Επιχειρείν

Ο κλάδος της Ψυχαγωγίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλάζει

Οι τάσεις που επηρεάζουν το μέλλον – Το Global Entertainment and Media Outlook της PwC περιλαμβάνει πενταετείς προβλέψεις για καταναλωτικές και διαφημιστικές δαπάνες για 14 τομείς ψυχαγωγίας, σε 53 χώρες και παραθέτει πληροφορίες για το μέλλον του κλάδου

Η πανδημία του COVID-19 συγκλόνισε τον κόσμο και επηρέασε τις ζωές όλων μας, αλλάζοντας αισθητά την κοινωνική και εργασιακή ζωή μας, ενώ το να κάνουμε πράγματα εξ αποστάσεως έγινε ο νέος κανόνας.

Μπορεί να χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να διαμορφωθούν οι συνήθειες των καταναλωτών, ωστόσο χρειάστηκε ένα μόνο lockdown για να ξεχάσουμε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Σε λίγους μόνο μήνες, ο COVID-19 επιτάχυνε τις συνεχείς αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι “καταναλώνουν” περισσότερο περιεχόμενο, εμπειρίες και δραστηριότητες, καθώς βρίσκονται περισσότερο στο σπίτι. Η κοινωνική αποστασιοποίηση ώθησε σε μεγάλο βαθμό τα ψηφιακά μέσα, τα βίντεο και τη μουσική, το streaming και τις λήψεις περιεχομένου, καθώς και τις διαδικτυακές εκδόσεις.

Ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν καίρια από την πανδημία είναι η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η διάσπαση που δημιούργησε ο COVID-19 οδήγησε αρκετά κράτη ανά το παγκόσμιο να προχωρήσουν σε lockdowns, τις κινηματογραφικές αίθουσες και τα θέατρα να διακόψουν τη λειτουργία τους και τα γυρίσματα των ταινιών να σταματήσουν. Οι επιχειρήσεις με περιορισμένη παρουσία στο διαδίκτυο δυσκολεύτηκαν, ενώ άλλες πιο ευέλικτες μετέτρεψαν την πρόκληση σε ευκαιρία και υιοθέτησαν τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Το Global Entertainment and Media Outlook της PwC περιλαμβάνει πενταετείς προβλέψεις για καταναλωτικές και διαφημιστικές δαπάνες για 14 τομείς ψυχαγωγίας, σε 53 χώρες και παραθέτει πληροφορίες για το μέλλον του κλάδου. Δείτε πιο κάτω τα κυριότερα σημεία της έρευνας.

SVOD, ο νέος βασιλιάς!

Σύμφωνα με την έκδοσή της PwC, ο κύκλος εργασιών των συνδρομητικών πλατφόρμων Video on Demand (SVOD) (π.χ. Netflix, Amazon Prime, Disney +, Hulu κ.λπ.) αναμένεται να αριθμεί 2 φορές τον αντίστοιχο του Filming Box Office έως το 2024, ενώ μόλις το 2015 τα έσοδα από το box office ήταν 3 φορές υψηλότερα από αυτά του SVOD. Οι πάροχοι υπηρεσιών SVOD αξιοποίησαν στον μέγιστο βαθμό την πανδημία, επιτρέποντας τις αλληλεπιδράσεις στις πλατφόρμες τους μεταξύ φίλων και οικογενειών και ενισχύοντας την εμπειρία του χρήστη. Αντίθετα, τα παγκόσμια έσοδα κινηματογράφου προβλέπεται να μειωθούν κατά -65,6% το 2020, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση το 2021, με ανάκαμψη το 2022-2024.

Τα Podcasts ήρθαν για να μείνουν!

Οι ακροατές podcast έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια φτάνοντας τους ενεργούς μηνιαίους ακροατές σε 645 εκατομμύρια, το 2019. Υπάρχει ένα είδος podcast για όλους, όπως αθλητικά, ιστορία, πολιτική, θρησκεία και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αντίστοιχα, το streaming θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% των καταγεγραμμένων εσόδων από τη μουσική το 2024. Τα παγκόσμια έσοδα από τα ετήσια διαφημιστικά σε Podcast το 2019 έφτασαν σε ποσό ρεκόρ άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων, δείχνοντας ότι έως το 2024 υπάρχει ένα αναμενόμενο ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 22,2%, που μεταφράζεται σε 1,5 δισεκατομμύριο μηνιαίους ακροατές παγκοσμίως και σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια έσοδα. Οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στα παραδοσιακά ραδιοφωνικά κανάλια θα είναι μεγάλες.

Καταναλωτές, μόνιμα σε κίνηση, μόνιμα συνδεδεμένοι!

Η κατανάλωση δεδομένων μέσω smartphones είχε για πρώτη φορά ξεπεράσει την αντίστοιχη κατανάλωση μέσω σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων το 2019 και έως το 2024, ο όγκος των δεδομένων που θα καταναλωθεί μέσω κινητής τηλεφωνίας θα είναι 50% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων. Παράλληλα, η τεχνολογία των συσκευών κινητής τηλεφωνίας εξελίσσεται και τα smartphone γίνονται ταχύτερα και ευκολότερα στη χρήση.

Αυτές οι εξελίξεις συμβαδίζουν με την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G που δημιουργεί νέα επιχειρηματική δυναμική. Στην εποχή του 5G, οι εν κινήσει καταναλωτές θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα υψηλής ταχύτητας της κινητής τηλεφωνίας, για πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες περιεχομένου, παιχνιδιών και υπηρεσιών. Αγορές όπως το cloud gaming, το VR και το AR για κινητά, η ψυχαγωγία, η μουσική και το βίντεο OTT αναμφίβολα θα ωφεληθούν από το 5G, καθώς θα μειωθεί το κόστος των δεδομένων για τα κινητά και η εμπειρία του χρήστη θα είναι αισθητά βελτιωμένη.

Η άνθηση της οικονομίας βάσει συνδρομών

Ζούμε σε έναν κόσμο με άπειρες επιλογές για τους καταναλωτές, όπου υπάρχει κάτι για όλους στον κόσμο της οικονομίας των δεδομένων. Οι καταναλωτές μπορούν τώρα να γίνουν συνδρομητές σε ένα απέραντο φάσμα υπηρεσιών δημιουργώντας τα δικά τους προσωποποιημένα πακέτα ψυχαγωγίας και πολυμέσων, πληρώνοντας απευθείας για άμεση πρόσβαση σε όποιο περιεχόμενο επιθυμούν, βίντεο, μουσική, ειδήσεις και παιχνίδια. Σύμφωνα με την έκδοση της PwC, τα περισσότερα νοικοκυριά θεωρούν αυτές τις υπηρεσίες ως συμπληρωματικές, η μια προς την άλλη, με πολλά νοικοκυριά να χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερες από αυτές. Αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπορική στρατηγική των εταιρειών του τομέα.

Τα παραδοσιακά μοντέλα για τη δημιουργία εσόδων μέσω διαφήμισης αμφισβητούνται. Αντίστοιχα, τα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια (free to air) και τα διαφημιστικά γραφεία επηρεάζονται και θα πρέπει να προσαρμοστούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση

Με τον συνωστισμό που παρατηρείται στο τοπικό οικοσύστημα και τις περιορισμένες δυνατότητες δημιουργίας εσόδων, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αλλαγή στην τοπική αγορά αργά ή γρήγορα. Η πανδημία υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Μόνο οι επιχειρήσεις που κατανοούν τα θέλω των πελατών και ακολουθούν μια συστηματική προσέγγιση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην καινοτομία θα επιβιώσουν. Ο μετασχηματισμός θα πρέπει να είναι ολιστικός, αγγίζοντας την ανάπτυξη περιεχομένου, τα κανάλια διανομής και την εμπορική στρατηγική.

Την πλήρη έκθεση της PwC, με τίτλο "Global Entertainment & Media Outlook 2020-2024", μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα μας https://www.pwc.com/outlook

Την συνοπτική έκθεση, με τίτλο, “Pulling the future forward” μπορείτε να την βρείτε, χωρίς χρέωση, στην ιστοσελίδα μας: https://www.pwc.com/gx/en/entertainment-media/outlook-2020/perspectives.pdf

*Ελεγκτικές Υπηρεσίες, PwC Κύπρου