Αναλύσεις

Εργαλείο διχοτόμησης το κεκτημένο των συνομιλιών

Η απάτη των Βρετανών, η πολιτική ισότητα και η χαλαρή ομοσπονδία

Ενώ οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να στήσουν το δικό τους κόλπο στην περίπτωση που θα συγκληθεί Πενταμερής, με σκοπό να προωθήσουν μια συγκαλυμμένη συνομοσπονδία, το λεγόμενο κεκτημένο των συνομιλιών εξελίσσεται μαζί με την πολιτική ισότητα σε εργαλείο της διχοτόμησης, ακόμη και αν αυτή ονομαστεί χαλαρή ομοσπονδία.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα εμπεδώνει τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της ισχύ υποδεχόμενη την 1η Δεκεμβρίου στην Κύπρο την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ην. Εθνών στο Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με drones και τουρκικά μαχητικά που σαρώνουν σχεδόν επί καθημερινής βάσεως τον εναέριο χώρο της Κύπρου και με το «Μπαρμπαρός» και τον τουρκικό στόλο να βρίσκονται μονίμως πλέον στα οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα ο Ερσίν Τατάρ απειλεί ότι θα προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα και επιμένει σε συνομοσπονδιακή λύση στη βάση των δύο κρατών.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η κ. Λουτ θα θελήσει να εισπράξει την σύμφωνο γνώμη των μερών για τη συμμετοχή τους σε μια Πενταμερή, χωρίς όμως να αναδείξει, δημοσίως τουλάχιστον, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μερών ανάμεσα στη χαλαρή ομοσπονδία και τη συνομοσπονδία.

  • Οι Τούρκοι υποδέχονται τη Λουτ με drones στον αέρα και πλοία στη θάλασσα, επιμένουν σε χρονοδιαγράμματα, εγγυήσεις και πολιτική ισότητα, ενώ η Κυβέρνηση τρέμει το αδιέξοδο
  • Γιατί οι Βρετανοί θεωρούν ότι το κεκτημένο των συνομιλιών είναι στην ορθή κατεύθυνση
  • Πώς η παρουσία της Λουτ απειλεί να ακυρώσει τις κυρώσεις
  • Πώς εκτιμά η Κυβέρνηση ότι μπορεί να κινηθεί η Τουρκία στην Πενταμερή

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή που κυκλοφορεί.