφος Abdurrahman Gök. Ο αστυνομικός που συνεχίζει να υπηρετεί μετά το συμβάν έχει αθωωεί αλλά ο δημοσιογράφος που τράβηξε τις φωτογραφίες βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με κατηγορίες που ίσως τον κλείσουν στην φυλακή για 7 με 20 χρόνια.

Παρά τις εξαγγελίες του Recep Tayyip Erdoğan πως η δημοκρατία στην Τουρκία έχει γίνει πιο λειτουργική και έχει ενισχυθεί το κράτος δικαίου στην πραγματικότητα το αντίθετο έχει συμβεί. Σύμφωνα με άρθρο της Mehveş Evin στην «Duvar» (19/11/2020) «το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού του αυταρχικού πισωγυρίσματος είναι η υπόθεση της δολοφονίας του Kemal Kurkut η οποία τελείωσε με την ατιμωρησία του αστυνομικού που εμπλεκόταν».

Πριν τρία χρόνια, ο 22χρονος Kurkut πήγαινε στους εορτασμούς του Νεβρόζ. Εκεί τον σταμάτησαν στο σημείο ελέγχου της Αστυνομίας. Μετά που του απαγόρευσαν την είσοδο, ο Kurkut ξεκίνησε να τρέχει. Εκεί τον απαθανάτισε ο φακός του Abdurrahman Gök. Ο Kurkut δεν μπορούσε να είναι «βομβιστής αυτοκτονίας» καθώς φορούσε μόνο παντελόνι και τίποτα από πάνω. Κρατούσε ένα μαχαίρι στραμμένο προς το μέρος του στο ένα χέρι και ένα μπουκάλι νερό στο άλλο. Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης μια ομάδα αστυνομικών να τρέχουν ξωπίσω του και να τον πυροβολούν. Ο Kurkut αιμορραγούσε και έπεσε στο έδαφος για να ξεψυχήσει μετά στο νοσοκομείο.

Πολλοί απόρησαν γιατί ο νεαρός Kemal δεν σταμάτησε στις υποδείξεις των αστυνομικών και συνέχισε να τρέχει ημίγυμνος την ώρα που λάμβανε χώρα αυτή η εκδήλωση που χαρακτηριζόταν από έντονη παρουσία της Αστυνομίας. Σύμφωνα με το «Duvar», ο Kemal Kurkut ήταν ένας από τους επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης κατά της ειρηνικής πορείας της 10ης Οκτωβρίου του 2016 στην Άγκυρα, όπου και έχασαν την ζωή τους 101 άτομα.

Ο Kurkut πήγαινε για θεραπεία ούτως ώστε να ξεπεράσει το τραύμα και σπούδαζε παράλληλα μουσική στο Πανεπιστήμιο Inönü.

Την Τρίτη έλαβε χώρα η 12η ακρόαση της υπόθεσης στο Ντιγιάρμπακιρ και ο μόνος αστυνομικός που δικάστηκε απαλλάχθηκε των κατηγοριών.

Γλίτωσαν οι αστυνομικοί, κατηγορείται ο δημοσιογράφος

Ο αστυνομικός που βρισκόταν ακόμη σε υπηρεσία μετά το ατύχημα αθωώθηκε αλλά ο δημοσιογράφος που απαθανάτισε την σκηνή αντιμετωπίζει τώρα φυλάκιση 7 έως 20 ετών.

Ο Abdurrahman Gök του πρακτορείου ειδήσεων «Dicle DiHA» (που έκλεισε με διάταγμα) είναι ένα ακόμη θύμα της αδιάκοπης εκκαθάρισης εναντίον δημοσιογράφων που κάνει η κυβέρνηση Erdoğan. Διότι είναι Κούρδος και εργάζεται για φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων, ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε ως «μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Αποδείχθηκε πως η Αστυνομία ήθελε να διαγράψει τις φωτογραφίες που έβγαλε ο Gök για τον πυροβολισμό του Kurkut αλλά κατάφερε να κρύψει την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής στη τσέπη του. Οι 28 φωτογραφίες δόθηκαν στον εισαγγελέα για έρευνα.

Ο Κυβερνήτης του Ντιγιάρκμπακιρ απέρριψε την αγωγή για 72 αστυνομικούς που προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση και τελικά δικάστηκαν μόνο αυτός που πυροβόλησε με το όπλο του.

Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του νεαρού Κούρδου, η τουρκική Αστυνομία επέδραμε στην οικία του Gök. Έγιναν τρεις έρευνες που δεν κατέληξαν κάπου και αποσύρθηκαν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Duvar», δύο χρόνια μετά κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης και πως διεξήγαγε τρομοκρατική προπαγάνδα επί τη βάσει των τηλεφωνικών συνομιλιών με τους συναδέλφούς του και των ρεπορτάζ του. Κανένα από αυτά δεν είχε να κάνει με τον θάνατο του Kurkut.

Παράδειγμα «ενοχοποιητικών στοιχείων»

Ένα παράδειγμα για το τι είδους «στοιχεία» θεώρησε το δικαστήριο ως «απόδειξη» πως ο Gök ενεργεί εκ μέρους της επιτροπής Τύπου του PKK/KCK είναι και η πιο κάτω ανταλλαγή μηνυμάτων SMS:

«- Άγνωστος: Χρειαζόμαστε φωτογραφίες προσφύγων που ζουν στις πόλεις. Μπορείς να διαλέξεις μερικές ωραίες δικές σου φωτογραφίες και να μας τις στείλεις.

- Gök: Γεια! Ελπίζω να είσαι καλά. Δυστυχώς δεν έχω το φωτογραφικό αρχείο μου μαζί μου. Αλλά έχω λίγες από πρόσφυγες που ζουν στα σύνορα. Θα τις στείλω σύντομα.»

Ο Abdurrahman Gök, ο οποίος έχει βραβευθεί δύο φορές για την απαθανάτιση της δολοφονίας του Kemal Kurkut, δεν διατηρεί αμφιβολίες πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δικάζεται και καταπιέζεται.

Μετά την αθώωση του αστυνομικού, έγραψε στο Twitter πως μετά τον πυροβολισμό του Kurkut είχαν αμέσως μαζευτεί οι κάλυκες πριν την άφιξη της ομάδας που θα ερευνούσε τη σκηνή του εγκλήματος. Επίσης, οι αστυνομικοί είχαν πλύνει τα χέρια τους για να καθαρίσουν από τα κατάλοιπα του πυροβολισμού και οι αναφορές που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο δεν γίνονται δεκτοί με αποτέλεσμα το «καμία απόδειξη».

Θεσμικός ρατσισμός

Οι φωτογραφίες του Gök είναι μια ακόμη εντυπωσιακή απόδειξη της ατιμωρησίας που υπάρχει στην Τουρκία για στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και αποτελούν μάστιγα για την αξιοπιστία του δικαστικού σώματος και της απονομής δικαιοσύνης. Είναι επίσης τρανή απόδειξη του πραγματικού θεσμικού ρατσισμού που επικρατεί κατά των Κούρδων και άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην χώρα.

Πρόσφατα, το «Denge ve Denetleme Ağı» («Δίκτυο Ελέγχου και Ισορροπίας»), μια ομάδα που στηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την δικαστική εξουσία όπως επηρεάστηκε από την αλλαγή του μοντέλου σε Προεδρική Δημοκρατία το 2017. Η αναφορά του Δικτύου δείχνει πως η εκτελεστική εξουσία αύξησε τον έλεγχό της επί της δικαστικής εξουσίας και οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος δεν βοήθησαν να ξεπεραστούν βαθιά ριζωμένα προβλήματος.

Η νεολαία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP εξέδωσε ανακοινώσεις για την απελευθέρωση του φονιά του Kurkut ζητώντας λογοδοσία από τους δολοφόνους. Σύνθημα της εκστρατείας τους είναι «η Αστυνομία πυροβολεί, το Κράτος προστατεύει» ("Polis vuruyor, devlet koruyor").

Τουρκο-κουρδική αντιπαράθεση στην Κύπρο

Στην κατεχόμενη Κύπρο η λεγόμενη «Αστυνομία», που ελέγχεται από την Τουρκία, έχει συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο Κούρδους που βρίσκονται εκεί είτε ως έποικοι είτε ως φοιτητές ή εργαζόμενοι.

Τον Ιανουάριο του 2012, μετά από επεισόδια και πετροπόλεμο μεταξύ Κούρδων φοιτητών και Τούρκων εθνικιστών στα κατεχόμενα, διέρρευσαν πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο πως οι 16 Κούρδοι φοιτητές ανήκουν στο PKK και εκπαιδεύονται στον ανορθόδοξο πόλεμο σε περιοχές του Πενταδακτύλου. Πρόσθεσαν μάλιστα πως αυτοί δημιούργησαν «βάση» χρηματοδοτούνται «με μαύρα λεφτά που βρίσκονται σε τράπεζες στις ελεύθερες περιοχές», χρήματα με τα οποία «πληρώνουν τα δίδακτρά» τους.

Τον Νοέμβριο του 2016, 7 Κούρδοι φοιτητές συνελήφθησαν από την «Αστυνομία» στο λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο γιατί επέκριναν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και βουλευτή που βρισκόταν εκεί για συζήτηση με θέμα την 15η Ιουλίου.

Τον Μάρτιο του 2018 συνελήφθησαν Κούρδοι στα κατεχόμενα που συμμετείχαν στους εορτασμούς του Νεβρόζ.