Πολιτισμός

Cyprus Mail: 75 χρόνια ανεξάρτητης ειδησεογραφίας

Η Cyprus Mail, με αφορμή τα γενέθλιά της, κυκλοφορεί σήμερα ένα βιβλίο-αφιέρωμα 160 σελίδων με τον τίτλο «Cyprus Mail: 75 Years»

Η Cyprus Mail – η παλαιότερη εφημερίδα της Κύπρου – γιόρτασε τα 75α γενέθλιά της στις 2 Νοεμβρίου 2020. Με αφορμή αυτό το ορόσημο, η Cyprus Mail κυκλοφορεί ένα βιβλίο-αφιέρωμα 160 σελίδων, με τον τίτλο «Cyprus Mail: 75 Years». Το βιβλίο διατίθεται σήμερα, 29 Νοεμβρίου, μαζί με την έντυπη έκδοση της Sunday Mail.

Η επετειακή έκδοση περιλαμβάνει ματιές από την Ιστορία – ξεκινώντας από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και φθάνοντας μέχρι την πανδημία του κορωνοϊού – όπως τις κάλυψε η Cyprus Mail είτε με σχετικά αποσπάσματα από ρεπορτάζ είτε με αναπαραγωγές πρωτοσέλιδων με φωτογραφίες.

Η πρώτη έκδοση της Cyprus Mail – ένα δισέλιδο φύλλο – στις 2 Νοεμβρίου 1945 συνέπεσε με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια εποχή κατά την οποία το χαρτί ήταν λιγοστό, με διακοπές ρεύματος και κάτω από μιαν αποικιοκρατία ολοένα αυξανόμενη σε σκληρότητα, ο Ιάκωβος Ιακωβίδης, ιδιοκτήτης της νεοσύστατης εφημερίδας, πήρε ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

Όπως αποδείχθηκε, το ρίσκο άξιζε τον κόπο. Μέσα από τις σελίδες της Cyprus Mail οι αναγνώστες ενημερώνονταν για τις τρέχουσες εξελίξεις και για τον βαθύ αντίκτυπο της μεταπολεμικής εποχής. Μια σειρά από γεγονότα – όπως η κράτηση στην Κύπρο χιλιάδων Εβραίων προσφύγων οι οποίοι προσπαθούσαν να σπάσουν το βρετανικό μπλόκο γύρω από την Παλαιστίνη στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η εμφάνιση της ΕΟΚΑ και το αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα κατά την δεκαετία του 1950, ήταν στη θεματολογία της Cyprus Mail την πρώτη δεκαετία της κυκλοφορίας της.

Ακολούθησε η κολοβή ανεξαρτησία του 1960, οι δικοινοτικές διαταραχές της περιόδου 1963-1964, το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή του 1974, και οι επίπονες προσπάθειες για επανένωση του νησιού που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σε όλα αυτά τα γεγονότα η Cyprus Mail δεν παρασύρθηκε από το συναίσθημα, παραμένοντας πιστή στις αρχές της αντικειμενικής ειδησεογραφικής κάλυψης. Αυτή η κληρονομιά της Cyprus Mail αποτυπώνεται στο βιβλίο-αφιέρωμα με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την έκδοσή της.

Πέρα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, το βιβλίο περιλαμβάνει και αρκετές κοινωνικές, παράδοξες και συγκινητικές ιστορίες από την καθημερινότητα της Κύπρου.

Αναμφίβολα, τα τελευταία 75 χρόνια, η ειδησεογραφία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Όταν ο Ιακωβίδης προχωρούσε με την πρώτη έκδοση της Cyprus Mail το 1945, η κύρια έγνοια του ήταν αν θα αρκούσε το χαρτί ή το μολύβι στις εκτυπωτικές πλάκες. Επίσης τον προβλημάτιζε η απόκτηση πιεστηρίου με δυνατότητα παραγωγής εφημερίδας έξι σελίδων – μεγάλο ζήτημα για την εποχή εκείνη. Μέχρι τον θάνατο του Ιακωβίδη το 1988, οι επαγγελματικές αυτές ανησυχίες δεν είχαν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Η ανάληψη της διοίκησης της εφημερίδας από τους δύο γιους του συνέπεσε με την επαναστατική αλλαγή στον τρόπο έκδοσης μιας εφημερίδας. Το χαρτί και το μολύβι διαδέχτηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο. Παρόλο που η έντυπη έκδοση της Cyprus Mail παραμένει το καμάρι της εφημερίδας, δόθηκε περισσότερη έμφαση στην ιστοσελίδα, αφού πλέον οι αναγνώστες απ’ όλον τον κόσμο αναμένουν επικαιροποιημένες ειδήσεις.

Η Cyprus Mail ανταποκρίθηκε στις νέες προκλήσεις με μεγάλη επιτυχία, σε σημείο που σήμερα αποτελεί την πρώτη σε επισκεψιμότητα αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Κύπρου.

Η εφημερίδα διατηρεί μεν τους πιστούς της αναγνώστες εντός Κύπρου, αλλά έχει αποκτήσει απήχηση ανά το παγκόσμιο. Άνθρωποι στη Βρετανία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Νότιο Αφρική βασίζονται στη Cyprus Mail για τα νέα και τις απόψεις για την Κύπρο. Οι θεάσεις στην ιστοσελίδα της Cyprus Mail έφθασαν τον μήνα αυτό στα 15 και πλέον εκατομμύρια. Δεν είναι καθόλου υπερβολή εάν πούμε ότι σήμερα η Cyprus Mail είναι η φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό.

Η ολοένα αυξανόμενη απήχηση της εφημερίδας οφείλεται πρώτον, στον εκ Λεμεσού δικηγόρο Ανδρέα Νεοκλέους, ο οποίος το 2019 ανέλαβε τη Cyprus Mail και, δεύτερον, στην καινοτόμο σύσταση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου έκδοσης (editorial board), το οποίο αποτελείται από καταξιωμένες προσωπικότητες της Κύπρου και του εξωτερικού. Έκτοτε, τόσο η έντυπη έκδοση όσο και η ιστοσελίδα έχουν αναζωογονηθεί – η πρώτη με περισσότερες σελίδες και πλουσιότερο υλικό, η δεύτερη με πύλες ειδικά αφιερωμένες σε θέματα όπως Business, Legal View, Good Living, Luxury Living και άλλα.

Με χορηγό την Τράπεζα Κύπρου, το βιβλίο «Cyprus Mail: 75 Years» προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο ταραχώδες παρελθόν της Κύπρου όπως αυτό απεικονίστηκε στις σελίδες της εφημερίδας. Αποτελεί ωστόσο και μια σκιαγράφηση της ιστορίας της ιδίας της εφημερίδας, που με περηφάνια γιορτάζει τα 75 χρόνια της.