Εργασία

Στον αέρα ο 13ος μισθός

Αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων θ’ αποτελέσει η καταβολή του 13ου μισθού για φέτος

Στον αέρα βρίσκεται η φετινή καταβολή του 13ου μισθού στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθώς αρκετές επιχειρήσεις ίσως να μην είναι σε θέση να τους πληρώσουν λόγω της δύσκολης κατάστασης που επέφερε στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν 13ο μισθό. Σε περίπτωση, όμως, που ο εργοδότης καταβάλει έστω και μία φορά τον 13ο μισθό, τότε κατοχυρώνεται ως δικαίωμα στον εργαζόμενο, και η μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σίγουρα οι επιχειρήσεις που είτε διέκοψαν τις εργασίες τους λόγω των περιοριστικών μέτρων είτε δέχθηκαν μεγάλη μείωση στον κύκλο εργασιών τους, και αναγκαστικά εντάχθηκαν στα σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, βρίσκονται σε δυσμενή θέση όσον αφορά τους 13ους μισθούς και ίσως να μην έχουν τη δυνατότητα να τους καταβάλουν. Υπάρχουν, όμως, εναλλακτικοί τρόποι καταβολής των μισθών και των μπόνους που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα, αλλά θέλουν να είναι «σωστές» απέναντι στους εργαζομένους τους. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος καταβολής των μισθών θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές λύσεις.

«Δεν είναι υποχρεωμένοι

στον ιδιωτικό τομέα»

Όπως εξήγησε μιλώντας στη «Σημερινή» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, δεν υπάρχει νόμος στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος να επιβάλλει την καταβολή του 13ου μισθού στους εργαζομένους. Πρόκειται, όπως είπε, για μία πρακτική ή ένα έθιμο που εφαρμόζεται από τους εργοδότες στη βάση των συμφωνηθέντων με τους εργαζομένους. Η καταβολή του 13ου μισθού είναι συμφωνημένη είτε στα συμβόλαια που υπογράφουν οι δύο πλευρές με την εργοδότηση είτε στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είτε με βάση την πρακτική που θέλει να εφαρμόζει ο κάθε εργοδότης στην επιχείρησή του, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, αν η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου είναι η καταβολή του 13ου μισθού, τότε ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να τον καταβάλει και σε περίπτωση που δεν το πράξει, τότε παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας των μισθών.

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι καταβολής του 13ου

Ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι, ως είθισται, ο 13ος μισθός ισούται με τον μισθό του εργαζομένου κατά τον 12ο μήνα του έτους, ή με το ένα δωδέκατο των ετήσιων απολαβών του εργαζομένου. Φέτος, όπως είπε, στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να καταβάλουν τον 13ον, ως είθισται, ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου δικαιολογείται η όποια διαπραγμάτευση για τις πληρωμές των μισθών λόγω περιορισμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, όπως υπέδειξε, θεωρείται δεδομένο ότι ο 13ος θα είναι αναλογία στη βάση των μηνών που δούλεψαν. «Δεν αναμένεται φουλ μισθός από τον εργοδότη για μία χρονιά στην οποία από τους οκτώ μήνες έπαιρναν μισθό είτε έπαιρναν ένα ποσό. Μιλάμε, βεβαίως, για τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας», συμπλήρωσε. Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές οι ωμές πραγματικότητες που υπάρχουν στην οικονομία, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα για το πώς επιχειρήσεις θα καταβάλουν 13ους μισθούς από τη στιγμή που δεν έχουν καταβάλει ολόκληρους μισθούς τους προηγούμενους μήνες, στηριζόμενες πάνω στα σχέδια στήριξης της κυβέρνησης.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε πως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δούλεψαν κανονικά πρέπει να τηρήσουν τις πρακτικές που ακολουθούσαν τα προηγούμενα χρόνια. «Όσες επιχειρήσεις, όμως, αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει σε κάθε επιχείρηση ανάλογα με τα δικά της δεδομένα να γίνει μία συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να αποφασιστούν κοινά αποδεκτές ρυθμίσεις». Για παράδειγμα, όπως είπε, εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας θα μπορούσε να δοθεί με δόσεις ο 13ος μισθός. Αυτή η πρακτική, συνέχισε, είναι νόμιμη, με την προϋπόθεση ότι είναι συμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών.